Προς αναστολή των πτήσεων από και προς Βρετανία και Τουρκία

NEWSROOM
Προς αναστολή των πτήσεων από και προς Βρετανία και Τουρκία
Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στην εποχή του κορωνοϊού / Eurokinissi

Την αναστολή όλων των αεροπορικών δρομολογίων μεταφοράς επιβατών από και προς τα αεροδρόμια της Βρετανίας και της Τουρκίας εξετάζει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η προσωρινή διακοπή των πτήσεων από και προς τις δύο χώρες αναμένεται να ανακοινωθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με την έκδοση NOTAM εντός της ημέρας.

Η απόφαση για αναστολή των πτήσεων, η οποία θα ισχύσει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων, θεωρείται αναγκαία για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού δεδομένου ότι τα κρούσματα τόσο στη Βρετανία όσο και στην Τουρκία έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση τις τελευταίες ημέρες.

Οι ειδικοί μάλιστα που εισηγήθηκαν το μέτρο της διακοπής των δρομολογίων στην κυβέρνηση, εκτιμούν ότι μεγάλος αριθμός επιβατών ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα από τη Βρετανία πρόσφατα είναι φορέας του Covid – 19, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξάπλωση του ιού.

Το ζήτημα της αναστολής των πτήσεων συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Όπως και με τις προηγούμενες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η ΥΠΑ για την Ιταλία και την Ισπανία, από την προσωρινή διακοπή πτήσεων από και προς τη Βρετανία και την Τουρκία αναμένεται να εξαιρεθούν οι εμπορευματικές (cargo), τα δρομολόγια υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι πτήσεις για την επιστροφή αεροσκαφών στην Ελλάδα μόνο με το πλήρωμά τους (ferry flights).

Η εικόνα στον κλάδο των αερομεταφορών παραμένει εξαιρετικά ζοφερή λόγω της πρωτοφανούς κρίσης του κορωνοϊού, με πηγές της αγοράς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενου να υπάρξει ολοκληρωτική καθήλωση των αεροσκαφών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα αφορά ακόμα και στα δρομολόγια εσωτερικού.

Άλλωστε, όλες οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες μειώνουν ολοένα και περισσότερο το πτητικό τους έργο σε καθημερινή βάση λόγω της κατακόρυφης πτώσης της επιβατικής κίνησης. Τυχόν αποφάσεις για διακοπή των πτήσεων μεταφοράς επιβατών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα ληφθούν συλλογικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η περιδίνηση της αεροπορικής αγοράς προκαλεί τεράστιο πλήγμα και στις εταιρείες λειτουργίας αεροδρομίων, οι οποίες βλέπουν τα έσοδά τους να εξανεμίζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ