Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον Τουρισμό

Αεροφωτογραφίες από την Ακρόπολη και το Ηρώδειο χωρίς τουρίστες / Eurokinissi

Με την προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με παράγοντες του Τουρισμού, αρχίζει να ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για παρεμβάσεις ανά κλάδο. Πρωταρχικός στόχος η παροχή ρευστότητας να παραμείνουν σε θέση μάχης όταν η οικονομία βγει από την καραντίνα.

Οι κινήσεις ειδικά στο πεδίο του Τουρισμού θα γίνουν συντεταγμένα και με προσοχή, καθώς γίνονται παράλληλα διαβουλεύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για τη στήριξη του κλάδου όσο και για τη διάσωση των αερομεταφορών, που είναι συνδετικός κρίκος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα πιθανότατα θα ανακοινωθεί ότι θα θεσμοθετηθεί ένα voucher 18μηνης ισχύος, αντί επιστροφής της προκαταβολής από τις τουριστικές επιχειρήσεις στους πελάτες τους. Το voucher θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις γενικότερα του τουρισμού, καθώς δεν αφορά μόνο τα ξενοδοχεία, να μπορέσουν να διαχειριστούν το πρόβλημα ρευστότητας σε αυτήν τη φάση.

Την ίδια ώρα καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που υποβάλουν αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή για κρατικά δάνεια που φτάνουν συνολικά στο 1 δις ευρώ, μόνο για τον Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις κινούνται στα όρια των 40.000 και πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, συνεπώς πρόκειται για μεσαίες και μεγαλύτερες εταιρίες με οργανωμένα λογιστήρια. Αναγνωρίζοντας την πίεση του χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται, πάντως, να δώσει ολιγοήμερη παράταση για τις μικρές επιχειρήσεις, που συνεργάζονται με εξωτερικούς λογιστές.

Παρά το έντονο ενδιαφέρον για την επιστρεπτέα προκαταβολή συνεχίζουν να καταφτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών αιτήματα για διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων. Για παράδειγμα, υπάρχουν χιλιάδες οικογενειακές, μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό, καθώς οι ίδιοι οι μέτοχοι «τρέχουν» την επιχείρηση. Αυτές οι περιπτώσεις ΔΕΝ μπορούν λάβουν κρατικό δάνειο, καθώς το πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής προϋποθέτει τουλάχιστον 1 εργαζόμενο. Από πού θα λάβουν «ζεστό» χρήμα αυτές οι επιχειρήσεις; Στην παρούσα φάση μόνο από τα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης και θεωρητικά από τις τράπεζες, οι οποίες, όμως, θέτουν αυστηρά κριτήρια. Στην επόμενη φάση, όμως, ο κύκλος θα ανοίξει.

Με το σήμα της επανεκκίνησης, ο σχεδιασμός προβλέπει την ενεργοποίηση παράλληλων χρηματοδοτικών «εργαλείων». Τότε θα γίνει «λογαριασμός», δηλαδή τι έχει λάβει κάθε επιχείρηση από εγγυήσεις και την επιστρεπτέα προκαταβολή και όσοι έμειναν πίσω, θα έχουν προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει προοπτική να επεκταθεί και το επόμενο δίμηνο.

Ειδικά όσον αφορά στο «εργαλείο» του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι θα καλύψει κατά προτεραιότητα τις επιταγές που «πάγωσαν» για 75 ημέρες. Υπολογίζεται ότι μέσω του Ταμείου θα δοθούν ως και 7 δις ευρώ δανείων για κεφάλαια κίνησης και φαίνεται ότι θα ικανοποιηθούν τα λογικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου και των μικρομεσαίων, για κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να καλύψουν στο 100% της αξίας των επιταγών είτε τους εκδότες είτε τους κομιστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ