Πετρέλαιο: Οριακή άνοδος -Στα 73,30 δολάρια το βαρέλι

NEWSROOM
πετρέλαιο ΟΠΕΚ
Φωτογραφία: Shutterstock

Ελαφρώς ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, καθώς οι έμποροι παρακολουθούσαν για τυχόν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με τα σχέδια παραγωγής του ΟΠΕΚ+ μετά την καθυστέρηση μιας σημαντικής συνεδρίασης κατά τέσσερις ημέρες.

Το αργό μπρεντ διαπραγματεύεται την Παρασκευή στα 73,31 δολάρια το βαρέλι με οριακή άνοδο 0,04%, μετά από μια μικρή άνοδο την Πέμπτη, ενώ το West Texas Intermediate διαπραγματεύεται στα 69,04 δολάρια με άνοδο 0,47%.

Σε στενό εύρος τιμών

Ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται τώρα να συζητήσει αν θα αρχίσει να αναζωογονεί τις προμήθειες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά σε υπερπληθώρα. Οι αντιπρόσωποι δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι έχουν αρχίσει συζητήσεις για την καθυστέρηση της κίνησης, σημειώνει το Bloomberg.

Το αργό διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος τιμών από τα μέσα Οκτωβρίου, με διαδοχικά εβδομαδιαία κέρδη και απώλειες. Οι τιμές έχουν επηρεαστεί από τις κυμαινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, τη φθίνουσα ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα και τις ανησυχίες για το κατά πόσον οι επερχόμενες πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προσφορά από τη Ρωσία και το Ιράν.

«Η αγορά αργού πετρελαίου συνεχίζει να αντιμετωπίζει αβεβαιότητες γύρω από τις καιρικές συνθήκες, τη ζήτηση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο Charu Chanana, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Saxo Markets Pte στη Σιγκαπούρη. «Αυτά, σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά στην αγορά, δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με το ενδεχόμενο ο ΟΠΕΚ+ να σταματήσει τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής του».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ παραμένουν σε τροχιά εβδομαδιαίας απώλειας σχεδόν 3%, καθώς η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ αφαίρεσε κάποιο κίνδυνο ότι η σύγκρουση θα επηρεάσει την προσφορά από την περιοχή ή θα επηρεάσει τη ναυτιλία. Ωστόσο, οι εντάσεις αυξάνονται στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προειδοποιεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να πλήξουν «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο με νέους βαλλιστικούς πυραύλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ