fbpxΣτα «ρηχά» οι έλεγχοι από τις εφορίες | Economistas.gr
Skip to main content

Στα «ρηχά» οι έλεγχοι από τις εφορίες

Στα «ρηχά» οι έλεγχοι από τις εφορίες
Eurokinissi

Οι σαρωτικοί επιτόπιοι έλεγχοι για την έκδοση αποδείξεων, “έσπρωξαν” τις εισπράξεις ΦΠΑ σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις και βοηθούν το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για το “κενό” του 2020. Ωστόσο, φαίνεται ότι στοιχίζουν ακριβά, στην κάλυψη των άλλων στόχων, που σχετίζονται με τους τακτικούς ελέγχους για τη μεσαία και μεγάλη φοροδιαφυγή.  

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ ζητούσε από τις εφορίες να διενεργήσουν τουλάχιστον 15.300 ελέγχους ως το τέλος της χρονιάς κι από τις ΦΑΕ άλλους 1.400, με στόχο να εισπράξουν πάνω από 14% και 15% των φόρων που θα βεβαιωθούν σε αυτούς τους ελέγχους. Επιπλέον, είχε ζητηθεί απ’ όλες τις ελεγκτικές μονάδες, το 70% επί του συνόλου αυτών των ελέγχων, να αφορά σε “φρέσκες” υποθέσεις, καθώς δεν είναι μυστικό ότι όσο πιο πρόσφατη είναι η φορολογική παράβαση τόσο ανεβαίνει ο δείκτης εισπραξιμότητας των πρόσθετων φόρων και προστίμων. Σε πολύωρες, αλλεπάλληλες επιτελικές συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, διαπιστώθηκε, όμως, ότι οι επιδόσεις δεν είναι ιδανικές. Κάθε άλλο.  

«Αρρυθμίες» σε πολλές ΔΟΥ

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της χρονιάς, δηλαδή τώρα που θα γίνει ο τελικός απολογισμός πριν εκπονηθεί το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού και “χτιστεί” το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για την επόμενη χρονιά, φαίνεται ότι πολλές Δ.Ο.Υ. αντιμετωπίζουν... αρρυθμίες. Τι σημαίνει αυτό; Οι βεβαιώσεις φόρων κινούνται κατά μέσο όρο στο 30- 40% του στόχου, με αποτέλεσμα παρά τα πολύ υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας, τα έσοδα να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι αν και ΔΟ.Υ.- ΦΑΕ βρίσκονται πολύ κοντά στο να πιάσουν τους ελεγκτικούς στόχους (12.428 και 1.359 αντιστοίχως ήδη στο οκτάμηνο), οι βεβαιώσεις μένουν στα “ρηχά”.  

Το βασικό επιχείρημα των προϊσταμένων των υπηρεσιών, που βρίσκονται μακριά από τον στόχο, είναι ότι το ελεγκτικό προσωπικό δεν είναι επαρκές για να καλύψει και τους προληπτικούς ελέγχους για αποδείξεις και τους τακτικούς ελέγχους για τις πιο σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής. Το επιχείρημα αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα, αν και υπάρχει η αίσθηση ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι έφοροι δεν “ζορίστηκαν” όπως άλλοι συνάδελφοι τους.  

Τα στοιχεία από ΚΕΕΜΕΠ και ΚΕΦΟΜΕΠ

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία από τη “βιτρίνα” των ελεγκτικών υπηρεσιών, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου. Το ΚΕΕΜΕΠ με 276 ολοκληρωμένους ελέγχους στο οκτάμηνο και 311 νέες εντολές ελέγχου, είναι πολύ κοντά στον ετήσιο στόχο των 450 ελέγχων, ενώ το ποσοστό εισπραξιμότητας ξεπερνά το 97%. Όμως, οι βεβαιώσεις φόρων και προστίμων περιορίζονται σε περίπου 137 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα περίπου 22 εκατ. ευρώ του ΚΕΦΟΜΕΠ- επίσης κινείται κοντά στον ετήσιο ελεγκτικό στόχο των 850 υποθέσεων- δεν φτάνουμε ούτε στα 160 εκατ. ευρώ.  

Ποιος ήταν και παραμένει ο ετήσιος στόχος βεβαιώσεων απ’ όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ; Τουλάχιστον 2,6 δισ ευρώ. Πού έφτασαν πέρσι οι βεβαιώσεις φόρων και προστίμων; Στα 1,9 δισ ευρώ...  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων
Τι ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων
Νέες διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες μια φορολογική δήλωση θεωρείται εκκαθαρισμένη κι ως εκ τούτου ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για επιστροφές φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ.
Τι ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων
Σαρωτικοί φοροέλεγχοι made in USA
Σαρωτικοί φοροέλεγχοι made in USA
Έρχονται εκτεταμένες διασταυρώσεις με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων - που κτίζεται εδώ και πέντε χρόνια - να αποκτά λίαν συντόμως τρομακτικό όγκο λεπτομερών στοιχείων.
Σαρωτικοί φοροέλεγχοι made in USA
Στα ίδια επίπεδα η φορολογική συμμόρφωση
Στα ίδια επίπεδα η φορολογική συμμόρφωση
Στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών η... προθυμοποίηση φυσικών και νομικών προσώπων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Στα ίδια επίπεδα η φορολογική συμμόρφωση
Μορατόριουμ κατασχέσεων για χρέη στην εφορία
Μορατόριουμ κατασχέσεων για χρέη στην εφορία
Με 1,7 δισ. «φρέσκα» χρέη ξεκίνησε η χρονιά πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός- Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα των αναστολών φόρων και εισφορών.
Μορατόριουμ κατασχέσεων για χρέη στην εφορία