Κατακόρυφη αύξηση στο κόστος νέων οικοδομών από το 2022

Shutterstock

Το ενδεχόμενο αναστολής έως το τέλος του 2021 της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των νεόδμητων κτηρίων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω των σοβαρών εμποδίων που προκύπτουν σε ό,τι αφορά την ανέγερση νέων οικοδομών.

Με βάση τη νομοθεσία τα νέα κτήρια για τα οποία εκδίδονται οικοδομικές άδειες από 1/1/2020 πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, δηλαδή να είναι τουλάχιστον κατηγορίας Α' στην κατάταξή τους.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια προβλέπει αυτήν την υποχρέωση από 1/1/2021 για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, θέλοντας εμπροσθοβαρώς να σπρώξει προς την κατεύθυνση αυτή νομοθέτησε την έναρξη εφαρμογής της ένα έτος νωρίτερα.

Σύμφωνα με έμπειρους μηχανικούς αυτό πρακτικά σημαίνει σημαντική αύξηση του κόστους έως και 50% για την κατασκευή μίας οικοδομής, δεδομένου ότι η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι ουσιαστικά τα νέα κτήρια πρέπει να είναι ενεργειακά αυτόνομα.

Για να συνάδουν με τις διατάξεις της νέας νομοθεσίας, τα καινούργια κτήρια θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα θερμομόνωσης, με αντλίες θερμότητας, με φωτοβολταϊκά πάνελ ή ακόμα και με μικρές ανεμογεννήτριες.

Ωστόσο, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και μικρών ανεμογεννητριών σε κτήρια αποτελεί δύσκολο εγχείρημα. Σε ό,τι αφορά τις ανεμογεννήτριες το υπουργείο Περιβάλλοντος τώρα δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι σχεδόν αδύνατη σε πολλές περιοχές όπου υπάρχει προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής. Στα νησιά των Κυκλάδων και στους ιστορικούς οικισμούς (Μονεμβασιά, Πήλιο, παλιά πόλη της Ρόδου) απαγορεύεται πλήρως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια για λόγους προστασίας της αρχιτεκτονικής.

Ακόμα όμως και σε πολυκατοικίες, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αποτελεί δύσκολη υπόθεση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να συσταθεί εταιρεία ενεργειακής κοινότητας με μετόχους τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας. Στη συνέχεια οι μέτοχοι θα πρέπει να συμφωνήσουν για τον επιμερισμό της παραγόμενης ενέργειας σε κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά.

Το αυξημένο κόστος κατασκευής σε συνδυασμό με την έλλειψη ξεκάθαρων τεχνικών όρων για την ανέγερση νέων κτηρίων, απειλούν να παραλύσουν την κατασκευαστική δραστηριότητα με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας, την ώρα μάλιστα που η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει σημαντική αύξηση στην έκδοση οικοδομικών αδειών τους τελευταίους μήνες του έτους. Τον περασμένο Οκτώβριο για παράδειγμα, η αύξηση ανήλθε σε 10%.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ευρεία σύσκεψη για το θέμα στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, οι γενικοί γραμματείς Ενέργειας και Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου και Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός και αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο αναστολής εφαρμογής της νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των νεόδμητων κτηρίων έως το τέλος του 2021, το οποίο θα εξεταστεί από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε επίσης η υποβολή προτάσεων από το ΤΕΕ τις επόμενες ημέρες προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα νομοθεσία ο κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτηρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ