Προχωρά η πρόωρη εξόφληση ακριβών δανείων του ΔΝΤ

NEWSROOM
Προχωρά η πρόωρη εξόφληση ακριβών δανείων του ΔΝΤ
Φωτογραφία: Shutterstock

Την άδεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των πιο ακριβών δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξασφαλίζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό και με την τελική έγκριση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους, ύψους 973 εκατ. ευρώ, βελτιώνει σημαντικά το κλίμα στην αγορά για τα ελληνικά ομόλογα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου συμμετέχουν οι κορυφαίοι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, που αποτελούν, ταυτόχρονα, και τη διοίκηση του ESM, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, υπέβαλε το επίσημο αίτημα της Αθήνας να δοθεί άδεια από τον ESM για την πρόωρη εξόφληση των πιο ακριβών δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, επί συνολικού δανεισμού 9,6 δισ. ευρώ.

Για την πρόωρη εξόφληση των δανείων αυτών, που αντιστοιχούν σχεδόν σε ποσοστό 40% του συνολικού δανεισμού από το Ταμείο, απαιτείται έγκριση του βασικού πιστωτή της χώρας, δηλαδή του ESM, η οποία έχει δοθεί σε πολιτικό επίπεδο ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, όταν ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εκφρασθεί θετικά για την εξόφληση των δανείων που έχουν πολύ υψηλό επιτόκιο, άνω του 5%.

Στη σημερινή συνεδρίαση του EWG, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το ελληνικό αίτημα υποβλήθηκε και τυπικά, χωρίς να εκφρασθούν οποιεσδήποτε αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις από τους τεχνοκράτες, κάτι που σημαίνει ότι η έγκριση είναι πλέον δεδομένη και μένει να ολοκληρωθεί, μέσα στο καλοκαίρι, η διαδικασία αποπληρωμής των δανείων.

Σημειώνεται ότι, ακόμη και όταν εξοφλήσει αυτά τα ακριβά δάνεια η κυβέρνηση, η στενή επιτήρηση της οικονομίας από το ΔΝΤ, με δύο επισκέψεις των τεχνοκρατών του κάθε χρόνο και τη σύνταξη ισάριθμων εκθέσεων, θα συνεχισθεί, καθώς τα δάνεια της Ελλάδας θα εξακολουθήσουν να ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 200% της ποσόστωσης συμμετοχής της χώρας στο κεφάλαιο του ΔΝΤ και το καταστατικό του Ταμείου προβλέπει ότι, σε αυτή την περίπτωση, παραμένει ενεργό το πρόγραμμα αυστηρής μεταμνημονιακής επιτήρησης (Post - Program Monitoring).

Σε κάθε περίπτωση, η επιβεβαίωση της εξόφλησης αυτών των δανείων και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους βελτιώνουν το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα, που είχε επιβαρυνθεί από την απόφαση της S&P να μην προχωρήσει στην αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Οι αποδόσεις και στις πέντε σειρές ελληνικών τίτλων υποχωρούν σήμερα, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να πέφτει στο 3,342%, ενώ την Τρίτη είχε αυξηθεί στο 3,384%.

Πράσινο φως στην εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, από τα οποία η Ελλάδα θα έχει όφελος σχεδόν 1 δισ. ευρώ (973,42 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια), άναψε σήμερα το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επιμείνουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και θα διευκολύνει την αποπληρωμή του χρέους.

Ο επικεφαλής του ESM/EFSF υπογράμμισε ότι «μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει βασικές μεταρρυθμίσεις. Η σημερινή απόφαση αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στη δέσμευση αυτή». Την ώρα που στην Ελλάδα συζητούνται παροχές και αναστροφή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ο Γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «αυτό (σ.σ.: η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων) είναι καθοριστικής σημασίας για τον EFSF/ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα».

Ο ESM αναλαμβάνει την μεταφορά 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη, που είχαν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από την κατοχή ελληνικών ομολόγων. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί ύδη από τις 26 Απριλίου από το Euroworking Group.

Μεταξύ των μέτρων ελάφρυνσης, όπως αναφέρεται σχετική ανακοίνωση, είναι η επιστροφή στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που είχαν πληρωθεί σε τόκους την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018.

Επιπλέον για το διάστημα από 17 Ιουνίου 2018 έως 17 Ιουνίου 2019 μειώνεται στο 0% από το 2% η προσαύξηση επιτοκίου, το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για τα δάνεια του EFSF. Με τη μείωση αυτή εξοικονομούνται 226 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος από τις δυο κινήσεις ανέρχεται σε 329 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ