fbpxΞεδιπλώνεται το σχέδιο για την οικονομία | Economistas.gr
Skip to main content

Ξεδιπλώνεται το σχέδιο για την οικονομία

Ξεδιπλώνεται το σχέδιο για την οικονομία
Το Μέγαρο Μαξίμου / Eurokinissi

Ο Απρίλιος θα βρει σχεδόν όλη την ελληνική οικονομία σε καραντίνα, δηλαδή περίπου 900.000 επιχειρήσεις και σχεδόν 2.000.000 μισθωτούς. Το στοίχημα είναι η επόμενη ημέρα να βρει όρθιους όσο το δυνατόν περισσότερους και σίγουρα κανέναν μόνο του.

Σήμερα το πρωί το οικονομικό επιτελείο, προαναγγέλλοντας την επέκταση των πληττόμενων ΚΑΔ και στους τελευταίους κλάδους- πλην τροφίμων και φαρμακείων- θα ξεδιπλώσει τις παρεμβάσεις εκείνες που θα «κουμπώσουν» με τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία αντιστοιχούν ήδη στο 2,5% του ΑΕΠ, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν σφυγμό για τις επόμενες κρίσιμες 45 ημέρες- αυτό είναι το βασικό σενάριο- και οι εργαζόμενοι να μη ζήσουν τον εφιάλτη της μνημονιακής περιόδου. Υπολογίζεται ότι το σύνολο των μέτρων στην παρούσα φάση θα φτάσει στα 15 δισ ευρώ, ωστόσο ως την επιθυμητή ομαλοποίηση ο λογαριασμός θα ανέβει πολύ παραπάνω, ενδεχομένως θα διπλασιαστεί.

Eπιδότηση των τόκων όλων των επιχειρηματικών δανείων

Ένα από τα «εργαλεία» για να διασφαλιστεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις- πλην των αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων- είναι η επιδότηση των τόκων όλων των επιχειρηματικών δανείων για το επόμενο 3μηνο, με προοπτική αυτή η «ομπρέλα» να φτάσει στο 5μηνο. Επί της ουσίας, ο Κρατικός Προϋπολογισμός αναλαμβάνει το 100% αυτού του κόστους, εξασφαλίζοντας έτσι πολύτιμα κεφάλαια κίνησης για μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι τράπεζες έχουν «παγώσει» τα χρεωλύσια των συνεπών επιχειρήσεων ως το Σεπτέμβριο.

H χορήγηση κρατικών δανείων

Δεύτερο σημαντικό «εργαλείο» είναι η αποκαλούμενη επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή η χορήγηση κρατικών δανείων συνολικού ύψους 1 δισ ευρώ, με μακρύ ορίζοντα αποπληρωμής. Οι παράμετροι για να αποφασιστούν οι κλάδοι, στους οποίους θα ισχύσει αυτό και οι επιχειρήσεις, είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου, και η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Tο Ταμείο Εγγυοδοσίας

Τρίτο «εργαλείο» είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας, μέσω του οποίου υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν δάνεια ως και 6 δισ. ευρώ, αποκλειστικά για κεφάλαια κίνησης. Στόχος είναι να ξεκινήσει το πρόγραμμα στο τέλος Απριλίου, αν και το υπουργείο Οικονομικών πιέζει το υπουργείο Ανάπτυξης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επίσπευση των διαδικασιών. «Όχημα» θα είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά και το ΕΣΠΑ. Ειδικά όσον αφορά στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που προορίζονται κατά βάση για επενδυτικούς σκοπούς, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι η χαλάρωση των σχετικών κανόνων, θα επιτρέψει να πέσουν στην αγορά λιμνάζοντες πόροι ως κεφάλαια κίνησης.

Ανάλογη ρευστότητα αναμένεται κι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με «γραμμές» περίπου 2,5 δισ ευρώ και σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος των τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να απορροφήσουν και να χορηγήσουν αυτά τα κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πρωτόγνωρα ταχείς διαδικασίες. 

Οι μεταχρονολογημένες επιταγές

Όσον αφορά στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι εισαγωγείς πρώτων υλών έχουν αυτήν τη φορά πολύ περισσότερα «όπλα» σε σχέση με το πρόβλημα που είχαν αντιμετωπίσει την περίοδο των σκληρών capital controls. Αυτό που σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς είναι ότι από τη στιγμή που «παγώνει» στο εσωτερικό η αλυσίδα των πληρωμών επιταγών για 75 ημέρες, θα αντιμετωπίσουν πιέσεις από τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η ρευστότητα μέσω αναστολής φόρων- εισφορών αλλά και το ευρύ πλέγμα κρατικών εγγυήσεων, θα βοηθήσουν στην απορρόφηση και αυτών των κραδασμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ζόρια» για τους μικρομεσαίους μετά την πανδημία
«Ζόρια» για τους μικρομεσαίους μετά την πανδημία
Το 2020 συντελέστηκε πλήρης ανατροπή στη κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς σχεδόν διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν ζημιές, ενώ υποδιπλασιάστηκαν (27,3% το 2020 από 55,2% το 2019) οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν κέρδη. 
«Ζόρια» για τους μικρομεσαίους μετά την πανδημία