Το ΔΝΤ επιμένει σε «γκρίζες» προβλέψεις για την Ελλάδα

Shutterstock

Άκρως συντηρητικές παραμένουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, ειδικά για την περίοδο μετά το 2020, που το κυβερνητικό πλάνο "βλέπει" απογείωση.

Σύμφωνα με το WorldEconomic Outlook, που δημοσιεύεται λίγο πριν πετάξει ο Χ. Σταϊκούρας στην Ουάσιγκτον για την κοινή Σύνοδο ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας, οι ρυθμοί ανάπτυξης για φέτος υπολογίζονται σε 2%, ενώ για την επόμενη χρονιά ο πήχης τοποθετείται στο 2,2%, δηλαδή 0,6 μονάδες χαμηλότερα από τις ελληνικές προβλέψεις. Ακόμα πιο προβληματική είναι, όμως, η εκτίμηση του Ταμείου ότι η ελληνική οικονομία δεν θα εκτιναχθεί, όπως προσδοκά η κυβέρνηση, αλλά θα «σέρνεται» με ρυθμούς χαμηλότερους από 1% το 2024, εμμένοντας έτσι στο βασικό σενάριο εργασίας που εκπονήθηκε για την τελευταία Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους.

Αν και το ΔΝΤ δεν προβλέπει ύφεση για την Ευρωζώνη, παρά μόνο μια επιβράδυνση στο 0,5% για φέτος στη Γερμανία, αίροντας έτσι μια από τις αβεβαιότητες για το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική οικονομία, η ουσία είναι ότι το Ταμείο εμφανίζεται για μια ακόμα επιφυλακτικό κι αυτό ακριβώς θα αποτυπώνεται και στην Έκθεση του Άρθρου 4, που αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο Νοέμβριο.

Κρίσιμο κατά το Ταμείο είναι να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι σε μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά, δε, στη στρατηγική της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας, το ΔΝΤ επιμένει στη λογική της μείωσης του αφορολογήτου, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για μείωση συντελεστών χωρίς να επηρεαστούν τα έσοδα, αλλά και στη λογική της μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων (κατάργηση της προσωπικής διαφοράς), προκειμένου να αυξηθούν τα κοινωνικά επιδόματα σε «ευαίσθητες» ομάδες του πληθυσμού.

Κατά το ΔΝΤ, με την πρόβλεψη για μακροχρόνια ανάπτυξη στο 0,9%, θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ