Παράθυρο για δύο εκδόσεις ομολόγων

Φωτο: Shutterstock

Οι προεκλογικές παροχές, που πυροδότησαν τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων, αλλά και το μπαράζ εξαγγελιών για νέες παροχές, «πάγωσαν» τον αρχικό σχεδιασμό έκδοσης νέου ομολόγου ως τις αρχές του Ιουνίου.

Οι διαδικασίες δεν «ξεπάγωσαν» ούτε μετά το ράλι που ξεκίνησε στις 27 Μαίου, καθώς εκτιμήθηκε ότι μια στραβοτιμονιά αρκεί για να μετατρέψει το κύμα αγορών σε κύμα πωλήσεων κι έτσι να «κουρευτούν» όσοι σοβαροί επενδυτές επιστρέφουν σιγά- σιγά στα ελληνικά χαρτιά.

Οι κινήσεις από εδώ και πέρα, δηλαδή αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου, είναι πολύ συγκεκριμένες κι όπως εξηγούν στο economistas πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαχείριση του Δημόσιου Χρέους, η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα που θα επιδείξει η επόμενη κυβέρνηση ως το Σεπτέμβριο, θα είναι καθοριστικές.

Αυτήν τη στιγμή, τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στον… παράδεισο, εμφανίζοντας πρωτοφανείς αποδόσεις. Το 10ετές, που είχε κλείσει στο 3,387% στις 24 Μαίου, έφτασε ως και το 2,687%, ενώ το 5ετές κινείται στη ζώνη του 1,5%, όταν προς το τέλος Μαρτίου βρισκόταν στα επίπεδα του 2,7%! Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ελληνικοί τίτλοι κοντράρονται, πλέον, στα ίσα με τους ιταλικούς, καθώς το spread στα 10ετή διαμορφώνεται κάτω από τις 40 μονάδες βάσης.

Η εκτίμηση είναι ότι η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί ή ενδεχομένως να βελτιωθεί περαιτέρω, ειδικά εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου. Η άρση της αβεβαιότητας μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και η απομάκρυνση του ενδεχομένου αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, είναι άλλωστε αυτά που προκάλεσαν το ράλι των ελληνικών ομολόγων και την «έκρηξη» του Χρηματιστηρίου. Με αυτά ακριβώς τα δεδομένα, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο το θετικό momentum, να δώσει στίγμα αποφασιστικότητας από τις προγραμματικές δηλώσεις και να διευκολύνει έτσι την επόμενη έκδοση ομολόγου, το αργότερο ως το Σεπτέμβριο. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, μάλιστα, ότι αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, είναι δυνατή και δεύτερη έκδοση μέσα σε αυτό το «παράθυρο» των δύο μηνών.

Γιατί είναι κρίσιμος ο Σεπτέμβριος; Από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων έχει γίνει σαφές ότι οι παροχές της απερχόμενης κυβέρνησης, καθώς και η ακύρωση του φορολογικού «πακέτου» (μείωση αφορολογήτου- φοροελαφρύνσεις αντίμετρα), που έπρεπε να ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2020, δεν θα πρέπει να θεωρούνται τετελεσμένα, πόσο μάλλον όταν υπάρχει αυτή η… διαφορά των 5,5 δισ. ευρώ στους στόχους για το πλεόνασμα 2019- 2020. Στις αρχές Σεπτεμβρίου επιστρέφουν, λοιπόν, οι Θεσμοί για την 4η αξιολόγηση, σηκώνοντας και την αυλαία των διαβουλεύσεων για τον Προϋπολογισμό του 2020, όπου και τα δύο κόμματα έχουν εξαγγείλει ότι θέλουν να «χωρέσουν» μειώσεις φόρων.

Η όποια μικρή ή μεγαλύτερη κόντρα των Ελληνικών Αρχών με τους Ευρωπαίους, είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθεί και στην αγορά των ομολόγων, καθώς είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα έχει βγει από το μικροσκόπιο. Με αυτό το σκεπτικό, η επιλογή the sooner the better είναι μονόδρομος για τις επόμενες κινήσεις διαχείρισης του Χρέους…

ΣΧΕΤΙΚΑ