Το χάος των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Φωτο: Shutterstock

Είκονα χάους επικρατεί στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία καθώς μικρό μέρος των πάνω από 100 δισ. οφειλών μπορεί να εισπραχθεί και ακόμα μικρότερο μέρος οφειλών να ενταχθεί στην τριπλή ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τέλος της περασμένης χρονιάς, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία ήταν 104,3 δισ ευρώ κι αυτά θεωρητικά αποτελούν τη «δεξαμενή» των προς ρύθμιση χρεών. Μόνο θεωρητικά, όμως, γιατί αν ξεκινήσει κανείς το ξεσκαρτάρισμα, θα μείνει με την εντύπωση ότι ζει στην... Ελβετία. Κατ’ αρχάς, με το... καλημέρα, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει την ταμπέλα του «ανεπίδεκτου είσπραξης» σε 18,1 δισ ευρώ, ρίχνοντας, μάλιστα, περί τα 4,5 δισ ευρώ μέσα σε αυτήν τη «μαύρη τρύπα», στη διάρκεια ενός 12μήνου. Αυτό, όμως, δεν είναι τίποτα.

Το πρώτο στοιχείο δείχνει ότι περί τα 13,5 δισ ευρώ είναι οφειλές πτωχευμένων επιχειρήσεων, κοινώς οι πιθανότητες ανάκτησης έστω μισό ευρώ είναι μηδενικές. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι μέσα σε δύο χρόνια, αυτά τα χρέη “φούσκωσαν” κατά περίπου 1,5 δισ ευρώ, λόγω των προσαυξήσεων. Μια δεύτερη ματιά αποκαλύπτει ότι άλλα 10,5 δισ ευρώ είναι οφειλές ΔΕΚΟ και δημοτικών επιχειρήσεων! Αφήνοντας κανείς κατά μέρος το τι μέτρα ελήφθησαν για τους υπαίτιους αυτών των χρεών, δεν μπορεί παρά να καταλήξει πάλι στο ίδιο συμπέρασμα: δεν πρόκειται να εισπραχθεί από αυτά ούτε σεντ.

Όσο συνεχίζεται το... σκάλισμα, τόσα περισσότερα «μαργαριτάρια» αποκαλύπτονται. Από όλο αυτό το «βουνό» των χρεών, που μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά, παρά τις συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για οριστική διαγραφή όσων θεωρούνται τελειωμένη υπόθεση, σχεδόν τα μισά, δηλαδή 49,8 δισ ευρώ είναι χρωστούμενα από μη φορολογικά έσοδα. Μόνο τα παλιά πρόστιμα του ΚΒΣ ανέρχονται σε 33,5 δισ ευρώ, ενώ οφειλές από δάνεια ξεπερνούν τα 11 δισ ευρώ. Ποια είναι η εισπραξιμότητα αυτών των χρεών; Σχεδόν μηδενική, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι από τα παλιά πρόστιμα η ΑΑΔΕ κατάφερε να εισπράξει πέρσι το... αστρονομικό ποσό των 23,8 εκατ. Ευρώ.

Πόσα είναι τελικά τα εισπράξιμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΑΑΔΕ; Κάτι λιγότερο από 8,5 δισ ευρώ, αν και καταγράφονται σε ειδική κατηγορία συνολικές οφειλές 9,6 δισ ευρώ, που αντιστοιχούν σε οφειλέτες, οι οποίοι χρωστάνε έκαστος άνω του 1,5 δισ ευρώ. Με αυτά και με αυτά, στο υπουργείο Οικονομικών κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για τη ρύθμιση, ευελπιστώντας ότι μπορούν τελικά να «πέσουν» στο σύστημα περί τα 13 δισ ευρώ.

Και κάτι τελευταίο για όσους... ονειρεύονται υπερεισπράξεις και υπερπλεονάσματα μέσω των 120 δόσεων. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, απ’ όλο αυτό το “βουνό” των χρεών, μόλις 3,6 δισ ευρώ είναι σε κάποιου είδους ρύθμιση, αφού εκτός του ότι- πλην των 100 δόσεων- τα υπόλοιπα πλαίσια δεν είναι ελκυστικά, για να μπορέσει κάποιος να κρατηθεί στη ρύθμιση του, θα πρέπει να πληρώνει τις τρέχουσες φορολογικές του υποχρεώσεις κι αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο.

ΣΧΕΤΙΚΑ