Ιταλία: Σταδιακή αποκατάσταση στα αεροδρόμια – Ποια εικόνα στο Ελ. Βενιζέλος

NEWSROOM
Ιταλία: Σταδιακή αποκατάσταση στα αεροδρόμια – Ποια εικόνα στο Ελ. Βενιζέλος
Ιταλία: Σταδιακή αποκατάσταση στα αεροδρόμια – Ποια εικόνα στο Ελ. Βενιζέλος

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων έχουν καταγραφεί από το πρωί σε αεροδρόμια της Ιταλίας, με την αιτία να αποδίδεται σε τεχνικά προβλήματα που σημειώθηκαν στο κεντρικό σύστημα εναέριας κυκλοφορίας και διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, προς σήμερα Παρασκευή.

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει ήδη οι αρχές η δυσλειτουργία δεν σχετίζεται με περιστατικό κυβερνοεπίθεσης ή άλλων κακόβουλων ενεργειών.

Σημειώνεται ότι εδώ και κάποιες ώρες αποκαθίσταται σταδιακά το πρόβλημα που έχει προκύψει στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές, το οποίο επηρέασε τόσο τις πτήσεις  από και προς τη χώρα όσο και εκείνες που διέρχονται από τον ιταλικό εναέριο χώρο με προορισμό άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή Ιταλικές πηγές σημειώνουν ότι η χωρητικότητα έχει αποκατασταθεί ήδη σε ποσοστό πάνω από το 75%.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, συνεχίζεται η μειωμένη χωρητικότητα μέχρι νωρίς το απόγευμα. Οι αεροπορικές από την μεριά τους, προσπαθούν να παρακάμπτουν τον ιταλικό εναέριο χώρο σε πτήσεις που δεν αφορούν την Ιταλία.

Επί του παρόντος για τη χώρα μας ο αντίκτυπος είναι περιορισμένος για πτήσεις από και προς την Ιταλία.

Τα μεγάλα ιταλικά αεροδρόμια

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμή πληροφορίες ακυρώσεις έχουν καταγραφεί στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης σε τέσσερα δρομολόγια:

Μιλάνο-Λινάτε, Ριάντ, Τίρανα και Τεργέστη έχουν ακυρωθεί, ενώ περίπου 20 πτήσεις παρουσιάζουν καθυστερήσεις από 15 έως 60 λεπτά. Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες για την επιβεβαίωση της κατάστασης των πτήσεών τους.

Σημαντικές επιπτώσεις, καταγράφονται επίσης στα αεροδρόμια της Λομβαρδίας, αλλά και στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου, όπου οι καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις κυμαίνονται από 30 λεπτά έως και περισσότερο από δύο ώρες, ενώ μικρότερα προβλήματα παρατηρούνται στις αφίξεις.

Στο Λινάτε, οι καθυστερήσεις των αφικνούμενων αεροσκαφών φτάνουν έως και τη μία ώρα, ενώ σε ορισμένες αναχωρήσεις ξεπερνούν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Προβλήματα καταγράφονται και στο αεροδρόμιο Όριο αλ Σέριο του Μπέργκαμο. Πτήση της Ryanair με προορισμό το Τράπανι, προγραμματισμένη για τις 06:50, αναχώρησε με καθυστέρηση μιάμισης ώρας, ενώ άλλη πτήση της ίδιας εταιρείας προς το Βερολίνο καθυστέρησε κατά μία ώρα και 20 λεπτά.

Παράλληλα, πτήση της Volotea από την Όλμπια, η οποία αναμενόταν στις 07:45, επαναπρογραμματίστηκε να φτάσει στις 11:18. Οι διοικήσεις των αεροδρομίων προειδοποιούν ότι οι δυσλειτουργίες ενδέχεται να επηρεάσουν και άλλα δρομολόγια στη διάρκεια της ημέρας.

Οι επιπτώσεις της βλάβης έχουν επεκταθεί και στο αεροδρόμιο της Τεργέστης, στην περιφέρεια Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια.

Πτήση από το Φιουμιτσίνο, η οποία επρόκειτο να φτάσει το πρωί και στη συνέχεια να αναχωρήσει εκ νέου, ακυρώθηκε, ενώ δρομολόγιο από την Τεργέστη προς το Μιλάνο-Λινάτε μετατέθηκε κατά αρκετές ώρες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται:

Ιταλία (Κέντρο της κρίσης): Τα αεροδρόμια της Ρώμης (Fiumicino – FCO), του Μιλάνου (Malpensa – MXP, Linate – LIN, Bergamo – BGY) και της Νάπολης αντιμετωπίζουν τις πιο έντονες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί κόμβοι: Προβλήματα και αυξημένες αναμονές καταγράφονται επίσης σε μεγάλα αεροδρόμια όπως το Paris Charles de Gaulle (CDG), το Frankfurt Airport (FRA) και το Amsterdam Schiphol (AMS).

Ελλάδα: Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (ATH) της Αθήνας παρατηρούνται επίσης αλυσιδωτές καθυστερήσεις (κυρίως σε πτήσεις προς/από Ιταλία και Κεντρική Ευρώπη), αν και οι ακυρώσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ολοκληρώνοντας, θυμίζουμε ότι παρόμοιο πρόβλημα είχε σημειωθεί στις αρχές του έτους στον ελληνικό εναέριο χώρο, όπου σοβαρά προβλήματα με τις συχνότητες είχαν καθηλώσεις τις πτήσεις. Συγκεκριμένα, είχε καταγραφεί ολική κατάρρευση των ραδιοσυχνοτήτων με αποτέλεσμα την αδυναμία επικοινωνίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με τα αεροπλάνα, απειλώντας την ασφάλεια όλων των πτήσεων στο ελληνικό FIR. Απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα γι'αυτό το περιστατικό ακόμα δεν έχει δώσει η κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ