Μπαίνουν στο «ψυγείο» τα stress tests;

Φωτό: Shutterstock

«Οι ακραίες συνθήκες, απαιτούν και ακραία μέτρα», είναι η άποψη που άρχισε να ακούγεται όλο και περισσότερο μέσα στην Ευρωζώνη, αγγίζοντας ακόμα και το ιερό… τοτέμ της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, που σήμανε τον Ιανουάριο την έναρξη των stress tests για τις τράπεζες υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις χθεσινές πληροφορίες του economistas, που ανέφεραν ότι οι Γάλλοι θα είναι μπροστάρηδες στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε ότι το Παρίσι έχει θέσει ζήτημα ματαίωσης των stress tests και οι πληροφορίες του economistas αναφέρουν ότι το αίτημα αυτό κάθε άλλο παρά έχει απορριφθεί. Επί του παρόντος η ΕΒΑ και η ΕΚΤ τηρούν σιγή ασυρμάτου, ωστόσο η χθεσινοβραδινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο, πιθανότατα θα φέρει εξελίξεις και στο πεδίο των stress tests.

Η αλήθεια είναι ότι το δυσμενές σενάριο της ΕΒΑ μοιάζει πολύ κοντινό στις πρωτοφανείς επιπτώσεις του κορωνοϊού, οι οποίες έπιασαν στον ύπνο κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το σενάριο, το ΑΕΠ της Ε.Ε. μειώνεται σωρευτικά κατά 4,3% ως το 2022, η ανεργία αυξάνεται κατά 3,5%, η πτώση της ζήτησης δημιουργεί αποπληθωρισμό και μείωση τιμών στα εμπορεύματα κι όλα σε ένα περιβάλλον ολοένα και χαμηλότερων επιτοκίων και έντασης της ανησυχίας για τη βιωσιμότητα του ιδιωτικού και δημόσιου Χρέους.

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία η κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης λόγω κορωνοϊού θα περιοριστεί κατά 6%, δηλαδή κατά περίπου 16 δισ. ευρώ, την περίοδο 2020- 2023 και μάλιστα εμπροσθοβαρώς, δηλαδή κατά 6 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά. Και κάπως έτσι καταλήγουμε πάλι στις προσδοκίες για τις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίες ανεβαίνουν ώρα με την ώρα.

Σε άλλη ανάλυση της G.S. αναφέρεται ότι η αγορά περιμένει μια ακόμα μείωση επιτοκίων, αύξηση των αγορών μέσω QE, αλλά κυρίως βελτίωση των όρων TLTRO, ενισχύοντας έτσι τη δυνατότητα των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις, σε μια συγκυρία όπου η πραγματική οικονομία μοιάζει παραδομένη στον κορωνοϊό. Ένα τέτοιο «πακέτο» σε συνδυασμό με τα μέτρα, που προανήγγειλαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα μπορούσε να αντιστρέψει το κλίμα. Αυτή είναι τουλάχιστον η προσδοκία…

ΣΧΕΤΙΚΑ