Πετρέλαιο: Ενισχύεται μετά την αύξηση των τιμών στις εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας

Φωτο: Shutterstock

Η απόφαση του Ριάντ να αυξήσει τις τιμές προς την Ασία ακολούθησε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ ότι θα παρατείνει τις περικοπές της παραγωγής μέχρι τον Ιούνιο.

Το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο μετά την απροσδόκητη αύξηση των τιμών της Σαουδικής Αραβίας για τους αγοραστές στην Ασία, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τις ενδείξεις για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται στα 82,62 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,70%, μετά από πτώση σχεδόν 2% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Το αργό ενισχύεται κατά 0,82% στα 78,82 δολάρια το βαρέλι.

Υψηλότερες τιμές από την Σαουδική Αραβία

Η απόφαση του Ριάντ να αυξήσει τις τιμές προς την Ασία ακολούθησε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ ότι θα παρατείνει τις περικοπές της παραγωγής μέχρι τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων αργότερα την Τετάρτη. Ενώ αναμένεται να υποστηρίξει μια προσεκτική προσέγγιση για τη μείωση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, ο Πάουελ μπορεί να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων αργότερα μέσα στο έτος, εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περαιτέρω.

To μπρεντ έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 7% φέτος, υποστηριζόμενος από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+, τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και το υψηλότερο κόστος μεταφοράς λόγω των διαταραχών στη ναυτιλία, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν την Κυριακή να παρατείνουν τις υφιστάμενες περικοπές παραγωγής τους έως το τέλος Ιουνίου, μειώνοντας τα αποθέματα.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 400.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, . Αν και πρόκειται για μια σχετικά μικρή πιθανή αύξηση, θα ήταν η έκτη εβδομάδα κερδών, αν επιβεβαιωθεί από τα επίσημα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ