fbpxΠιο «τσουχτερή» η ρύθμιση μικρών χρεών στην εφορία | Economistas.gr
Skip to main content

Πιο «τσουχτερή» η ρύθμιση μικρών χρεών στην εφορία

Πιο «τσουχτερή» η ρύθμιση μικρών χρεών στην εφορία

Στις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσκρούει το σχέδιο της κυβέρνησης για ρύθμιση όλων των μικρών χρεών στην εφορία, μέχρι 10.000 ευρώ, σε 120 δόσεις, ανεξάρτητα από το εισόδημα του φορολογούμενου και όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση για το θέμα, που μπαίνει από τις 6 Μαΐου στο πιο κρίσιμο στάδιο, θα οδηγήσει σε μια πιο «τσουχτερή» ρύθμιση αυτής της κατηγορίας χρεών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν ενημέρωσε την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα ότι αυτό το σκέλος της πολυσυζητημένης ρύθμισης οφειλών στην εφορία δεν μπορεί να περάσει ως έχει και ζήτησε να συνδεθούν οι καταβολές με το ύψος του εισοδήματος και για τα μικρά χρέη, όπως θα γίνει και με τα χρέη άνω των 10.000 ευρώ.

Οι τεχνοκράτες της Επιτροπής επιμένουν ότι θα υπονομευθεί η κουλτούρα πληρωμών, αν επιτραπεί σε φορολογούμενους να εξυπηρετήσουν με πολύ χαμηλή δόση, για παράδειγμα 50 ευρώ το μήνα, μια οφειλή, όταν το εισόδημά τους επιτρέπει πολύ μεγαλύτερες καταβολές.

Για παράδειγμα, μια οφειλή 5.000 ευρώ, ρυθμισμένη (έντοκα) σε 120 δόσεις απαιτεί μηνιαία καταβολή της τάξεως των 50 ευρώ. Αν ο οφειλέτης έχει εισόδημα της τάξεως των 10.000 ευρώ, η Κομισιόν εκτιμά ότι μπορεί να διαθέτει τουλάχιστον 1.000 ευρώ το χρόνο για την εξόφληση της οφειλής του, άρα μπορεί να πληρώνει ένα ποσό της τάξεως των 80 ευρώ και να την πληρώσει σε πέντε και όχι σε δέκα χρόνια.

Οι καταθέσεις

Εξάλλου, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένεται να επανέλθει στο θέμα των περιουσιακών κριτηρίων, παρότι η κυβέρνηση επιμένει ότι η ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία δεν θα πρέπει να έχει τέτοια κριτήρια. Το ζήτημα που τίθεται δεν αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία, αλλά τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, όπως είναι οι καταθέσεις.

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ένας οφειλέτης που έχει 1.000 ευρώ στην τράπεζα με έναν άλλο, ο οποίος έχει 20.000 ευρώ. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να τεθεί επί τάπητος η εισαγωγή ενός μηχανισμού συσχέτισης της κινητής περιουσίας του φορολογουμένου με το ύψος της οφειλής του στην εφορία και τον τρόπο ρύθμισής της.

Η διαπραγμάτευση θα μπει στην τελική ευθεία στις 6 Μαΐου, όταν θα έλθει στην Αθήνα η ομάδα εκπροσώπων των θεσμών των δανειστών για να αρχίσει η συζήτηση για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ενώ τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση στενεύουν, όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν πιέσεων από την Επιτροπή, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να «φρενάρει» την κατάθεση του έτοιμου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, παρότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να την καταθέσει ξεχωριστά από τη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία και είχε γίνει γνωστό ότι θα έφθανε στη Βουλή στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Ρύθμιση σε... ομηρία

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος (στην τηλεόραση του ANT1), οι δύο ρυθμίσεις θα έλθουν μαζί στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία κρατιέται σε… ομηρία από την Κομισιόν, μέχρι να κλείσει η συζήτηση και για τη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία. Αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, κατά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αυτή η «ομηρία» επιτρέπει στην Κομισιόν να ασκήσει ισχυρότερη πίεση για αλλαγές στη δεύτερη ρύθμιση.

Η ρύθμιση χρεών από ασφαλιστικές εισφορές, όπως επανέλαβε ο κ. Πετρόπουλος, δεν θα έχει περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε πριν από λίγες ημέρες στη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, η ρύθμιση αφορά στις οφειλές έως 31/12/2018, δεν προβλέπονται εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, θα γίνεται κούρεμα βασικής οφειλής μέσω επανυπολογισμού με βάση τη χαμηλότερη εισφορά του ν. 4387/2016 για τα έτη 2002 έως 2016, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και η νέα οφειλή, με μείωση της τάξης του 65% μεσοσταθμικά, θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις.

Για την προϋπόθεση ο οφειλέτης να είναι συνεπής ως προς τις τρέχουσες εισφορές του, ο ειδικός γραμματέας εξήγησε ότι, μετά την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος – εάν δεν έχει τη δυνατότητα πληρωμής – να ρυθμίσει τις τρέχουσες εισφορές του 2019 με βάση την πάγια ρύθμιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κόλλησαν» οι 120 δόσεις για χρέη στην εφορία
«Κόλλησαν» οι 120 δόσεις για χρέη στην εφορία
Δεν βρέθηκαν επιχειρήματα για να παρουσιαστεί στους επικεφαλής των θεσμών η πολυσυζητημένη διευκόλυνση στους φορολογούμενους.
«Κόλλησαν» οι 120 δόσεις για χρέη στην εφορία
Άλμα 1,3 δισ. των χρεών στην εφορία τον Δεκέμβριο
Άλμα 1,3 δισ. των χρεών στην εφορία τον Δεκέμβριο
Σημαντική υποχώρηση κατά 15,4%, παρουσίασαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018.
Άλμα 1,3 δισ. των χρεών στην εφορία τον Δεκέμβριο
Σφίγγει ο κλοιός για όσους χρωστούν στην εφορία
Σφίγγει ο κλοιός για όσους χρωστούν στην εφορία
Διασταυρώσεις, ελέγχους, ρυθμίσεις και αναγκαστικά μέτρα σε βάρος των οφειλετών θα διενεργεί πολύ σύντομα το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής.
Σφίγγει ο κλοιός για όσους χρωστούν στην εφορία
Σχέδιο για να «σβήσουν» χρέη στην εφορία
Σχέδιο για να «σβήσουν» χρέη στην εφορία
Ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση για την αναγκαία αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου για τις διαγραφές οφειλών, όταν αυτές χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης.
Σχέδιο για να «σβήσουν» χρέη στην εφορία
Μειώθηκε η αύξηση χρεών στην εφορία, αυξήθηκαν οι οφειλέτες
Μειώθηκε η αύξηση χρεών στην εφορία, αυξήθηκαν οι οφειλέτες
Στα 105,426 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, παρουσιάζοντας μείωση 0,53%, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
Μειώθηκε η αύξηση χρεών στην εφορία, αυξήθηκαν οι οφειλέτες