Πανελλήνιες 2026: Αύριο ανακοινώνονται οι Βάσεις
Οι βάσεις εισαγωγής 2026 θα ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη 23 Ιουλίου, μετά τις 11:00 το πρωί, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ. Την ίδια ημέρα θα δημοσιευτούν και τα αποτελέσματα εισαγωγής στις δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).
Με την ανακοίνωση αυτή, τερματίζεται η αγωνία 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν φέτος στις πανελλήνιες εξετάσεις, διεκδικώντας μία από τις 68.788 διαθέσιμες θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις
Η ημερομηνία δεν είναι πια εκτίμηση: επιβεβαιώθηκε επίσημα από την ίδια την υπουργό Παιδείας. Η αρχική δέσμευση της Σοφίας Ζαχαράκη ήταν οι βάσεις να ανακοινωθούν πριν από τις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Υπουργείου να ολοκληρώσει τη διαδικασία νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους.
Τελικά, η ανακοίνωση θα γίνει ακόμη νωρίτερα απ' όσο αρχικά αναμενόταν: αύριο Πέμπτη 23 Ιουλίου, μετά τις 11:00 π.μ. — δηλαδή δύο ημέρες νωρίτερα σε σχέση με πέρσι, όταν οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 25 Ιουλίου.
Πώς θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι — 3 τρόποι
Με την επίσημη ανακοίνωση των βάσεων, οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις εναλλακτικούς τρόπους ενημέρωσης:
- Ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η βασική πηγή ενημέρωσης θα είναι η ιστοσελίδα results.it.minedu.gov.gr. Για την είσοδο στο σύστημα, ο υποψήφιος θα χρειαστεί τον οκταψήφιο κωδικό του, καθώς και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών του στοιχείων (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο) με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
- SMS μέσω gov.gr. Όσοι υποψήφιοι έχουν εγγραφεί εγκαίρως στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr θα λάβουν το αποτέλεσμα απευθείας στο κινητό τους τηλέφωνο, χωρίς να χρειαστεί να συνδεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
- Ανάρτηση στα Λύκεια. Παράλληλα, πίνακες με τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, στις καταστάσεις αυτές δεν θα αναγράφονται ονοματεπώνυμα, παρά μόνο ο οκταψήφιος κωδικός κάθε υποψηφίου μαζί με το τμήμα εισαγωγής στο οποίο πέτυχε.