Πώς θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

NEWSROOM
Τσακαλώτος
Φωτό: Eurokinissi

Με το συνολικό χρέος της Ελλάδας απέναντι στο ΔΝΤ να ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα επίσημο αίτημα στον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του Ταμείου, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος σε Έλληνες δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως το ΔΝΤ εξέφρασε την εκτίμηση πως η πρόωρη αποπληρωμή είναι μια θετική εξέλιξη.

Επιπλέον σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ως δίκαιο το αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο ΔΝΤ, τον ΕSM και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, για παράδειγμα από το γερμανικό, για αυτό το βήμα. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει γιατί ο ESM, όπως και το ΔΝΤ, είναι σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή». Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον ESM πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς να δοθεί προτεραιότητα στα δάνεια του ESM.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις, από ορισμένες χώρες, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή έκβαση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει υποστηρίξει σε δηλώσεις του αυτή την απόφαση.

Το αφορολόγητο

Αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο, στην περσινή Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, είχε υποστηρίξει πως δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να αφήσει να εννοηθεί ότι είναι αισιόδοξος πως και σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να επιτευχθεί η αναβολή της υλοποίησης του συγκεκριμένου μέτρου.

Όμως, ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλησε να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες και να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη για την κατάργηση του μέτρου στο επικείμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2020-2023.

Δραστικές λύσεις για τα «κόκκινα δάνεια»

Στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, βρέθηκαν οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η προσπάθεια μεταρρύθμισης της φορολογικής διοίκησης.

Αποφασίστηκε να καταρτιστεί ειδική μελέτη με απώτερο στόχο να αξιολογηθεί η αποδοτικότητα των προτεινόμενων μέτρων που εφαρμόζονται για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Η συγκεκριμένη μελέτη, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ρίξει ειδικό βάρος στις λύσεις που παράγουν τα πιο δραστικά αποτελέσματα.

Η μελέτη θα εξετάσει υπό αυτό το πρίσμα την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, τις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη, το εγγυοδοτικό σχήμα που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση και το σχέδιο που ενδέχεται να ακολουθήσει η Eurobank για τη μείωση των δικών της μη εξυπηρετούμενων δάνειων, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, διέψευσε πληροφορίες ότι του προτάθηκε να αναλάβει θέση Ευρωπαίου Επιτρόπου και συμπλήρωσε ότι είχε γίνει μια συζήτηση για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ