ΣΔΟΕ: Συνελήφθη στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος «τραπεζίτης» μεγαλεμπόρων ναρκωτικών της Ευρώπης

NEWSROOM
ΣΔΟΕ

Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ βρέθηκε 52χρονος, εις βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σχετικά με διακίνηση χρημάτων στην Ολλανδία, προερχομένων από εμπόριο ναρκωτικών.

Κατόπιν πολύμηνης συνεργασίας του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Αττικής με τις αντίστοιχες ολλανδικές αρχές, εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Γλυφάδα 52χρονος Έλληνας υπήκοος, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος αναζητούνταν με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με τη συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες προερχομένων από εμπόριο ναρκωτικών.

Η εγκληματική οργάνωση διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά και υπολογίζεται ότι για χρονικό διάστημα περί των 10 μηνών διακινήθηκαν ποσά της τάξεως των 250.000.000 ευρώ.

Συνεργασία ΣΔΟΕ και ολλανδικών αρχών για έρευνα περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του συλληφθέντος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα, προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά , δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής.

Επίσης, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής συνεχίζει τη συνεργασία με τις αντίστοιχες ολλανδικές αρχές και με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της χώρας, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες περί νομιμοποίησης εσόδων στην Ελλάδα προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Europol: Συνελήφθη στην Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους υπόγειους τραπεζίτες της Ευρώπης

Σε ανακοίνωσής της η Europol τονίζει ότι ο συλληφθείς στις 31 Μαΐου στην Αθήνα είναι ένας «διαβόητος» κακοποιός για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που καθαρίζει τα βρώμικα χρήματα των κορυφαίων εγκληματιών του κόσμου. Η σύλληψή του ακολουθεί μια μακρά έρευνα από την Ολλανδική Αστυνομία (Politie) για τις δραστηριότητες αυτού του παράνομου τραπεζίτη που δραστηριοποιείται στην Ολλανδία. Ο άνδρας είναι ύποπτος για την ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση για εγκληματίες.

Αυτή η σύλληψη υποστηρίχθηκε στο πλαίσιο της Επιχειρησιακής Ομάδας Εργασίας TOKEN που συστάθηκε στην Ευρωπόλ με στόχο τα δίκτυα που διευκολύνουν τις υπόγειες τραπεζικές συναλλαγές παγκοσμίως.

Απειλή Υπόγειων Τραπεζικών Δικτύων

Η ανάπτυξη πληροφοριών που πραγματοποίησε η Europol μετά την πρόσφατη κατάργηση τριών κρυπτογραφημένων εργαλείων επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκαν από εγκληματίες –Encrochat, Sky ECC και ANOM– αποκάλυψε τη σημασία αυτών των υπόγειων τραπεζιτών στο εγκληματικό τοπίο, που λειτουργούσαν ως επί το πλείστον υπό το ραντάρ της επιβολής του νόμου μέχρι τότε.

Η υπόγεια κυκλοφορία εγκληματικού χρήματος είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις οργανωμένου εγκλήματος. Περιλαμβάνει μεγάλα ποσά μετρητών που μεταφέρονται, διαπραγματεύονται ή μεταφέρονται σε κρυπτονομίσματα μέσα σε ένα δίκτυο υπόγειων τραπεζιτών και ελεγκτών. Αυτά τα χρήματα σχετίζονται συνήθως με το εμπόριο ναρκωτικών και χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε νέες αποστολές ναρκωτικών, πληρωμή προηγούμενων αποστολών ή μεταφορά τους σε άλλες χώρες για δαπάνες.

Το δίκτυο των υπόγειων τραπεζιτών μπορεί να διευκολύνει τις πληρωμές σε όλο τον κόσμο. Δεν απαιτείται τα χρήματα να ταξιδεύουν φυσικά πέρα από τα σύνορα. Ένας παράνομος τραπεζίτης είναι ένα βασικό πρόσωπο και ζωτικός κρίκος στο οργανωμένο έγκλημα και βοηθά στη νομιμοποίηση κερδών που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Η υπόγεια τραπεζική χρηματοδοτεί δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως σε καθημερινή βάση.

Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της εγκληματικής παράνομης τραπεζικής, η ολλανδική αστυνομία συνεργάζεται στενά με την Europol για την αντιμετώπιση και τη διακοπή των φαινομένων.

Στις αρχές του 2022, η Europol δημιούργησε μια επιχειρησιακή ομάδα εργασίας για να στοχεύσει συγκεκριμένα τα δίκτυα που διευκολύνουν την υπόγεια τραπεζική σε όλο τον κόσμο. Η επιχειρησιακή ομάδα εργασίας αποτελείται από προσωπικό επιβολής του νόμου από την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μαζί με ειδικούς και αναλυτές από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Οικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος της Europol.

Αναμένονται περαιτέρω αποτελέσματα καθώς συνεχίζεται το έργο της Επιχειρησιακής Ομάδας Εργασίας TOKEN.

ΣΧΕΤΙΚΑ