Ο όρος για την έκπτωση 25% στο ΦΠΑ και η επιστρεπτέα προκαταβολή

NEWSROOM
Ο όρος για την έκπτωση 25% στο ΦΠΑ και η επιστρεπτέα προκαταβολή
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το νέο πακέτο μέτρων / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενδιαφέρουσες ήταν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το κίνητρο της έκπτωσης 25% εμπρόθεσμης πληρωμής φόρων, για όσους μπαίνουν τον Απρίλιο στους πληττόμενους ΚΑΔ, αφού έχουν έναν πολύ σημαντικό όρο.

Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο, δίνεται η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση, όμως, γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα τον Απρίλιο, είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Μυστήριο καλύπτει και το «εργαλείο» της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή των χαμηλότοκων κρατικών δανείων συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, τα οποία ξεκινάνε- οι αιτήσεις- την Πέμπτη, αλλά τα κριτήρια θα ανακοινωθούν εκ των υστέρων, για να μη… «μαϊμουδέψουν» τα στοιχεία τους οι ενδιαφερόμενοι. Τι γνωρίζουμε επί του παρόντος γι’ αυτό την «προκαταβολή»;

  • Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.
  • Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.
  • Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης- θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
  • Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη κι αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες, εξ ου και η… μυστικότητα
  • Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
ΣΧΕΤΙΚΑ