Νέα διεύρυνση της λίστας των επιχειρήσεων που πλήττονται!

Η άδεια Αθήνα / Eurokissi

Σήμερα κιόλας σχεδιάζεται να ανακοινωθεί η περαιτέρω διεύρυνση της μακριάς λίστας του υπουργείου Οικονομικών με τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το lock down της οικονομίας, ωστόσο αυτήν τη φορά δεν πρόκειται για Κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) αλλά για Δευτερεύοντες, έτσι ώστε να καλύψει χιλιάδες επιτηδευματίες που υποτίθεται ότι αντέχουν ακόμα αλλά στην πραγματικότητα έχουν γονατίσει.

Στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας όλες αυτές τις ημέρες υπήρξε καταιγισμός μηνυμάτων και αιτημάτων για διεύρυνση της «ομπρέλας», ενώ ειδικά μετά την τελευταία επικαιροποίηση της λίστας ακολούθησε… τσουνάμι παραπόνων και αντιδράσεων, απ’ όσους έβλεπαν ότι πλησιάζουν οι πληρωμές στο τέλος του μήνα, χωρίς να έχουν λάβει ακόμα την πολυπόθητη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Πέρα από τις κύριες δραστηριότητες, που έχουν μείνει απ’ έξω, οξύτατο είναι το πρόβλημα με όσους έχουν Δευτερεύοντες ΚΑΔ που έχουν καταρρεύσει, αλλά δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό ούτε για την επιχείρηση τους, ούτε για τους εργαζομένους τους. Στο οικονομικό επιτελείο είχαν πλήρη επίγνωση του προβλήματος και πλέον σήμερα- εκτός απροόπτου- θα ανακοινωθούν και οι Δευτερεύοντες ΚΑΔ, στους οποίους θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα στήριξης. Βασικό κριτήριο επιλογής των ΚΑΔ, από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, θα είναι το ύψος του τζίρου.

Την ίδια ώρα στην πλατφόρμα, που άνοιξε στην ΕΡΓΑΝΗ για να δεχθεί τις αιτήσεις- υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, γίνεται πανικός. Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι καταιγιστικός και είναι ενδεικτικό ότι ενώ χθες το απόγευμα ο αριθμός των επιχειρήσεων που είχαν μπει ήταν 105.708, μέσα σε λίγες ώρες είχαν υπερδιπλασιαστεί και είχαν φτάσει στις 233.027!

Οδεύοντας προς τον πιο «σκοτεινό» Απρίλη των τελευταίων πολλών ετών, όπου σχεδόν το σύνολο της οικονομίας θα μπει σε καραντίνα, στο οικονομικό επιτελείο ανεβαίνει ο «πυρετός» για τα μέτρα ρευστότητας, που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν σταδιακά πριν τελειώσει ο μήνας, όπως το σύστημα της επιστρεπτέας προκαταβολής δηλαδή των κρατικών δανείων συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, τα κεφάλαια κίνησης ως 6 δις από το Ταμείο Εγγυοδοσίας κ.λ.π. Σε αυτό το «πακέτο» εντάσσεται και το νέο σύστημα επιστροφής φόρων με διαδικασίες- εξπρές.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, σε εκκρεμείς κατά την 20/3/2020 υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικό αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των 30.000 ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα. Ως εκκρεμείς υποθέσεις, νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μέχρι την 20/3/2020, ενώ για όσες επιστροφές φόρων γίνουν με αυτήν τη διαδικασία, θα διενεργηθούν σε δεύτερη φάση δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ