fbpxΣταϊκούρας: Εξετάζουμε όλα τα σενάρια για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού | Economistas.gr
Skip to main content

Σταϊκούρας: Εξετάζουμε όλα τα σενάρια για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

Σταϊκούρας: Εξετάζουμε όλα τα σενάρια για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του Σίνισα Μάλι, στο Βελιγράδι, είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Ο κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, είχε επαφές και με τον υπουργό Εμπορίου Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών Ράσιμ Λιάγιτς, καθώς και με τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε καλό επίπεδο. 
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκύρας υποστήριξε: 

«Συζητήσαμε εκτός των διμερών σχέσεων και το κομμάτι των δημόσιων οικονομικών, ειδικά με τον υπουργό κ. Μάλι, για την πορεία της ανάπτυξης και της μεγέθυνσης των δύο οικονομιών. Συζητήσαμε για τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι δύο χώρες, κυρίως όσον αφορά έκτακτα γεγονότα που έχουν επίπτωση στην οικονομία, όπως είναι ο κοροναϊός που θα επηρεάσει όλες τις χώρες και συμφωνήσαμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία.»

Δράσεις υπέρ των ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία

 Από τους Έλληνες επιχειρηματίες ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες τους στην Σερβία και με τη σειρά του τούς διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα παράσχει κάθε βοήθεια για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Ζήτησα να ενημερωθώ πώς μπορεί το υπουργείο να βοηθήσει και να ενισχύσει τη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων. Αναμένω να μου στείλουν ένα υπόμνημα συνολικό όπου θα καταγράφονται συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κορωνοϊός και η ελληνική οικονομία

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι είναι ένα θέμα που έχει παγκόσμιες διαστάσεις και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. «Επίκειται ένα Eurogroup την Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο οποίο θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη, όλες τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο αυτές. Απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ενημέρωση, και στο πλαίσιο αυτό πριν από λίγο ξεκίνησαν αναρτήσεις στο taxisnet, αποστολή e-mails ή μηνυμάτων στα κινητά, και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Υπογράμμισε ότι δεν αποτελούν μείζον ζήτημα για την οικονομία οι αρνητικές τάσεις που εκδηλώνονται στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων, αλλά η επίπτωση που θα έχει το θέμα του κορωνοϊού στα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή στην κατανάλωση, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.

Κρίσιμο θέμα οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη

«Άρα, πιο πολύ μ΄ ενδιαφέρουν τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας παρά το ομόλογο και το χρηματιστήριο. Διότι αυτήν τη στιγμή, φέτος, έχουμε καλυμμένες τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Δεν είναι μείζον θέμα να βγούμε στις αγορές. Θέλουμε να βγαίνουμε ανά τρίμηνο, αλλά, εφόσον οι συνθήκες μάς ευνοούν. Αν οι συνθήκες δεν ευνοούν παγκοσμίως κάτι, αυτό θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Το κρίσιμο θέμα είναι ποιες είναι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα, στα δημόσια οικονομικά, στα έσοδα και στην ανάπτυξη. Αυτό το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά, έχουμε τρέξει διάφορα σενάρια σαν υπουργείο Οικονομικών, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούμε να συγχρονίσουμε τις ενέργειες μας. Η ελληνική οικονομία έχει φτάσει στα καλύτερα της, προχθές ανακοινώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος και είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων είκοσι ετών. Η ψυχολογία της αγοράς είναι πολύ καλή» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν τα γεγονότα με τους πρόσφυγες/μετανάστες στο Έβρο και τα ελληνικά νησιά θα επηρεάσουν την οικονομία της χώρας ο κ. Σταϊκουρας δήλωσε: «Δεν είναι ακόμη μετρήσιμο. Ο κορωνοϊός στην ψυχολογία του κόσμου φέρνει φόβο που σημαίνει μείωση κατανάλωσης, μείωση τζίρου, μείωση μετακινήσεων και έχει αρνητικές οικονομικέ επιπτώσεις. Το άλλο θέμα δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα επηρεάσει την οικονομία». 

Συμπλήρωσε δε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση ενισχύει το συναίσθημα ασφάλειας των πολιτών. «Είναι αλήθεια ότι μπορεί να εκδηλωθεί φοβία απ΄ το ενδεχόμενο εισροής μεταναστών, από την άλλη όμως ενισχύεται στους πολίτες κατά πολύ το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας. Ο πολίτης νιώθει πιο αξιοπρεπής, πιο αυτοδύναμος που μπορούν η ελληνική Αστυνομία και ο Στρατός και κρατούν αυτήν την στάση, δηλαδή να μην επιτρέπουν να περάσει κανένας» σχολίασε, καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταϊκούρας: Ετοιμοι για μέτρα και τον Ιούνιο - Κοντά στο 4% η ύφεση
Σταϊκούρας: Ετοιμοι για μέτρα και τον Ιούνιο - Κοντά στο 4% η ύφεση
Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνολικά 37 δισ. ευρώ διαθέσιμα για τη στήριξή της οικονομίας, διαβεβαίωσε ο Υπ. Οικονομικών. Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα και το δώρο Πάσχα.
Σταϊκούρας: Ετοιμοι για μέτρα και τον Ιούνιο - Κοντά στο 4% η ύφεση
Σταϊκούρας: Το πακέτο μέτρων θα επαναληφθεί και το Μάιο
Σταϊκούρας: Το πακέτο μέτρων θα επαναληφθεί και το Μάιο
Θα υπάρξει μια ακόμα επανάληψη τον επόμενο μήνα του πακέτου των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, και ίσως αυτό θα είναι διευρυμένο.
Σταϊκούρας: Το πακέτο μέτρων θα επαναληφθεί και το Μάιο
Σταϊκούρας: Eχουμε αρκετά «καύσιμα» για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Σταϊκούρας: Eχουμε αρκετά «καύσιμα» για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Σε δεύτερο στάδιο, άμεσα, δρομολογούνται στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, διαβεβαίωσε ο υπ. Οικονομικών.
Σταϊκούρας: Eχουμε αρκετά «καύσιμα» για την επανεκκίνηση της οικονομίας
ΕΒΕΠ: Σχέδιο εξόδου με 11 βήματα για την «ανάσταση» της οικονομίας
ΕΒΕΠ: Σχέδιο εξόδου με 11 βήματα για την «ανάσταση» της οικονομίας
Το επιμελητήριο σημειώνει ότι η επόμενη μέρα του κορωνοϊού απαιτεί ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών και η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο.
ΕΒΕΠ: Σχέδιο εξόδου με 11 βήματα για την «ανάσταση» της οικονομίας