Πισσαρίδης: Το ChatGPT ανοίγει τον δρόμο για να δουλεύουμε 4 ημέρες την εβδομάδα

NEWSROOM
O Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης-Φωτογραφία ΙNtime News
O Κυπριος νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης-Φωτογραφία ΙNtime News

Η επανάσταση του ChatGPT ανοίγει την πόρτα στην τετραήμερη εβδομάδα παρέχοντας σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα για μια σειρά θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον Κύπριο νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Ο Κύπριος καθηγητής του London School of Economics, που ειδικεύεται στον αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στην εργασία, είπε ότι η αγορά εργασίας μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα σε chatbot που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη. Η παρατήρησή του περιορίζει τις ανησυχίες ότι η ταχεία πρόοδος στην τεχνολογία θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», είπε σε συνέντευξή του σε συνέδριο στη Γλασκώβη. «Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την ευημερία μας γενικά από τη δουλειά και θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα μπορούσαμε να περάσουμε εύκολα σε μια τετραήμερη εβδομάδα» τόνισε.

Τα chatbots, όπως το ChatGPT του OpenAI και το Bard της Google, έχουν χαιρετιστεί ως μια τεχνολογία που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη παραγωγικότητας αλλά παραλληλα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Πισσαρίδης είπε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε ακόμα να πάρει μια κακόβουλη τροπή, όπως να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση ή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Αλλά είπε ότι θα μπορούσε να κάνει «μεγάλη διαφορά» στην παραγωγικότητα εάν χρησιμοποιηθεί σωστά.

«Θα μπορούσαν να αφαιρέσουν πολλά βαρετά πράγματα που κάνουμε στη δουλειά… και μετά να αφήσουν μόνο τα ενδιαφέροντα πράγματα στους ανθρώπους», είπε.

Όπως σημειώνει το σχετικό ρεπορτάζ του bloomberg oρισμένοι ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η τεχνολογία στην κοινωνία. Οι ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Έλον Μασκ, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή τον περασμένο μήνα ζητώντας να σταματήσει η εκπαίδευση των ισχυρών συστημάτων AI.

«Δεν υπάρχει όριο στο πόση δουλειά θα μπορούσε να δημιουργήσει η ανθρωπότητα αν θέλει πραγματικά να εργαστεί», είπε ο Πισσαρίδης. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να έχει πραγματικό αντίκτυπο και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι άνθρωποι θα προσαρμοστούν. Αυτό που χρειάζεστε σε αυτήν την προσαρμογή είναι βασικά η αναβάθμιση των δεξιοτήτων».

Οι παρατηρήσεις του Κύπριου νομπελίστα ήρθαν λίγο καιρό μετά την δημοσιοποίηση έκθεσης της Goldman Sachs που υπολόγιζε ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν παγκοσμίως από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας υποστήριξαν επίσης ότι θα μπορούσε να είναι μεταμορφωτική για την παραγωγικότητα και την αύξηση του ΑΕΠ.

Οι προηγμένες οικονομίες έχουν υποστεί μείωση της αύξησης της παραγωγικότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, επιβραδύνοντας σημαντικά την αύξηση του ΑΕΠ.

«Ο συνδυασμός σημαντικής εξοικονόμησης κόστους εργασίας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και υψηλότερης παραγωγικότητας για τους μη εκτοπισμένους εργαζομένους αυξάνει την πιθανότητα μιας έκρηξης παραγωγικότητας που αυξάνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman σε έκθεση τον περασμένο μήνα. «Εκτιμούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αυξήσει το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%.»

ΣΧΕΤΙΚΑ