Γιατί θα αργήσει η ρύθμιση δανείων πρώτης κατοικίας

Φωτο: Shutterstock

Τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου, σηκώνει αυλαία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση στεγαστικών- επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη κύριας κατοικίας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, η εφαρμογή θα είναι πλήρως λειτουργική μόνο όταν ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην επιδότηση του Δημοσίου. Πότε υπολογίζεται ότι θα συμβεί αυτό; Στο τέλος Ιουλίου.

Περίπου 130.000 οφειλέτες με στεγαστικό δάνειο κι άλλοι 50.000 με επιχειρηματικό δάνειο, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας να ενεργοποιηθεί η νέα διαδικασία προστασίας κύριας κατοικίας κι όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η συμπλήρωση και υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης θα είναι απλή, απλούστερη από την υποβολή φορολογικής δήλωσης! Επί της ουσίας, μετά το μαραθώνιο της τεχνικής προετοιμασίας των δύο τελευταίων μηνών, ΟΛΑ τα στοιχεία, ΟΛΑ τα δεδομένα των αιτούμενων ρύθμισης θα μεταφέρονται ηλεκτρονικά, με μια και μοναδική εξαίρεση, η οποία αναδεικνύει το… μεγαλείο του Ελληνικού Δημοσίου: το πιστοποιητικό βαρών από τα Υποθηκοφυλακεία.

Γιατί το εν λόγω, κρίσιμο έγγραφο δεν μπορεί να «φορτωθεί» αυτομάτως στην ηλεκτρονική αίτηση των οφειλετών- δανειοληπτών; Γιατί πολύ απλά τα Υποθηκοφυλακεία ζουν ακόμα στους προηγούμενους… αιώνες, τηρώντας τα αρχεία τους σε χειρόγραφη μορφή! Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πηγαίνουν στα Υποθηκοφυλακεία, να παίρνουν τα πιστοποιητικά βαρών, να τα σκανάρουν και να τα μεταφορτώνουν ως συνημμένα αρχεία στην ηλεκτρονική τους αίτηση.

Αυτό που πρέπει να γίνει εξαρχής σαφές είναι ότι αν και η πλατφόρμα κάνει εγκαίνια τη Δευτέρα, αν και η διαδικασία χαρακτηρίζεται απλή, η υποβολή της αίτησης επ’ ουδενί συνεπάγεται την ολοκλήρωση της ρύθμισης. Όπως εξηγούν, δε, αρμόδιες πηγές, στην καλύτερη περίπτωση οι πρώτες ολοκληρωμένες ρυθμίσεις δανείων α’ κατοικίας, θα πρέπει να αναμένονται το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο!

Ας δούμε τα μυστικά της πλατφόρμας.

  1. Το πρώτο βήμα γίνεται πατώντας κανείς το… κουμπί για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ρύθμισης. Όλα τα «ευαίσθητα» δεδομένα δεν εμφανίζονται, όμως, αυτομάτως, καθώς απαιτείται ένα διάστημα 7 ημερών, στη διάρκεια του οποίου το σύστημα ταυτοποιεί τον ΑΦΜ του αιτούμενου ρύθμισης, με τα δεδομένα του στο TAXIS και στις τράπεζες, τα οποία τελικά μεταφορτώνει στην ηλεκτρονική αίτηση.
  2. Το δεύτερο βήμα είναι το πιο καθοριστικό, καθώς αφού ο ενδιαφερόμενος πατήσει το κουμπί υποβολής της αίτησης, θα μεσολαβήσει διάστημα ως και 1 μηνός, προκειμένου η τράπεζα να απαντήσει με την πρόταση ρύθμισης. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι αν κάποιος υποβάλει αίτηση την επόμενη εβδομάδα, η απάντηση που θα πάρει από την τράπεζα- εφόσον φυσικά είναι επιλέξιμος με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- θα έρθει προς το τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.
  3. Στην τρίτη φάση της διαδικασίας, το… μπαλάκι πάει στον οφειλέτη, ο οποίος θα έχει στη διάθεση του ένα μήνα, προκειμένου να απαντήσει εάν αποδέχεται ή όχι την προτεινόμενη ρύθμιση. Κι επειδή η εναλλακτική είναι η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο, με δεδομένο ότι τον Αύγουστο τα δικαστήρια πάνε για… μπάνια, η εκτίμηση είναι ότι οι δικηγόροι θα συμβουλεύσουν τους πελάτες τους να μη βιαστούν και να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια απάντησης, κάτι που μας φέρνει στο Φθινόπωρο.
  4. Το τέταρτο στάδιο αφορά στην επιδότηση από το Δημόσιο, των δόσεων της ρύθμισης. Το τεχνικό σκέλος αυτής της φάσης, που περιλαμβάνει την απάντηση της πλατφόρμας σε όσους αποδέχονται τη ρύθμιση, θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου, οπότε θεωρητικά οι ενδιαφερόμενοι θα καλούνται να συμπληρώσουν τον IBAN του λογαριασμού, στον οποίο το Δημόσιο θα πιστώνει το ποσό της επιδότησης.
  5. Θεωρητικά, όμως, γιατί πρακτικά, με βάση τα τρία πρώτα βήματα, οι πρώτες αποδοχές αιτημάτων αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Με δεδομένο, δε, ότι η σχετική ΚΥΑ προβλέπει πως η πρώτη καταβολή της επιδότησης γίνεται τον επόμενο μήνα από την έγκριση της αίτησης, οι πρώτες ολοκληρωμένες αιτήσεις ρύθμισης και επιδότησης, θα πρέπει να αναμένονται τον Οκτώβριο, δηλαδή δύο μόλις μήνες πριν «κλείσει» το νέο πλαίσιο προστασίας…
ΣΧΕΤΙΚΑ