fbpxΠάνω από 100 τετ-α-τετ με επενδυτές στη Νέα Υόρκη! | Economistas.gr
Skip to main content

Πάνω από 100 τετ-α-τετ με επενδυτές στη Νέα Υόρκη!

Πάνω από 100 τετ-α-τετ με επενδυτές στη Νέα Υόρκη!
Shutterstock

Το δείπνο με κεντρικό ομιλητή τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος, ήταν το κερασάκι στην τούρτα ενός μαραθώνιου κατ’ ιδίαν συναντήσεων και παρουσιάσεων από την πολυπληθή κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη.

Με το ενδιαφέρον των «μεγάλων» για επενδύσεις στην Ελλάδα και την κόντρα με τους Κινέζους και τους Ρώσους για τα «ευαίσθητα» πεδία της Ενέργειας, των Μεταφορών, της Υψηλής Τεχνολογίας να χτυπάει «κόκκινο», οι Αμερικανοί δείχνουν να επιδιώκουν εντονότερη παρουσία στη χώρα μας. Το συνέδριο της Capital Link ήταν μια ακόμα ευκαιρία και η ελληνική πλευρά φρόντισε να μην την αφήσει αναξιοποίητη.

Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, έγιναν περισσότερα από 100 one-to-one meetings με Θεσμικούς Επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα,  με εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες και σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το Συνέδριο, διοργανώθηκαν δύο group sessions για τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Ανάλογες συναντήσεις και κατ’ ιδίαν ενημερώσεις για τα χαρτοφυλάκια τους, έκαναν ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός,  ο Υπουργός Ναυτιλίας, Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Η λίστα των στελεχών της αγοράς, που συμμετείχαν, αν και ενδεικτική είναι εντυπωσιακή: Athanor Capital, Bienville Capital, BlackRock, BlueCrest Capital, Brookfield Asset management, Consilience Capital, Eaton Vance, Fir Tree Partners, Goldman Sachs Asset Management, Helm, Morgan Stanley, MSK Capital Partners, Nomura, Third Point, Pimco, Evermore, Psaros KPS, Monarch, Knighthead, Stonehill, Olympus Peak, Citi, Aberdeen, Helm, East Rock, Centerbridge, Beachpoint, Weterwheel.

Στο επίκεντρο τα «κόκκινα δάνεια»

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών ειδικά για τις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς πέρα από τον «Ηρακλή», η αγορά περίμενε και περιμένει λεπτομέρειες τόσο από τις τράπεζες όσο κι από το υπουργείο Οικονομικών, για τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν με στόχο την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων και ακολούθως  την απελευθέρωση κεφαλαίων για την ενίσχυση της οικονομίας. Με αυτό το δεδομένο, το ειδικό πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο Γ. Ζαββός, οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στου Θεσμούς, συγκέντρωσε πολλά βλέμματα.

«Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία γίνεται το νέο «παιδί- θαύμα» της Ευρωζώνης» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, ξεδιπλώνοντας τις πτυχές του σχεδίου «Ηρακλής», που έχει ως στόχο τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων κατά 40%. «Ο Ηρακλής προσφέρει ένα ελκυστικό ομόλογο υψηλών αποδόσεων, σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων κι αποδόσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Ζαββός εστιάζοντας στα senior (υψηλής εξασφάλισης) ομόλογα, που θα τελούν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και είναι ουσιαστικά το «κλειδί» για να ξεφορτωθούν οι τράπεζες 30 δις ευρώ προβληματικών δανείων. 

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν όλα τα ομογενειακά μέσα καθώς και το… βαρύ πυροβολικό των διεθνών μέσων ήτοι Wall Street Journal, Bloomberg, YAHOO Finance, Reuters, New York Times, Tradewinds, δείγμα του ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει πάλι το ενδιαφέρον αλλά για θετικούς λόγους αυτήν τη φορά.

Το στοίχημα και το ερώτημα, που μένει να απαντηθεί, είναι αν αυτό το υπαρκτό και αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί σε εισροές κεφαλαίων ικανών να εκτινάξουν τους δείκτες της οικονομίας στα επίπεδα του 3,5- 4%, όπως προβλέπει ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της κυβέρνησης…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται ο «Ηρακλής» - Να «σηκώσει» τα κόκκινα δάνεια
Έρχεται ο «Ηρακλής» - Να «σηκώσει» τα κόκκινα δάνεια
​​​​​​​Επισπεύδονται οι κινήσεις κι από τις ίδιες τις τράπεζες- Τα νέα στοιχεία από τον SSM ενισχύουν τον προβληματισμό ότι δεν αρκεί το ελληνικού τύπου APS για να πάρει ανάσα το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Έρχεται ο «Ηρακλής» - Να «σηκώσει» τα κόκκινα δάνεια
Πράσινο φως από την ΕΚΤ για τον «Ηρακλή» - Οι «αστερίσκοι»
Πράσινο φως από την ΕΚΤ για τον «Ηρακλή» - Οι «αστερίσκοι»
​​​​​​​Θετική είναι η γνωμοδότηση της ΕΚΤ για το σχέδιο της μείωσης των "κόκκινων" δανείων κατά 30 δισ. Αστερίσκοι για τη σαφήνεια των διατάξεων που αφορούν στην κατάπτωση των εγγυήσεων.
Πράσινο φως από την ΕΚΤ για τον «Ηρακλή» - Οι «αστερίσκοι»
Άρχισε το… μασάζ για τα πλεονάσματα
Άρχισε το… μασάζ για τα πλεονάσματα
Τα πρώτα τετ-α-τετ του υπουργού Οικονομικών πριν από τη μάχη για το 3,5%- Τριπλή εισοδηματική ενίσχυση από φέτος στους εργαζόμενους.
Άρχισε το… μασάζ για τα πλεονάσματα
Με το σταγονόμετρο η άντληση κεφαλαίων από τον «κουμπαρά»
Με το σταγονόμετρο η άντληση κεφαλαίων από τον «κουμπαρά»
Απορροφήθηκε 1 δισ. από τα ταμειακά διαθέσμα- Έσχατη λύση τα 15,7 δισ ευρώ από το “μαξιλάρι”- Η Αθήνα ετοιμάζεται για έκδοση ομολόγου- Πώς βλέπουν οι αγορές τις κινήσεις της Ελλάδας .
Με το σταγονόμετρο η άντληση κεφαλαίων από τον «κουμπαρά»