fbpxEurogroup: Οι επαφές Σταϊκούρα και το αίτημα αποπληρωμής του ΔΝΤ | Economistas.gr
Skip to main content

Eurogroup: Οι επαφές Σταϊκούρα και το αίτημα αποπληρωμής του ΔΝΤ

Eurogroup: Οι επαφές Σταϊκούρα και το αίτημα αποπληρωμής του ΔΝΤ
φωτό: Eurokinissi

Στο Eurogroup που διεξάγεται στο Ελσίνκι θα πραγματοποιήσει σήμερα το ντεμπούτο του ο Χρήστος Σταϊκούρας ως υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ, στο περιθώριο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβφσκις και τον επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Σημειωτέον ότι το Eurogroup πραγματοποιείται στον απόηχο των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι, μετά τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης που ανακοίνωσε χθές. Ο Ντράγκι, ο οποίος ετοιμάζεται να δώσει τη σκυτάλη στην Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε μήνυμα στα κράτη- μέλη ότι οι δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομίας μέσω της νομισματικής πολιτικής έχουν εξαντληθεί και πως πλέον ήρθε η ώρα της δημοσιονομικής πολιτικής. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αναζωπύρωση του ζητήματος χαλάρωσης ή τουλάχιστον επικαιροποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας, με βάση τις τρέχουσες ανάγκες. «Όλες οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους, προκειμένου να πετύχουν ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο «Σούπερ Μάριο», ζητώντας ειδικά από τις χώρες με δημοσιονομικό χώρο, να ρίξουν χρήμα στην οικονομία.

Το αίτημα πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ

Παράλληλα, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από την περασμένη Κυριακή στη ΔΕΘ, ο κ. Σταϊκούρας θα ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του στο Eurogroup στο Ελσίνκι για την πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα το ακριβό τίμημα του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%), ενώ παράλληλα θα αποστείλει επιστολές- αιτήματα προς τον EFSF και τον ESM.

Και αυτό, διότι οι συμφωνίες με τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης που έλαβαν δάνεια από τον ESM προβλέπουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», όπως και το ΔΝΤ. Ήτοι, εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στον ESM (και στον προκάτοχό του EFSF) την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της. Δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποπληρώσει τα 2,9 δισ. ευρώ (32,9% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς την έγκριση από τον ESM, πρέπει να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον EFSF, ποσό ύψους 62,77 δισ. ευρώ (το 32,9% των 190,8 δισ. ευρώ του υπόλοιπου του δανείου προς τη χώρα). Σημειώνεται ότι παρόμοια διευκόλυνση είχε κάνει ο ESM στην Πορτογαλία όταν είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Το όφελος για την Ελλάδα

Το όφελος για τη χώρα από την πρόωρη αποπληρωμή υπολογίζεται περί τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως , ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν δύο ακόμη κέρδη:

*Το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα στις αγορές ομολόγων.

*Εκπέμπεται το μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα και να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και έτσι να εξοικονομεί πόρους λόγω της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Το συνολικό ύψος του δανείου προς το ΔΝΤ είναι 8,8 δισ. ευρώ και με την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος, το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το Ταμείου θα μειωθεί κάτω από το 3%. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Νοεμβρίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν στις αρχές Δεκεμβρίου (312 εκατ. ευρώ στις 3/12 και 156 εκατ. ευρώ στις 4/12) θα προεξοφληθούν μαζί με τις άλλες δόσεις που λήγουν το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Χρ. Σταϊκούρας στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Ecofin
Ο Χρ. Σταϊκούρας στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Ecofin
Στις συνεδριάσεις θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τους δημοσιονομικούς κανόνες και την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.
Ο Χρ. Σταϊκούρας στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Ecofin
Ικανοποίηση Σταϊκούρα για τις αποφάσεις του Eurogroup
Ικανοποίηση Σταϊκούρα για τις αποφάσεις του Eurogroup
Δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση.
Ικανοποίηση Σταϊκούρα για τις αποφάσεις του Eurogroup
Σταϊκούρας: Ικανοποιητική η συμφωνία του Eurogroup
Σταϊκούρας: Ικανοποιητική η συμφωνία του Eurogroup
H απόφαση του Eurogroup «προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις» της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανέφερε ο υπουργός.
Σταϊκούρας: Ικανοποιητική η συμφωνία του Eurogroup