fbpxΕπανέρχεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ για την Ελλάδα | Economistas.gr
Skip to main content

Επανέρχεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ για την Ελλάδα

Επανέρχεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ για την Ελλάδα
Ο Κ. Φραγκογιάννης / Eurokinissi

Η ανάδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ελλάδα για επενδύσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της σειράς επαφών που είχε με αξιωματούχους του Κατάρ, στο περιθώριο του 19ου Φόρουμ της Ντόχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης. «Ενισχύουμε τη σχέση μας με την επιχειρηματική κοινότητα του Κατάρ που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και κάνουμε ένα βήμα προσέγγισης με την πολιτική ηγεσία της χώρας» δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του φόρουμ στην Ντόχα, ο κ. Φραγκογιάννης.

Αποτυπώνοντας περαιτέρω το κλίμα από τις συναντήσεις του, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένας νέος άνεμος που πνέει στην Ελλάδα» και ότι έχουν «μια θετική διάθεση να επενδύσουν» στη χώρα μας. Ενδεικτικά, ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε πως δείχνουν ενδιαφέρον για τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, του real estate και της ενέργειας.

Ειδικότερα, ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τους υπουργούς Εμπορίου και Μεταφορών, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, εκπροσώπους από τον σύνδεσμο επιχειρηματιών του Κατάρ και τον επικεφαλής του Qatar Investment Authority που αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικο εργαλείο της χώρας που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους άνω των 300 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία συναντήθηκε με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Silatech καθώς και με μεμονωμένους επιχειρηματίες που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Επίσης, επισκέφτηκε το παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας στην Ντόχα με εξειδίκευση στην υψηλή τεχνολογία, ενώ είχε συνάντηση και με μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζουν στο Κατάρ, τα οποία είτε εργάζονται ως στελέχη σε επιχειρήσεις είτε βρίσκονται στο Καταρ για ακαδημαϊκούς λόγους.

«Σε λίγες εβδομάδες θα καταθέσουμε το εθνικό σχέδιο εξωστρέφειας»

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Φραγκογιάννης ανέδειξε τη σημασία της εξωστρέφειας για τη χώρα μας και την έμφαση που δίνει στη στρατηγική αυτή το υπουργείο Εξωτερικών.

«Στην οικονομική διπλωματία έχουμε μαζέψει όλες τις μονάδες της, όπως τον Enterprise Greece και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ώστε να έχουμε μια ενιαία, δυνατή φωνή» επισήμανε και έκανε γνωστό πως στα σκαριά βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την εξωστρέφεια. «Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το ενιαίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών. Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται ένας μετασχηματισμός του μηχανισμού με τον οποίον ασκείται η οικονομική διπλωματία της χώρας. Προβλέπεται ότι το Enterprise Greece και οι υπάλληλοι των γραφείων των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) θα έχουν μια πιο στενή συνεργασία» γνωστοποίησε.

Ταυτόχρονα σκιαγράφησε και το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ρόλο που πρέπει να έχει το Enterprise Greece, καθιστώντας σαφές πως στόχος είναι να γίνει ο βασικός άξονας της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, που θα ενισχύει μέσα από στοχευμένες ενέργειες και εργαλεία τη μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, ο υφυπουργός εξήγγειλε πως μέσα σε έξι μήνες θα δημιουργηθούν στο Enterprise Greece «δυνάμεις ταχείας ανάπτυξης», που θα παρουσιάζουν σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα σαν ένα επενδυτικό προορισμό.

Περαιτέρω, τόνισε πως η συμβουλευτική ομάδα για την αρχιτεκτονική της εικόνας της χώρας: «Repositioning Greece» θα ολοκληρώσει τις εργασίες της σε 3-4 μήνες παρουσιάζοντας το «media content».

«Η Ελλάδα έχει μομέντουμ οικονομικής ανάπτυξης»

Ως βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, προέταξε την ύπαρξη αγοράς, την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φραγκογιάννης διαβεβαίωσε πως η χώρα μας πληροί σήμερα και τις τέσσερις προαναφερόμενες προϋποθέσεις και υπογράμμισε παράλληλα πως έχει ένα μομέντουμ οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από Κινέζους, Ευρωπαίους, Αμερικανούς, αλλά και από τον αραβικό κόσμο. «Υπάρχει ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις και θα δούμε θετικές εκπλήξεις» προϊδέασε και αποσαφήνισε καταληκτικά: «Αυτό που θα δείτε είναι η έναρξη μεγάλων επενδύσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κατάρ ετοιμάζεται για σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα
Το Κατάρ ετοιμάζεται για σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα
Επενδυτική «επίθεση» ετοιμάζει το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα το κράτος του Κατάρ, όπως είπε ο Καταριανός πρέσβης Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Ναάμ σε δείπνο που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους σε εστιατόριο των Βορείων Προαστίων.
Το Κατάρ ετοιμάζεται για σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα
Η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για επενδύσεις
Η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για επενδύσεις
Το μήνυμα πως η Ελλάδα αποτελεί σημαντική χώρα και πόλος έλξης για μελλοντικές επενδύσεις του Κατάρ και ότι η χώρα του προσβλέπει σε περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση, σημειώνει ο πρεσβευτής του Κατάρ στην Αθήνα, Αμπντουλαζίζ Άλι Αλ-Νάαμα.
Η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για επενδύσεις
Ρεκόρ επενδύσεων το 2020 για τον ΑΔΜΗΕ
Ρεκόρ επενδύσεων το 2020 για τον ΑΔΜΗΕ
Ρεκόρ επενδύσεων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σημείωσε πέρυσι ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος έκλεισε το 2020 με λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 202,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,7% σε σχέση με το 2019.
Ρεκόρ επενδύσεων το 2020 για τον ΑΔΜΗΕ
ΕΚΤ: Οι επενδυτές πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων από τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Οι επενδυτές πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων από τον πληθωρισμό
Οι επενδυτές πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων από τον αυξανόμενο πληθωρισμό για να αποφύγουν μεγάλες προσαρμογές, ακόμη και αν οι αυξήσεις των τιμών εξακολουθούν να φαίνονται προσωρινές, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας
ΕΚΤ: Οι επενδυτές πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων από τον πληθωρισμό
ΕΑΣΕ: Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από καλό οικονομικό κλίμα και διεθνείς επενδύσεις
ΕΑΣΕ: Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από καλό οικονομικό κλίμα και διεθνείς επενδύσεις
Σύμφωνα με την ΕΑΣΕ, «η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από καλό οικονομικό κλίμα και κυρίως από διεθνείς επενδύσεις ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, και η ανάπτυξη ιδιαιτέρως της ιδιωτικής οικονομίας να παράξει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας οι οποίες και είναι αυτές που τελικώς θα κρατήσουν τις νέες και τους νέους μας στην πατρίδα».
ΕΑΣΕ: Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από καλό οικονομικό κλίμα και διεθνείς επενδύσεις