Skip to main content

Στο ΥΠΟΙΚ όλες οι διάσπαρτες Διευθύνσεις για τις τράπεζες

Στο ΥΠΟΙΚ όλες οι διάσπαρτες Διευθύνσεις για τις τράπεζες
Φωτό: Eurokinissi

Στα χέρια του νέου υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού, περνάει ο συντονισμός για τις τράπεζες και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, υπό την "ομπρέλα» του πρόκειται να τεθούν ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι διάσπαρτες υπηρεσίες επί των τραπεζικών θεμάτων.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο συμμετείχαν τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Οικονομικών φαίνεται ότι ήταν μόνο το πρώτο βήμα για το συντονισμό των ενεργειών που σχετίζονται με τα χρέη των πολιτών και δεν είναι μυστικό ότι επί της ουσίας στήθηκε νομοθετικά κατόπιν πιέσεων των Θεσμών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, στο ΦΕΚ για τις αρμοδιότητες Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, θα ορίζεται ότι όλες οι Διευθύνσεις που σχετίζονται με τις τράπεζες και βρίσκονται διάσπαρτες σε υπουργεία, θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη, στο Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση υπουργείων, προβλέπεται η μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους στο υπουργείο Οικονομικών, στο χαρτοφυλάκιο του Γ. Ζαββού, ο οποίος καλείται να «τρέξει» τον «καυτό» φάκελο των «κόκκινων» δανείων και συγκεκριμένα όλες τις νομοθετικές- και όχι μόνο- ενέργειες, που θα απαιτηθούν. Δεν πρέπει να λησμονεί, άλλωστε, κανείς ότι τα σχέδια της ΤτΕ και ΤΧΣ για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που παραμένουν υπό διερεύνηση από τις Κοινοτικές Αρχές, θα απαιτήσουν σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις, ειδικά αυτό της ΤτΕ, που προσβλέπει και στη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) από τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Ειδικά όσον αφορά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες ήτοι δεν θα περιορίζεται στο πεδίο των «κόκκινων» δανείων, όπως τώρα. Η πρώτη σύσκεψη υπό το νέο υφυπουργό Οικονομικών πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σήμερα κιόλας, με φόντο τους αυξανόμενους ρυθμούς υποβολής αιτήσεων ρύθμισης «κόκκινων» στεγαστικών κι επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη κύριας κατοικίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν εισέλθει 17.605 χρήστες, ενώ έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης οι 6.813 από αυτούς. Με δεδομένο, δε, ότι απαιτούνται περίπου 7 ημέρες για να «μεταφορτωθούν» όλα τα φορολογικά και τραπεζικά δεδομένα, ως το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των πρώτων αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις τράπεζες, περίπου 150.000 νοικοκυριά καλύπτονται από το νέο πλαίσιο.

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή στους πλειστηριασμούς, που αναμένεται να πληθύνουν- πάνω από 5.000 είναι ήδη προγραμματισμένοι ως το τέλος του έτους- πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης επισημαίνουν ότι οι τράπεζες οφείλουν να μειώσουν το stock των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και όσο βελτιώνονται οι τιμές στην κτηματαγορά να ξεφορτώνονται τα ακίνητα από τους ισολογισμούς τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στις Βρυξέλλες, οι πλειστηριασμοί, που «έτρεξαν» από την αρχή του χρόνου, κατά τα 2/3 είτε ματαιώθηκαν, είτε αναβλήθηκαν, είτε κηρύχθηκαν άγονοι. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που οι πλειστηριασμοί ολοκληρώθηκαν, περίπου τα 7 στα 10 ακίνητα κατέληξαν στις… τράπεζες, γεγονός που σύμφωνα με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες δεν μπορεί να συνεχιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη για την α' κατοικία
Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη για την α' κατοικία
Άκαρπη απέβη η προσπάθεια κυβέρνησης και τραπεζιτών να καταλήξουν σε συμφωνία με την ΕΚΤ για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη για την α' κατοικία
Ακόμη λιγότεροι σε προστασία πρώτης κατοικίας
Ακόμη λιγότεροι σε προστασία πρώτης κατοικίας
Κρίσιμη η σημερινή τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης - θεσμών, έρχονται αυστηρότερα κριτήρια για ένταξη στη ρύθμιση. Γιατί είναι δύσπιστοι οι Ευρωπαίοι.
Ακόμη λιγότεροι σε προστασία πρώτης κατοικίας
Στόχος η έγκριση του σχεδίου του ΤΧΣ εντός Απριλίου
Στόχος η έγκριση του σχεδίου του ΤΧΣ εντός Απριλίου
Επίσημο αίτημα στην Κομισιόν θα υποβάλουν άμεσα οι ελληνικές αρχές, ώστε να εγκριθεί το συντομότερο το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Νέα μεθοδολογία υιοθέτησε η JP Morgan.
Στόχος η έγκριση του σχεδίου του ΤΧΣ εντός Απριλίου
Προβληματισμός για τους στόχους των «κόκκινων» δανείων
Προβληματισμός για τους στόχους των «κόκκινων» δανείων
Μείωση των προβληματικών δανείων υπάρχει και καταγράφεται, ωστόσο όπως σημειώνουν πηγές με γνώση της κατάστασης, οι στόχοι των τραπεζών για την τριετία 2019- 2021 είναι φιλόδοξοι και θα απαιτήσουν υπερπροσπάθεια.
Προβληματισμός για τους στόχους των «κόκκινων» δανείων
Εξετάζονται αλλαγές για τις 120 δόσεις
Εξετάζονται αλλαγές για τις 120 δόσεις
Ρηξικέλευθες μεθόδους, προκειμένου να καταστήσει πιο ελκυστική, άρα βιώσιμη, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με τις πρακτικές που ακολουθούν οι τράπεζες για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, να λειτουργούν ως οδηγός.
Εξετάζονται αλλαγές για τις 120 δόσεις