fbpxΗ εμπιστοσύνη στη νέα εποχή των ηλεκτρονικών πληρωμών | Economistas.gr
Skip to main content

Η εμπιστοσύνη στη νέα εποχή των ηλεκτρονικών πληρωμών

Η εμπιστοσύνη στη νέα εποχή των ηλεκτρονικών πληρωμών
Φώτο: Shutterstock

Ο ρόλος της εμπιστοσύνης στη νέα εποχή των πληρωμών βρέθηκε στο επίκεντρο του φόρουμ καινοτομίας της Mastercard που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την συμμετοχή ομιλητών από όλο τον κόσμο.

Το Φόρουμ Καινοτομίας της Mastercard, που έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός για τον κλάδο της τεχνολογίας και αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της εταιρείας, των συνεργατών της αλλά και φορέων της αγοράς, είχε ως άξονες συζήτησης τις ψηφιακές συνεργασίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την ανοιχτή τραπεζική (open banking), τις έξυπνες πόλεις, το μέλλον του τραπεζικού κλάδου και τις start-up εταιρείες.

Επίτιμη προσκεκλημένη του φετινού φόρουμ ήταν η Ελένη Αντωνιάδου, αναγνωρισμένη επιστήμονας και διεθνώς διακεκριμένη για το έργο της στον τομέα της μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, έδωσε τη δική της οπτική σχετικά με το πώς μπορούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμοί να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο περιβάλλον, το οποίο να ευνοεί τη δημιουργικότητα, την προσωπική ανάπτυξη και την παραγωγή νέας γνώσης. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη η τεχνολογική εξέλιξη και η καινοτομία να υποστηρίζονται πάντα από τις αντίστοιχες πολιτικές, που θα εγγυώνται την ισότιμη πρόσβαση στα οφέλη τους και θα διασφαλίζουν το δικαίωμα όλων στο όνειρο.

Στη σχετική με το open banking ενότητα του φόρουμ, ο Mark Robson, επικεφαλή του Open Banking, HSBC UK, μοιράστηκε με το κοινό ενδιαφέροντα στοιχεία για την προσέγγιση της HSBC, της πρώτης τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο που ανέπτυξε και εφάρμοσε μια πλήρη στρατηγική για την ανοιχτή τραπεζική. Εξετάστηκαν, επίσης, οι αλλαγές που φέρνει η ανοιχτή τραπεζική σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο και στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους. Ακόμη, στην ενότητα αυτή παρουσιάστηκαν οι λύσεις που σχεδιάζει η Mastercard τόσο για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και για τρίτα μέρη, με στόχο ένα οικοσύστημα ανοιχτής τραπεζικής που να μπορέσει να αναπτυχθεί με ασφάλεια και αποδοτικότητα.

Στη συνέχεια, ο Matt Blanks, αντιπροέδρος, Global Transit Strategy, Mastercard, και ο Rafal Trepka, Head of acceptance and merchants development, Mastercard, ανέλυσαν τις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι σύγχρονες πόλεις και συζήτησαν τη συνεισφορά της τεχνολογίας στην αντιμετώπισή τους και στην ενίσχυση του ρόλου των πόλεων ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης. Ο κ. Trepka στάθηκε στο παράδειγμα της Πράγας ως μίας πόλης που, αξιοποιώντας τις λύσεις και τις τεχνολογίες της Mastercard, κατάφερε να μεταμορφώσει πολλές διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών της, ενώ ο κ. Blanks επικεντρώθηκε στο project που υλοποίησε η Mastercard σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεταφορών του Λονδίνου "Transport for London", αναβαθμίζοντας την εμπειρία μετακίνησης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της ευρωπαϊκής μεγαλούπολης.

Το μέλλον της τραπεζικής

Στο επίκεντρο του πάνελ με τίτλο «Το μέλλον της τραπεζικής» βρέθηκε το μέλλον του τραπεζικού κλάδου, μέσα από τα μάτια της ηγεσίας της λιανικής τραπεζικής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Ιάκωβου Γιαννακλή (Eurobank), Χριστίνας Θεοφιλίδη (Εθνική Τράπεζα), Βασίλη Κουτεντάκη (Τράπεζα Πειραιώς) και Δαμιανού Χαραλαμπίδη (Alpha Bank), που περιέγραψαν τις προτεραιότητες και προκλήσεις της λιανικής τραπεζικής για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στο φετινό Φόρουμ η Mastercard σε συνεργασία με τραπεζικούς φορείς, επέλεξε τα τρία επικρατέστερα start ups (Infin8, Verge.Capital και Plustic), από τον ευρύτερο χώρο των πληρωμών για να διαγωνιστούν στο πρώτο διαγωνισμό Mastercard Start-Up. Ύστερα από την παρουσίαση των επιχειρηματικών τους ιδεών, το κοινό κλήθηκε να ψηφίζει την καλύτερη ιδέα. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Verge.Capital, η οποία δημιούργησε μια καινοτόμα πλατφόρμα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας καταναλωτών.

Η Άσπα Παλημέρη, country manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, εξέφρασε την χαρά της που το Mastercard Innovation Forum έχει πλέον εξελιχθεί σε σημαντικό θεσμό για το χώρο της τεχνολογίας και των πληρωμών στην Ελλάδα. Ένα θεσμό που δίνει την ευκαιρία στους συνεργάτες μας, τους φορείς της αγοράς - φέτος και στις νεοφυείς επιχειρήσεις, να έρθουν σε επαφή με πρωτοποριακές ιδέες, με καινοτόμες λύσεις και να συζητήσουν για την κοινή μας εξέλιξη στο μέλλον των πληρωμών και του εμπορίου, πρόσθεσε η 'Ασπα Παλημέρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Έλληνες επιλέγουν το «πλαστικό χρήμα» -Αύξηση στα POS στη χώρα
Οι Έλληνες επιλέγουν το «πλαστικό χρήμα» -Αύξηση στα POS στη χώρα
Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των πληρωμών με κάρτα ή άλλων εναλλακτικών μεθόδων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο αριθμός των POS έχει αυξηθεί κατά 20% από το 2018 έως το 2020, σε σειρά χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με την αντίστοιχη αύξηση στην Ελλάδα να φτάνει το 17%.
Οι Έλληνες επιλέγουν το «πλαστικό χρήμα» -Αύξηση στα POS στη χώρα
Σε 10 δευτερόλεπτα από σήμερα οι ηλεκτρονικές πληρωμές
Σε 10 δευτερόλεπτα από σήμερα οι ηλεκτρονικές πληρωμές
Σήμερα 10 Δεκεμβρίου τίθεται σε λειτουργία το νέο μοντέλο  διακανονισμού άμεσων πληρωμών στην Ελληνική συνιστώσα του συστήματος πληρωμών TARGET 2 που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε 10 δευτερόλεπτα από σήμερα οι ηλεκτρονικές πληρωμές
Συναλλαγές ακόμη και κάτω των δύο ευρώ με πλαστικό και ψηφιακό χρήμα - Νέοι μέθοδοι πληρωμών
Συναλλαγές ακόμη και κάτω των δύο ευρώ με πλαστικό και ψηφιακό χρήμα - Νέοι μέθοδοι πληρωμών
Μεγάλη ανάπτυξη συνεχίζουν να γνωρίζουν οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες καθώς με ψηφιακό χρήμα αλλά ακόμη και για αγορές κάτω των δύο ευρώ.
Συναλλαγές ακόμη και κάτω των δύο ευρώ με πλαστικό και ψηφιακό χρήμα - Νέοι μέθοδοι πληρωμών
Τι αλλάζει με την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS
Τι αλλάζει με την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS
Κομβικής σημασίας είναι το 2023 για την φορολογική διοίκηση, αφού αναμένεται να υλοποιηθεί το στρατηγικής σημασίας έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Τι αλλάζει με την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS