Στην Ολομέλεια σήμερα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

NEWSROOM
Στην Ολομέλεια σήμερα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Eurokinissi

Με ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων κορυφώνεται την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό. Η Δευτέρα ήταν η τελευταία ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και σήμερα, Τρίτη, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατίθεται στην Ολομέλεια. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις επιτροπές, o υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης έδωσε παραδείγματα αυξήσεων που επέρχονται στις συντάξεις, σε σχέση με τον προηγούμενο "νόμο Κατρούγκαλου":

«Συγκεκριμένα:

  • Συνταξιούχος με 40 χρόνια εργασίας και μισθό 700 ευρώ, με τον νόμο Κατρούγκαλου έπαιρνε 684 ευρώ, ενώ με τον νόμο Βρούτση θα λαμβάνει 734 ευρώ, θα δει, δηλαδή, αύξηση 50 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με 40 χρόνια εργασίας και μισθό 1.000 ευρώ λάμβανε 812 ευρώ σύνταξη και θα παίρνει 884 ευρώ (+72 ευρώ).
  • Συνταξιούχος με 40 χρόνια εργασίας και μισθό 1.500 ευρώ, λάμβανε 1.026 ευρώ σύνταξη και θα λαμβάνει 1.134 ευρώ (+108 ευρώ).
  • Συνταξιούχος με 40 χρόνια εργασίας και μισθό 2.000 ευρώ, λάμβανε 1.240 ευρώ σύνταξη και θα λαμβάνει 1.384 ευρώ (+144 ευρώ)».

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι «με το νομοσχέδιο και τις σχετικές μελέτες που το συνοδεύουν, οι συντάξεις διασφαλίζονται έως το 2070» και σημείωσε ότι «η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα ακουμπήσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μεσομακροπρόθεσμα, και θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη».

Αντίθετα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ισχυρίστηκε ότι «το νομοσχέδιο κάνει τρεις περικοπές και μειώσεις συντάξεων και καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη, μειώνει κατά 30% τις συντάξεις για συνταξιούχους-εργαζόμενους πριν τον νόμο 4387/2016 και μειώνει δραστικά τα ποσοστά αναπλήρωσης για πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Γ. Μουλκιώτης είπε ότι το παρά την κριτική του κόμματός του, θα υπερψηφίσει θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Τεράστιο "ριφιφί" σε βάρος των συνταξιούχων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Ν. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ, ενώ ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος είπε ότι «η αναλογιστική μελέτη είναι "κακέκτυπο" οικονομικής ανάλυσης που κάνει αναξιόπιστες υποθέσεις».

Η Μ. Απατζίδη του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «δεν αρκούν οι νομοθετικές κινήσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού».

Μετά την επεξεργασία του από τις επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο "Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)" εισάγεται προς συζήτηση στην ολομέλεια την Τρίτη. Μετά από τρεις συνεδριάσεις, θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ