Σταθεροποιούνται οι τιμές πετρελαίου -Οι αγορές «κρέμονται» από τις δηλώσεις Πάουελ για τα επιτόκια

NEWSROOM
πετρέλαιο ΟΠΕΚ
Φωτογραφία: Shutterstock

Σταθεροποιούνται οι τιμές πετρελαίου, με τα χειρότερα από την καταιγίδα Beryl να έχουν περάσει για τον κόμβο αργού στο Χιούστον και γύρω από αυτό, με τους εμπόρους να εστιάζουν στη διήμερη κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ για τη νομισματική πολιτική.

Το μπρεντ διαπραγματευόταν κάτω από τα 86 δολάρια το βαρέλι μετά από απώλειες σχεδόν 2% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ το West Texas Intermediate βρισκόταν κοντά στα 82 δολάρια. Την Τρίτη, oι τιμές κινούνται οριακά ανοδικα, στα 85,78 και 82,35 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.

H καταιγίδα Beryl

Καθώς η καταιγίδα Beryl συνέχιζε την πορεία της στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, οι προσπάθειες επαναλειτουργίας βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Τέξας, με ορισμένες υποδομές - όπως το λιμάνι του Χιούστον και ο αγωγός Explorer - να παραμένουν εκτός λειτουργίας. Περίπου το 85% του Χιούστον αντιμετώπισε διακοπές ρεύματος.

Το αργό παραμένει σταθερά υψηλότερα από έτος σε έτος, υποβοηθούμενο από τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ που έχουν περιορίσει την αγορά, καθώς και από τις προσδοκίες ότι η Fed είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ο Πάουελ θα παραδώσει την εξαμηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας αργότερα την Τρίτη, προσφέροντας στους επενδυτές υποδείξεις για την πορεία του κόστους δανεισμού.

Οι προβλέψεις για υψηλότερη κατανάλωση καυσίμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο έχουν στηρίξει τις τιμές, αν και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αισιοδοξία εξασθενεί. Οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν τα πτωτικά στοιχήματα έναντι της αμερικανικής βενζίνης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, καθώς τα αποθέματα διογκώνονται. Ενδείξεις για την κατάσταση της αγοράς θα προκύψουν αργότερα την Τρίτη με την ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων ενεργειακών προοπτικών της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών.

Ο αντίκτυπος της Beryl «ήταν πιο περιορισμένος από ό,τι αναμενόταν αρχικά», γεγονός που βοήθησε τις τιμές να ισορροπήσουν», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG Asia Pte στη Σιγκαπούρη. Οι επενδυτές είναι επίσης πιθανό να παραμείνουν επιφυλακτικοί ενόψει της κατάθεσης της προέδρου της Fed, καθώς και των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ