Νέο σχέδιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών

INTIME

Σε τρεις άξονες αναπτύσσεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για να βάλει τέλος στο άγχος των οφειλών του Δημοσίου και για μια ακόμα φορά οι Ευρωπαίοι χαιρετίζουν τις δεσμεύσεις των Ελληνικών Αρχών, αν και με σαφή επιφυλακτικότητα.

Πέρα από την τροπολογία που ήρθε στη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα στους φορείς να καταβάλουν τις οφειλές τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εφόσον οι ιδιώτες δεν μπορούν να βγάλουν φορολογική/ ασφαλιστική ενημερότητα, το σχέδιο για την εξόφληση των κρατικών χρεών έχει δύο ακόμα βασικά στοιχεία: 1) τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, με μέλη από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το ΓΛΚ, η οποία κατά κύριο λόγο θα βάζει «φρένο» στη δημιουργία νέων οφειλών και θα ενημερώνει τακτικά (ανά 6μηνο) με Αναφορές το υπουργείο Οικονομικών 2) την εξόφληση του stock που δείχνει… ακατέβατο εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που πήραν στα χέρια τους οι Θεσμοί, ως το τέλος Αυγούστου τα «καθαρά» ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ανέρχονταν στα 1,3 δις ευρώ, δηλαδή πολύ υψηλότερα από τα 500 εκατ. Ευρώ που είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο λόγος; Μα φυσικά η δημιουργία νέων οφειλών, κυρίως στο πεδίο της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.


Μετά από αλλεπάλληλους χαμένους στόχους εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι ενέσεις ρευστότητας στην αγορά δεν έγιναν ποτέ, η σημερινή κυβέρνηση βάζει νέα χρονοδιαγράμματα, με φόντο τις διαπιστώσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την έλλειψη εσωτερικών ελέγχων και αυτοματισμών στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, που βαρύνονται με αυτά τα χρέη.

Ποιο είναι το νέο πλάνο; Εξόφληση 300 εκατ. Ευρώ ως το τέλος του έτους, έτσι ώστε τα «καθαρά» κρατικά χρέη να πέσουν στο 1 δις ευρώ και εξόφληση των υπολοίπων εντός του 2020, με εξαίρεση 140 εκατ. Ευρώ από εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων, που υπολογίζεται ότι θα έχουν τακτοποιηθεί ως τον Ιούνιο του 2021, όπως προβλέπει η ψηφιοποίηση του συστήματος νέων συνταξιοδοτικών αιτήσεων. Οι Βρυξέλλες, όπως αποτυπώνεται στην Έκθεση Αξιολόγησης, διατηρούν, πάντως, επιφυλάξεις, εκτιμώντας ότι θα μείνουν μετέωρα άλλα 160 εκατ. Ευρώ εκκρεμών συντάξεων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι αυτοί που «φουσκώνουν» το stock, καθώς τους αναλογούν περί τα 402 εκατ. Ευρώ «καθαρών» χρεών. Από αυτά, τα 101 εκατ. Ευρώ βαρύνουν το ΕΤΕΑΠ, άλλα 86 εκατ. Ευρώ «ανήκουν» στον ΕΟΠΥΥ και 210 εκατ. Ευρώ χρωστάει ο ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά στα νοσοκομεία, αν και τα «καθαρά» τους χρέη είναι μόνο 25 εκατ. Ευρώ, σε ακαθάριστους όρους είναι πολύ υψηλότερα, με κίνδυνο να εφαρμοστεί η Οδηγία για τις εκπρόθεσμες πληρωμές. Όπως σημειώνουν οι τεχνοκράτες που υπογράφουν την Έκθεση, η βασική αιτία της δημιουργίας αυτών των οφειλών είναι οι απευθείας αναθέσεις, με αποτέλεσμα να πρέπει εκ των υστέρων οι Αρχές να νομιμοποιούν αυτές τις δαπάνες. Η κυβέρνηση ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι με τη λειτουργία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί…

ΣΧΕΤΙΚΑ