Χρυσός: Το ράλι συνεχίζεται - Στα 2.282 δολάρια ανά ουγγιά

Φωτογραφία: Shutterstock

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι τιμές του χρυσού. Επόμενος στόχος τα 2.300 δολάρια.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξήθηκαν μετά τα ισραηλινά πλήγματα κατά της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ανεβάζοντας την τιμή του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου σε νέο υψηλό όλων των εποχών την Τετάρτη. Ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 2.282 δολάρια ανά ουγγιά σήμερα, σημειώνοντας άνοδο 0,10%.

Η επιτοκιακή πολιτική της Fed

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας αναπτύχθηκε τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022 και ότι η ζήτηση για εργασία παραμένει αυξημένη, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αμφιβάλλουν για μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων από την Fed τον Ιούνιο.

Το υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε την Τρίτη την έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τη ροή εργασίας (JOLTS), η οποία έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν συγκρατημένα από τα 8,75 εκατομμύρια και παρέμειναν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, στα 8,76 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι οι παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο μετά από δύο συνεχόμενες μηνιαίες μειώσεις και αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο κατά 1,4% εν μέσω της ζήτησης για μηχανήματα και εμπορικά αεροσκάφη.

Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly σημείωσε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σταδιακά, αν και δεν αισθάνεται επείγουσα ανάγκη για μείωση των επιτοκίων και ότι οι τρεις μειώσεις των επιτοκίων φέτος είναι μια πρόβλεψη, όχι μια υπόσχεση.

Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά τον πληθωρισμό, αν και θέλει να δει περισσότερες αποδείξεις ότι οδεύει προς τον στόχο του 2% προτού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μειώσει τα επιτόκια.

Οι δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια των παρατηρήσεων του προέδρου της Fed Jerome Powell την Παρασκευή, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια και δημιούργησε αμφιβολίες για το αν η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος.

Η τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς δείχνει σχεδόν ίσες πιθανότητες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο.

Τεχνική ανάλυση

Από τεχνικής άποψης, η τιμή του χρυσού κλιμακώνεται υψηλότερα σε αχαρτογράφητο έδαφος και η πρόσφατη δυναμική φαίνεται αρκετά ισχυρή ώστε να επιτρέψει στους «ταύρους» να κατακτήσουν το όριο των 2.300 δολαρίων. Τούτου λεχθέντος, ο Δείκτης Σχετικής Δύναμης (RSI) στο ημερήσιο διάγραμμα αναδεικνύει εξαιρετικά υπεραγορασμένες συνθήκες και δικαιολογεί κάποια προσοχή, σημειώνει το FX Street.

Εν τω μεταξύ, οποιαδήποτε διορθωτική πτώση φαίνεται τώρα να βρίσκει στήριξη κοντά στην περιοχή των 2.265 δολαρίων πριν από το επίπεδο των 2.250 δολαρίων. Αυτό ακολουθείται από το εβδομαδιαίο χαμηλό, γύρω από την περιοχή των 2.228 δολαρίων, το οποίο, αν διασπαστεί, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες τεχνικές πωλήσεις και να σύρει την τιμή του χρυσού πίσω προς το ψυχολογικό όριο των 2.200 δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ