Μηταράκης: Η εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων «κλειδί» για τα αναδρομικά

NEWSROOM
Μηταράκης: Η εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων «κλειδί» για τα αναδρομικά
Ο Ν. Μηταράκης / Eurokinissi

Λάθος χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της 13ης σύνταξης ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, καθώς, όπως είπε, αποτέλεσε ένα προεκλογικό τέχνασμα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97,8, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι, αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων. «Ήδη, στον προϋπολογισμό του 2020, που θα ψηφιστεί την Τετάρτη, υπάρχει η δημοσιονομική πρόβλεψη 971 εκατ. ευρώ γι' αυτόν το μόνιμο μηχανισμό στήριξης» διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε και πάλι πως, μέσα από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες θα επανυπολογιστούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από τις 4 Οκτωβρίου 2019, ενώ αύξηση θα υπάρξει και για τις επικουρικές, οι οποίες μειώθηκαν, εξαιτίας της πρόβλεψης του πλαφόν των 1.300 ευρώ, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για οποιοδήποτε ποσό αφορά τα αναδρομικά. «Σε περίπτωση που υπάρξει η ανάγκη πληρωμής μεγάλου ποσού, αυτό φυσικά αποτελεί ένα ζήτημα δημοσιονομικό και θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ενίσχυσης της είσπραξης των φετινών εισφορών, καθώς και η ανάγκη βελτίωσης της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε 35 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μας βοηθήσει σημαντικά στην αποπληρωμή των οποιωνδήποτε αναδρομικών» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με το ζήτημα του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι υπάρχει ένας νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και πλέον ο νόμος αυτός αμφισβητείται από την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει καταφύγει γι' αυτόν το λόγο στο ΣτΕ. «Επίσης, υπάρχει στον Άρειο Πάγο μία τελική δίκη μεταξύ του ΛΕΠΕΤΕ και της Εθνικής Τράπεζας. Ως υπουργείο, προτείναμε μία συμβιβαστική λύση μεταξύ των συνταξιούχων, των εργαζόμενων και της τράπεζας και συμφώνησαν όλοι πως θα τη συζητήσουν με τα θεσμικά τους όργανα. Εάν γίνει τελικά δεκτή η δική μας πρόταση, θα είναι ένας έντιμος συμβιβασμός και θα μπει οριστικό τέλος σε αυτό το θέμα, που ταλαιπωρεί όλες τις πλευρές» συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ