Ανάπτυξη πάνω από 3% το 2020 ο στόχος της κυβέρνησης

Φωτο: Shutterstock

Πολύ ψηλά βάζει τον πήχη για το ΑΕΠ, από την επόμενη κιόλας χρονιά, ο υπουργός Ανάπτυξης, παρά το ότι η Ελλάδα υποχρεούται να κινηθεί σε ένα «βαρύ» διεθνές περιβάλλον, με πολλές αβεβαιότητες και αρνητικές εκτιμήσεις για τη δυναμική ακόμα και των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης.

«Ο στόχος για το 2019 είναι το ΑΕΠ να έχει μπροστά «2». Όσο πιο πάνω, τόσο το καλύτερο. Ο στόχος για το 2020 είναι πάνω από το 3% έστω οριακά» σημείωσε ο Α. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας ότι αυτοί οι ρυθμοί θα επιτρέψουν να κινηθούμε πάνω από το 4% στη συνέχεια. «Είναι φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί στόχοι» σημείωσε κατά την τοποθέτηση του στο δ.σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ξεδιπλώνοντας την ατζέντα του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πέρα από το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που έρχεται στη Βουλή εντός των ημερών.

Κατ’ αρχάς, ανέφερε ότι το πρώτο που θα κάνει η νεοσυσταθείσα Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι να εγκρίνει ως το τέλος του έτους το 2πλασιασμό ή 3πλασιασμό του κονδυλίου για το πρόγραμμα Cosme, μέσω του οποίου το ΕΤΕΑΝ παρείχε εγγυήσεις για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αρχικό προϋπολογισμένο κονδύλι 2,3 εκατ. ευρώ. Όπως επεσήμανε ο Α. Γεωργιάδης, το ποσοστό «κόκκινων» δανείων αυτού του προγράμματος είναι εξαιρετικά χαμηλό, μόλις 9% κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το «εργαλείο» λειτούργησε σωστά, άρα πρέπει να ενισχυθεί.

Η δεύτερη κίνηση αφορά στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, το οποίο σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας, αναμένεται να φτάσει στη Βουλή πριν από το τέλος του χρόνου. Ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης «σκάλωσε» στην ΕΚΤ, καθώς ενέπλεκε στη διαδικασία αυτών των χρηματοδοτήσεων και τις τράπεζες. Πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης είναι να «χτίσει» πάνω στις βασικές προβλέψεις του προηγούμενου νομοσχεδίου (δάνεια ως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, από άλλους φορείς πλην τραπεζών).

Με φόντο το ζωηρό ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Α. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ακριβώς αυτό το ενδιαφέρον είναι που μπορεί να «σπρώξει» την ελληνική οικονομία, την ώρα που οι υπόλοιποι επιβραδύνουν. Σημείωσε, δε, ότι η νέα περίοδος πολύ χαμηλών επιτοκίων, που απολαμβάνει, πλέον και η Ελλάδα, πέρα το προφανές δημοσιονομικό όφελος, θα συμβάλει στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης, αφού και τράπεζες- επιχειρήσεις, θα έχουν πρόσβαση σε πιο φτηνό χρήμα, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη έκδοση ομολόγου από τον ΟΤΕ.

Ειδικά όσον αφορά στο πλαίσιο για την Golden Visa, φαίνεται ότι θα λειτουργήσει ως ένα επιπλέον «εργαλείο» για την τόνωση της κτηματαγοράς και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Κατ’ αρχάς, ο υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι στο αναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα γίνει «νομιμοποίηση» των POS, ως μέσο πληρωμής για τέτοιου είδους αγοραπωλησίες ακινήτων. Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι θα εξεταστούν μοντέλα που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες, όπου η άδεια διαμονής δεν χορηγείται μόνο στις περιπτώσεις αγοράς ακινήτων, αλλά και στις περιπτώσεις κατάθεσης μεγάλων χρηματικών ποσών, αγοράς κρατικών ομολόγων ή και συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εγχώριων εταιριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ