Νέα αποκαλυπτήρια για την απασχόληση στην Ελλάδα!

Φωτό: Shutterstock

Σαν να έχει συνωμοτήσει το Σύμπαν, τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται σε καθημερινή βάση για τις συνθήκες απασχόλησης στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αποκαλύπτουν τη ζοφερή πραγματικότητα στην εγχώρια αγορά εργασίας και αναδεικνύουν το μεγάλο στοίχημα της ευθυγράμμισης με την ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, 31,2 εκατομμύρια γυναίκες και 9,5 εκατομμύρια άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Το σχετικό ποσοστό αντιστοιχεί στο 19% του συνόλου της απασχόλησης και αν το συγκρίνει κανείς με το 9% που καταγράφεται στην Ελλάδα, θα μπορούσε να συμπεράνει ότι εδώ είναι η… Μέκκα της πλήρους απασχόλησης. Δεν είναι, όμως, έτσι ακριβώς τα πράγματα.

Αφήνοντας κανείς στην άκρη ότι η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη, κατέχει μια ακόμα αρνητική πρωτιά: το υψηλότερο ποσοστό αναγκαστικής εργασίας σε θέσεις μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι ερωτώμενοι στην Ευρώπη για τους λόγους απασχόλησης part- time, απάντησαν σε ποσοστό μόλις 26% ότι δεν έβρισκαν θέση πλήρους απασχόλησης, ενώ ένα 29% απάντησε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, από τη στιγμή έπρεπε να φροντίζουν παιδιά ή ανήμπορους ηλικιωμένους, αναδεικνύοντας έτσι το γενικότερο κλίμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι η μερική απασχόληση είναι κατά βάση επιλογή και λιγότερο ανάγκη. Δυστυχώς στην Ελλάδα η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, καθώς οι 7 στους 10 απάντησαν ότι εργάζονται part- time γιατί δεν βρίσκουν πλήρη απασχόληση κι αυτό βάζει τη χώρα μας στο υψηλότερο σκαλί.

Κάνοντας και μια αναφορά στα ειδικά χαρακτηριστικά ανά φύλο, διαπιστώνει κανείς ότι οι γυναίκες στην Ευρώπη κατά 23% δεν βρίσκουν πλήρη απασχόληση και σε ποσοστό 29% επιλέγουν τη μερική απασχόληση λόγω παιδιών, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στους άνδρες διαμορφώνονται σε 36% και 6%. Στην Ελλάδα και στα δύο φύλα η αδυναμία εύρεσης θέσης πλήρους απασχόλησης είναι ο βασικός λόγος της part- time εργασίας, ενώ το πολύ μικρό ποσοστό επιλογής της μερικής απασχόλησης λόγω παιδιών δείχνει ότι ακόμα και οι γυναίκες αναζητούν εναγωνίως αλλά μάταια full- time απασχόληση.


Ο λόγος είναι προφανής: με κάτι λιγότερο από 400 ευρώ μισθό και με «γκρίζες» συνθήκες τήρησης ωραρίων, η μερική απασχόληση στη χώρα μας μοιάζει περισσότερο με εφιάλτη…

ΣΧΕΤΙΚΑ