fbpxΑχτσιόγλου: Κούρεμα 60-65% στις οφειλές προς τα Ταμεία | Economistas.gr
Skip to main content

Αχτσιόγλου: Κούρεμα 60-65% στις οφειλές προς τα Ταμεία

Αχτσιόγλου: Κούρεμα 60-65% στις οφειλές προς τα Ταμεία
Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

Αναλυτική αναφορά στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία έκανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ3. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι οι οφειλές που έχουν σωρευτεί από το 2002 έως και το 2016, θα κουρεύονται στη βάση μίας αναδρομικής εφαρμογής του σημερινού ασφαλιστικού νόμου (4387/16), ο οποίος ορίζει ότι οι εισφορές υπολογίζονται στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων.

Επίσης, ανέφερε ότι, παράλληλα, θα γίνεται κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85% σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. «Το κούρεμα της βασικής οφειλής και το κούρεμα των προσαυξήσεων θα οδηγούν σε μία νέα οφειλή μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 60-65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ», διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές έως τα τέλη του 2018, με την προϋπόθεση ο οφειλέτης να είναι συνεπής ως προς τις τρέχουσες εισφορές, ενώ σε αυτήν θα μπορούν να ενταχθούν και οι εργοδοτικές εισφορές για τις οποίες θα ισχύει το κούρεμα των προσαυξήσεων, που θα μπορεί να φτάσει το 100% σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής από τον οφειλέτη.

Σημείωσε, επίσης ότι, με τη ρύθμιση, ανακουφίζονται περίπου 80.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά, λόγω των οφειλών τους, δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη. «Με το νέο σχήμα θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και να ρυθμίσουν την οφειλή τους, μέσα από μικρή παρακράτηση στη σύνταξή τους για τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στους εργαζόμενους διανομείς με δίκυκλο, τόνισε ότι έχουν πολλά δίκαια αιτήματα και «έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις μαζί τους». Όπως είπε, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για τις 120 δόσεις, εντός Απριλίου, θα υπάρχουν και ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζόμενων διανομέων. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, θα προβλεφθεί η υποχρέωση του εργοδότη να συντηρεί το μηχανάκι και να παρέχει όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του κράνους. «Στην περίπτωση που το μηχανάκι είναι στην ιδιοκτησία του εργαζομένου, ο εργοδότης θα έχει υποχρέωση να καταβάλει 15% επί του κατώτατου μισθού ως αποζημίωση στον εργαζόμενο, προκειμένου να συντηρεί το μηχανάκι του κάθε μήνα. Προχωράμε, επίσης, με στοχευμένους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στον κλάδο. Οι ρυθμίσεις που θεσπίζουμε, ξεκινούν να φτιάχνουν ένα πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους διανομείς με δίκυκλο. Θα ακολουθήσουν και υπουργικές αποφάσεις με περισσότερες λεπτομέρειες για τις προδιαγραφές των οχημάτων και των μέσων ατομικής προστασίας. Είναι ένα πρώτο βήμα, για να χτίσουμε το επίπεδο προστασίας που τους αντιστοιχεί», συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι «στο δικό μας χώρο, αυτό το έχω επισημάνει και άλλη φορά, οι υποψηφιότητες δεν είναι ζήτημα ατομικών σχεδίων ή επιλογών. Γίνονται συλλογικά σχέδια και ο καθένας υπηρετεί από εκεί που του ζητείται. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει τέτοια πρόταση».

Πετρόπουλος: Στις 120 δόσεις και όσοι είναι σε υφιστάμενες ρυθμίσεις

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, ξεκαθαρίζει με δήλωσή του στη Ναυτεμπορική ότι η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων είναι «ανοιχτή» σε όλους όσοι χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, με μοναδική εξαίρεση τις περιπτώσεις των οφειλετών οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης της οφειλής τους και στον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ειδικά για τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που οφείλουν εισφορές στο πρώην ΙΚΑ και επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα ισχύσουν τα εξής: «Για τους οφειλέτες εργοδότες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση προβλέπεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της κύριας οφειλής και έκπτωση 50% σε περίπτωση τμηματικής καταβολής σε έως 120 δόσεις, με κατώτατη μηνιαία δόση 50 ευρώ». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αχτσιόγλου: Τον Απρίλιο η πλατφόρμα για ρύθμιση χρεών
Αχτσιόγλου: Τον Απρίλιο η πλατφόρμα για ρύθμιση χρεών
Μέχρι το τέλος του Μαρτίου επιδιώκει να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας στη νομοθέτηση της ρύθμισης των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε η υπουργός Εργασίας.
Αχτσιόγλου: Τον Απρίλιο η πλατφόρμα για ρύθμιση χρεών
Πριν από το Πάσχα η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις
Πριν από το Πάσχα η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «η σχετική ρύθμιση έχει υπογραφεί και είναι έτοιμη να κατατεθεί στη Βουλή».
Πριν από το Πάσχα η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις
Οι 120 δόσεις θα ψηφιστούν μέχρι τη Μ. Τρίτη
Οι 120 δόσεις θα ψηφιστούν μέχρι τη Μ. Τρίτη
Μέχρι και τη Μ. Τρίτη, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, η επικείμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Οι 120 δόσεις θα ψηφιστούν μέχρι τη Μ. Τρίτη
Αχτσιόγλου: Έως 1,3 εκατ. θα ωφεληθούν από τις 120 δόσεις
Αχτσιόγλου: Έως 1,3 εκατ. θα ωφεληθούν από τις 120 δόσεις
Η υπουργός Εργασίας περιγράφει τις προϋποθέσεις και τα βασικά χαρακτηριστικά της επικείμενης ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Αχτσιόγλου: Έως 1,3 εκατ. θα ωφεληθούν από τις 120 δόσεις