Ψυχρολουσία από τους βιομήχανους για τον κατώτατο μισθό

Φωτό: Shutterstock

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διεμβολίσει το σκληρό πυρήνα των εργοδοτικών φορέων, «φλερτάροντας» με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας και το «φιλικό» του πρόσωπο, σε αντίθεση με το «σκληρό» πρόσωπο του ΣΕΒ. Ήρθε, όμως, η ώρα για να επιβεβαιωθεί το ρητό «money talks, bullshit walks», κοινώς ότι όταν μιλάει το χρήμα, σταματάνε οι ανοησίες.

Η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού έχει μπει στην τελική ευθεία και η κυβέρνηση για προφανείς λόγους θα ήθελε τη συναίνεση των εργοδοτικών φορέων, πριν αποφασίσει την όποια αύξηση. Ωστόσο, πέρα από τη γενική θετική τοποθέτηση των εργοδοτών, υπάρχει ένα τεράστιο «αλλά», που καθιστά αβέβαιη την κατάληξη των διαβουλεύσεων.

Το τελευταίο και μάλλον απρόσμενο από την κυβέρνηση χτύπημα ήρθε από τον υποτίθεται πιο «φιλικό» Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι συμφωνεί με μια αναπροσαρμογή, αλλά μόνο εφόσον συνοδευτεί από μείωση εισφορών και εφόσον «απλώσει» σε βάθος τριών ετών.

Ειδικότερα, τρεις είναι οι προϋποθέσεις κατά τον ΣΒΒΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα, τις οποίες ανέλυσε την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 σε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το θέμα, με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτές είναι:

  • Το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού θα πρέπει να καθορισθεί και να είναι σύμφωνο με τις πραγματικές δυνατότητες ανάληψης του σχετικού κόστους από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να συμβεί, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις
  • Η αύξηση θα πρέπει απαραίτητα να μη συμβεί «ακαριαία», αλλά να συμβεί σταδιακά. Ο ΣΒΒΕ προτείνει η αύξηση να δοθεί τμηματικά σε βάθος τριετίας.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι μάλλον αυτονόητη και σχετίζεται κατ’ αρχάς με την σύνδεση του κατώτατου μισθού με την αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, φαίνεται να υποκρύπτει και το πάγιο αίτημα για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, με το σκεπτικό ότι αν οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν το κόστος της όποιας αύξησης, πολύ απλά θα βάλουν «λουκέτο».

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η πραγματική ψυχρολουσία, καθώς σε κοινή γραμμή με τον ΣΕΒ, ο ΣΒΒΕ υποστηρίζει ότι για την ενίσχυση των εισοδημάτων δεν αρκεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από μείωση του φόρου εισοδήματος, καθώς και από μείωση των εισφορών. Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θεωρείται, μάλιστα, ως βασική προϋπόθεση προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του μισθολογικού κόστους και ήταν εξαρχής καθαρή η θέση και του ΣΕΒ ότι είναι λάθος ότι η προωθούμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών περιορίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όσον αφορά, δε, στο «άπλωμα» της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ούτως ή άλλως για το 2019 δεν θα πρέπει να αναμένεται αύξηση πέρα από τα 20-30 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ