Skip to main content

Τελειώνει η προθεσμία για τις δηλώσεις AirBnB

Τελειώνει η προθεσμία για τις δηλώσεις AirBnB
Φωτό: Shutterstock

Μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να δηλώσουν όλοι όσοι διαθέτουν ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ψηφιακών πλατφορμών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ ετοιμάζει μπαράζ ελέγχων.

Ήδη οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες όπως η AirBnB και η Booking ζητούν σε όσους διαθέτουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας τους να συμμορφωθούν με την νομοθεσία.

«Για να είμαστε βέβαιοι ότι τα καταλύματα που προωθούμε στον ιστοχώρο μας είναι απολύτως νόμιμα, είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο να εμφανίζουμε τον αριθμό μητρώου ακινήτου των καταλυμάτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Επειδή δεν έχουμε τον αριθμό αυτόν για το κατάλυμά σας, σας παρακαλούμε να τον συμπληρώσετε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2018», σημειώνει η Booking σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε σε συνεργάτες της.

Από την πλευρά της η AirBnB σε ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε σε όσους έχουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας της τονίζει: «Η προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου 2018 για να αποκτήσετε αριθμό μητρώου για το σπίτι σας πλησιάζει γρήγορα. Πρέπει να εγγραφείτε στο νέο διαδικτυακό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αν νοικιάζετε βραχυπρόθεσμα το χώρο σας, σύμφωνα με το άρθρο 111 του Ν. 4446/2016 και να προσθέσετε τον αριθμό που θα αποκτήσετε στην καταχώρηση σας. Αν έχετε κάποιο τουριστικό κατάλυμα, τότε δεν ισχύει αυτό το σύστημα για εσάς, αλλά θα πρέπει και πάλι να προσθέσετε τον αριθμό της υπάρχουσας άδειας σας στην καταχώρηση σας.

Έχετε στη διάθεσή σας μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου για να εγγράψετε την καταχώρησή σας, να προσθέσετε τον αριθμό στη σελίδα της καταχώρησής σας και να δηλώσετε τις κρατήσεις σας από την 1η Ιανουαρίου 2018 και έπειτα. Μετά την προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου, θα πρέπει να δηλώνονται τα έσοδα που προέκυψαν από την καταχώρησή σας τον προηγούμενο μήνα, μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα».

Η ΑΑΔΕ παίρνει το όπλο της

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται εντατικά για την διενέργεια ελέγχων για τον εντοπισμό παραβατών. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για τον εντοπισμό παραβατών. Μεταξύ άλλων η ΑΑΔΕ σχεδιάζει στοχευμένους ελέγχους από εφοριακούς, που θα αναζητούν καταχωρήσεις ακινήτων τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εν συνεχεία θα διασταυρώνουν αν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων. Παράλληλα εξετάζει να δημιουργήσει ένα αυτόματο σύστημα, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, προκειμένου να εντοπίζει περιπτώσεις όπου παρέχονται και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (πχ πρωινό, ξεναγήσεις κ.α.) ώστε να τις υποχρεώσει να ενταχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ.

Τέλος, μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η ΑΑΔΕ είναι μόλις τελειώσει η διορία για την υποβολή των δηλώσεων στο Μητρώο Ακινήτων, να ζητήσει από τις ψηφιακές πλατφόρμες να διαγράψουν όσους δεν έχουν κάνει τη σχετική δήλωση και παραμένουν εκτός νομικού πλαισίου. 

Πώς θα γίνουν οι εγγραφές

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Φυλλάδιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων όλοι όσοι διαθέτουν ακίνητα μέσω πλατφορμών θα πρέπει να κάνουν τέσσερα βήματα:

1. Να καταχωρήσουν το ακίνητο στην ειδική εφαρμογή Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ και, συγκεκριμένα, στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής". Με την εγγραφή του κάθε ακινήτου χορηγείται Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.).

2. Να αναγράφουν σε εμφανές σημείο τον Α.Μ.Α. σε κάθε ανάρτηση του ακινήτου στις ηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

3. Να υποβάλουν "Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής" για καθεμία βραχυχρόνια μίσθωση. Η προθεσμία της κάθε δήλωσης είναι μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο και υποβάλλεται μέσω της ανωτέρω εφαρμογής.

4. Να οριστικοποιούν τα στοιχεία που έχουν καταχωρήσει στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής" έως τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος.

capture.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Δεκτή προσφορά για ακίνητο στην Πρετόρια
ΤΑΙΠΕΔ: Δεκτή προσφορά για ακίνητο στην Πρετόρια
Το ΔΣ του Ταμείου ανακήρυξε την Lonwabo Trust ως Προτιμητέο Επενδυτή, για την απόκτηση ακινήτου στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, η οποία ανέρχεται σε 125.000 ευρώ.
ΤΑΙΠΕΔ: Δεκτή προσφορά για ακίνητο στην Πρετόρια
ΤτΕ: Άλμα τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα
ΤτΕ: Άλμα τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα
Αύξηση κατέγραψαν το 2018 οι ονομαστικές τιμές των γραφείων και των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
ΤτΕ: Άλμα τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα
Kερδίζουν έδαφος οι Τούρκοι αγοραστές για Χρυσή Βίζα
Kερδίζουν έδαφος οι Τούρκοι αγοραστές για Χρυσή Βίζα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Enterprise Greece η άνοδος των Τούρκων αγοραστών είναι αξιοσημείωτη, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του έτους ακολουθούν πλέον σε απόσταση αναπνοής στην τρίτη θέση τους Ρώσους.
Kερδίζουν έδαφος οι Τούρκοι αγοραστές για Χρυσή Βίζα