fbpx«Πακέτο» ευνοϊκών διατάξεων στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Εργασίας | Economistas.gr
Skip to main content

«Πακέτο» ευνοϊκών διατάξεων στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

«Πακέτο» ευνοϊκών διατάξεων στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Εργασίας
Οι ευνοϊκές διατάξεις που «φέρνει» το υπουργείο Εργασίας / Φωτογραφία: Eurokinissi

*Της Φιλοθέης Μακριδάκη, Φοροτεχνικός - Σύμβουλος Επιχειρήσεων / mfilothei@yahoo.gr 

Πλήθος ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών διατάξεων περιλαμβάνει νέο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. 

Μεταξύ όλων αυτών το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Την παράταση 5 συνολικά μηνών από τη λήξη της, που ήταν 31/12/2019, άρα έως 31/5/2020, της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης των Ασφαλιστικών Οφειλών δηλαδή του ΚΕΑΟ.

Να θυμίσουμε εδώ την πολύ σημαντική συνθήκη της διαδικασίας της αίτησης αυτής , για τη ρύθμιση των οφειλών στους ασφαλιστικούς φορείς, η οποία ολοκληρωνόταν σε δύο βασικά στάδια. Ο νόμος, λοιπόν, ορίζει ότι στο πρώτο στάδιο έπρεπε να γίνει η αίτηση για την βεβαίωση των οφειλών στον ΕΦΚΑ, με την επιβεβαίωση των στοιχείων του οφειλέτη, με υπολογισμό ή επαναυπολογισμό των οφειλών ανάλογα την περίπτωση, και στη συνέχεια οι οφειλές αυτές μεταβιβάζονταν στο ΚΕΑΟ, όπου εδώ είναι το δεύτερο στάδιο της ρύθμισης και ολοκλήρωσής της πλέον με τον ανάλογο αριθμό δόσεων που θα οριστούν.

Η Φιλοθέη Μακριδάκη, Φοροτεχνικός - Σύμβουλος Επιχειρήσεων / mfilothei@yahoo.gr
Η Φιλοθέη Μακριδάκη, Φοροτεχνικός - Σύμβουλος Επιχειρήσεων / mfilothei@yahoo.gr

Παράταση ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ

Δύο κατηγορίες οφειλετών αφορά η συγκεκριμένη παράταση ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ, μέχρι και τις 31 Μαΐου του 2020, που δίνεται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας:

  • Η πρώτη κατηγορία αφορά τους σχεδόν 22.400 οφειλέτες που έκαναν την αίτηση και μπήκαν στη ρύθμιση τους πρώτους μήνες της εφαρμογής της, και σήμερα που μιλάμε την έχουν χάσει, είτε διότι δεν μπόρεσαν τελικά να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις της , είτε γιατί δεν πλήρωσαν τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους εισφορές. Με τα νέα δεδομένα , που αναφέρονται στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα πρέπει να πληρώσουν όλες τις δόσεις που έχασαν μέσα στο 2019 και βεβαίως να συνεχίσουν να πληρώνουν και τις μηνιαίες ασφαλιστικές τους εισφορές. Σε αυτή την περίπτωση η αίτηση για επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων γίνεται στο ΚΕΑΟ με τους ίδιους ακριβώς όρους με τους οποίους είχε γίνει και η αρχική αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση.
  • Η δεύτερη κατηγορία των οφειλετών αφορά ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ δηλαδή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, του ΕΤΑΑ δηλαδή του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων , και του ΟΓΑ δηλαδή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων , οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών στον ΕΦΚΑ μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου του 2019, που ήταν η καταληκτική ημερομηνία , κατόπιν παράτασης που είχε δοθεί , ( αρχική καταληκτική ημερομηνία πρώτου σταδίου ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών ήταν η 30 Σεπτεμβρίου 2019 ) , και σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση χωρίς καμία προσωπική τους ευθύνη αλλά εξαιτίας προβλημάτων του συστήματος για μη αποστολή των οφειλών στο ΚΕΑΟ και κατά συνέπεια πλήρης αδυναμία επεξεργασίας τους και ολοκλήρωσης του δεύτερου σταδίου της ρύθμισης. Για όλους αυτούς τους λόγους , η καταληκτική ημερομηνία πλέον δεν είναι η 31/12/2019 αλλά η 31/5/2020.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα έως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου από το αρχικό σύνολο των περίπου 433.000 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις 383.000 αιτήσεις των οφειλετών και τα χρέη που εντάχθηκαν στη ρύθμιση ανήλθαν περί τα 4.5 δις και ευρώ.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι στις υπόλοιπες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται και ελεγκτική αποζημίωση ύψους 30 ευρώ ανά έλεγχο, και έως 300 ευρώ το μήνα, στους επιθεωρητές εργασίας, πλην ιατρών, που διενεργούν ελέγχους. Η ελεγκτική αυτή αποζημίωση δεν συγκαταλέγεται στις τακτικές αποδοχές και δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις.

Και παρατείνεται για ένα χρόνο, δηλαδή έως 31/12/2020 η προθεσμία εντός της οποίας εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, προς τα φαρμακεία, τους λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και όλα τα συναφή , και προς ασφαλισμένους των ταμείων, με εξαίρεση τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των πρώην ΟΠΑΔ, Οίκου Ναύτου και ΤΑΥΤΕΚΩ.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι έξι βασικοί άξονες και οι δυο σημαντικές αλλαγές
Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι έξι βασικοί άξονες και οι δυο σημαντικές αλλαγές
Ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα. Βασική στόχευση η ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και η προσέλκυση επενδύσεων. 
Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι έξι βασικοί άξονες και οι δυο σημαντικές αλλαγές
Φοροελαφρύνσεις για τα «μπλοκάκια» φέρνει νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας
Φοροελαφρύνσεις για τα «μπλοκάκια» φέρνει νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας
Ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε χαράτσι σε κάθε πηγή εισοδήματος από εργασία, με συνέπεια οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι να πληρώνουν εξουθενωτικές εισφορές.
Φοροελαφρύνσεις για τα «μπλοκάκια» φέρνει νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας
Πρότζεκτ μάνατζερ αναλαμβάνει τις εκκρεμείς συντάξεις
Πρότζεκτ μάνατζερ αναλαμβάνει τις εκκρεμείς συντάξεις
«Για μένα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο!», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Πρότζεκτ μάνατζερ αναλαμβάνει τις εκκρεμείς συντάξεις