fbpxΑύξηση των προσλήψεων - Οι περισσότερες μερικής απασχόλησης | Economistas.gr Skip to main content

Αύξηση των προσλήψεων - Οι περισσότερες μερικής απασχόλησης

Αύξηση των προσλήψεων - Οι περισσότερες μερικής απασχόλησης
Φωτό: Shutterstock

Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2019, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 2.651 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη".

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά υπερτερούν οι ευέλικτες θέσεις εργασίας οι οποίες ανέρχονται στο 47,15%, ενώ μόνο το 41,74% των νέων θέσεων ήταν πλήρους απασχόλησης και το 11,11% αφορά σε εκ περιτροπής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Σεπτεμβρίου 2019, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 308.121, ενώ οι αποχωρήσεις σε 305.470. Από τις 305.470  συνολικά αποχωρήσεις, οι 125.254 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 180.216 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Σεπτέμβριος 2019 και Σεπτέμβριος 2018, προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 3.905  λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Σεπτέμβριο 2019 (θετικό ισοζύγιο 2.651 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (6.556) τον Σεπτέμβριο του 2018.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2019, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.173.467 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.885.930, εκ των οποίων οι 1.097.600 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 788.330 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννιαμήνου του έτους 2019 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 287.537 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την δεύτερη υψηλότερη επίδοση πρώτου εννιαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Βρούτσης: Στόχος η αύξηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης

«Θετικό πρόσημο (+2.651 θέσεις εργασίας) παρουσίασε και πάλι το ισοζύγιο απασχόλησης (προσλήψεις–απολύσεις) τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ". Το γεγονός αυτό συνιστά θετική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα που ιστορικά, λόγω της λήξης της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας, παρουσιάζει συνήθως αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης».

Αυτό αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή δήλωσή του, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Σεπτέμβριο 2019, τονίζοντας ότι το θετικό ισοζύγιο επιβεβαιώνει παράλληλα την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, «μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκαν οι τουριστικές επιχειρήσεις από το ναυάγιο της "Thomas Cook" στα μέσα του μήνα, αντανακλώντας το ευρύτερο κλίμα θετικών προσδοκιών στην οικονομία και την απασχόληση».

Εντούτοις, όπως σημειώνει ο κ. Βρούτσης, «έστω και βελτιωμένο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 (41,74% έναντι 40,89%), το μερίδιο των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης παραμένει χαμηλό, ακολουθώντας τη γενική τάση που επικράτησε από το 2015 και μετά. Σε αυτό το σημείο, επισημαίνω και πάλι ότι κυρίαρχος και αμετακίνητος στόχος της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας είναι η ενίσχυση του μεριδίου των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων εργασίας, αλλά και η έμφαση στην τόνωση του ποσοστού της πλήρους απασχόλησης στο σύνολο της μισθωτής εργασίας. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουμε αποφασίσει και υλοποιούμε για πρώτη φορά –έμπρακτα και όχι με λόγια- μία συγκροτημένη δέσμη μέτρων και ενεργειών που αποσκοπούν στην καταπολέμηση των φαινομένων της "εικονικής μερικής απασχόλησης", αλλά και οποιασδήποτε καταχρηστικής συμπεριφοράς σε βάρος των εργαζομένων, των συνεπών εργοδοτών, αλλά και των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία».

Ενδεικτικά, ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει τα εξής:

«Με τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας -του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)- προχωρούμε με αμείωτο ρυθμό σε στοχευμένους ελέγχους, με στόχο την περιφρούρηση της αγοράς εργασίας.

Αυξάνουμε κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών, σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της μερικής απασχόλησης, με σκοπό τη μετατόπιση της αγοράς εργασίας σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Προχωρούμε στη γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (από την 1η Ιουλίου 2020), επισημαίνοντας, ωστόσο ότι αυτό το ευεργετικό μέτρο θα αφορά μόνο περιπτώσεις συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.

Με τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας, για πρώτη φορά, στη χώρα μας, πραγματοποιείται η ηλεκτρονική καταγραφή των παραβατικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αποτελέσει κρίσιμη πηγή πληροφόρησης για στοχευμένους και επαναληπτικούς ελέγχους. Αντίθετα, οι συνεπείς επιχειρήσεις που σέβονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων θα επιβραβεύονται.

Προχωρούμε στην αναβάθμιση και την ολοκλήρωση του συστήματος "ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ" σε "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ". Πέραν της δραστικής απλοποίησης και ενιαιοποίησης των λειτουργιών του, τη φιλικότητα στο χρήστη και την ενίσχυση των αναλυτικών του δυνατοτήτων, η ψηφιακά αναβαθμισμένη πλατφόρμα θα υποστηρίζει επιχειρησιακά τους Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ στον προγραμματισμό και την υλοποίηση στοχευμένων και αποδοτικών ελέγχων για την οριστική εκρίζωση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας» προσθέτει ο κ. Βρούτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γ. Βρούτσης καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης
Ο Γ. Βρούτσης καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης
Υπογράφεται σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση η εγκύκλιος που καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης και έτσι κανένας εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να δικαιολογεί γιατί απολύει τον εργαζόμενό του.
Ο Γ. Βρούτσης καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης
1.500 προσλήψεις από τη Louis Vuitton μέσα στα επόμενα 3 χρόνια
1.500 προσλήψεις από τη Louis Vuitton μέσα στα επόμενα 3 χρόνια
Η Louis Vuitton σχεδιάζει να κάνει 1.500 νέες προσλήψεις στη Γαλλία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Μόλις εγκαινίασε ένα ολοκαίνουριο εργοστάσιο στη Γαλλία, το 16ο, καθώς αυξάνεται ραγδαία η ζήτηση των προϊόντων της.
1.500 προσλήψεις από τη Louis Vuitton μέσα στα επόμενα 3 χρόνια
Βρούτσης: Θετική ανατροπή υπέρ της πλήρους απασχόλησης στα τέλη του 2020
Βρούτσης: Θετική ανατροπή υπέρ της πλήρους απασχόλησης στα τέλη του 2020
«Υλοποιούμε μία στοχευμένη, διαρθρωτική αλλαγή, με στόχο, στο τέλος του 2020, να καταγραφεί θετική ανατροπή υπέρ της πλήρους απασχόλησης».
Βρούτσης: Θετική ανατροπή υπέρ της πλήρους απασχόλησης στα τέλη του 2020
ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή μείωση των κενών θέσεων εργασίας
ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή μείωση των κενών θέσεων εργασίας
Μείωση 0,9% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών.
ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή μείωση των κενών θέσεων εργασίας
Οικονομικό Επιμελητήριο: Προτάσεις για βελτίωση του Εργάνη
Οικονομικό Επιμελητήριο: Προτάσεις για βελτίωση του Εργάνη
Πέντε προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος Εργάνη, απέστειλε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, στον υπουργό Εργασίας.
Οικονομικό Επιμελητήριο: Προτάσεις για βελτίωση του Εργάνη
Τεράστια έλλειψη σε στελέχη με δεξιότητες για τις ΤΠΕ
Τεράστια έλλειψη σε στελέχη με δεξιότητες για τις ΤΠΕ
Περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα (42%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας.
Τεράστια έλλειψη σε στελέχη με δεξιότητες για τις ΤΠΕ