fbpxΈξοδος στις αγορές με το βλέμμα στην έκδοση του… Ιουλίου!!! | Economistas.gr
Skip to main content

Έξοδος στις αγορές με το βλέμμα στην έκδοση του… Ιουλίου!!!

Έξοδος στις αγορές με το βλέμμα στην έκδοση του… Ιουλίου!!!
Φωτό: Shutterstock

«Βουτιά» στα όχι και τόσο ήρεμα νερά των διεθνών αγορών, κάνει η Ελλάδα, αναζητώντας τουλάχιστον 2 δις ευρώ μέσω του νέου 7ετούς ομολόγου. Ωστόσο, ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την επόμενη έκδοση, η οποία τοποθετείται- εκτός δραματικών εξελίξεων- στα μέσα του Ιουλίου.

Αν και η εικόνα των αγορών είναι σαφώς πιο ήρεμη, σε σύγκριση με τον τυφώνα των προηγούμενων εβδομάδων, στο οικονομικό επιτελείο δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για την απόδοση του νέου 7ετούς, δεδομένων των συνθηκών. Τα μηνύματα που έρχονται από τους ξένους «πελάτες» των ελληνικών τίτλων είναι θετικά και δείχνουν ότι η απόδοση του νέου 7ετούς θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη έκδοση της 16ης Ιουλίου του περασμένου έτους, δηλαδή γύρω στο 2% (1,9% η προηγούμενη). Ωστόσο, αυτό είναι το λιγότερο που δείχνει να απασχολεί τους Έλληνες τεχνοκράτες. Το ζητούμενο είναι η ισχυρή παρουσία σοβαρών «παικτών», όπως στις προηγούμενες εκδόσεις και γι’ αυτό δεν θα διστάσουν να βάλουν στο τραπέζι ένα «γλυκαντικό» 25- 30 bps.

Η Ελλάδα σίγουρα δεν έχει το άγχος άλλων χωρών, που «καίγονται» να βρουν «ζεστό» χρήμα στις αγορές, καθώς το «μαξιλάρι» των 15,7 δις ευρώ δεν δίνει απλώς άνεση χρόνου αλλά λειτουργεί και ως… πυροσβεστήρας απέναντι στις όποιες άγριες διαθέσεις κερδοσκοπικών- και όχι μόνο- funds. Από την άλλη, πρέπει να διατηρεί ανοικτή γραμμή με τις αγορές, σε μια περίοδο τόσο ρευστή, γι’ αυτό και αποφασίστηκε ή μάλλον επισπεύσθηκε η έκδοση του 7ετούς.

Γιατί επισπεύσθηκε η έκδοση

Βασική αιτία της γρήγορης κίνησης ήταν το διαφαινόμενο «ναυάγιο» στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, όπου οι Αρχηγοί καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, που άναψε το Eurogroup. Το πρώτο είναι να διευκρινίσουν πού ακριβώς θα μπορούν να διατεθούν άνευ όρων τα 240 δις του ESM, δηλαδή αν μπορούν να πέσουν και στην οικονομία, όπως διατείνονται οι Ιταλοί και το δεύτερο πώς ακριβώς θα στηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης κι αν θα μπορεί να εκδώσει ειδικά ευρωομόλογα. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο και η αρνητική αντίδραση των αγορών αναμενόμενη, εξ ου και η απόφαση της Αθήνας να κινηθεί τώρα.

Την επόμενη εβδομάδα- την Παρασκευή συγκεκριμένα- αναμένεται όμως και η αξιολόγηση της Fitch, ενώ έπεται και η αντίστοιχη της Moody’s. Φυσικά, δεδομένων των συνθηκών, το ενδεχόμενο αναβάθμισης θα πρέπει να ξεχαστεί για το επόμενο 12μηνο, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Με τις τελευταίες αξιολογήσεις, το outlook της Ελλάδας είχε χαρακτηριστεί «θετικό» κι αυτό ήταν ένα ισχυρό σήμα ότι έπεται η αναβάθμιση. Πλέον, στην καλύτερη περίπτωση το outlook θα χαρακτηριστεί «σταθερό» κι αυτός ήταν ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για να μη βγει η Ελλάδα άμεσα στις αγορές.

Υπάρχει και τρίτος αποτρεπτικός παράγοντας. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι «μεγάλοι» στις αγορές και σίγουρα η Ελλάδα δεν θα ήθελε να αναζητήσει χρήμα μετά το «σκούπισμα» από Ιταλία και Ισπανία. Ενδεικτικά, οι Ιταλοί, που έχουν αντλήσει από τις αγορές γύρω στα 50 δις ευρώ ως τώρα, θα πρέπει να βρουν άλλα 150- 180 δις ως το τέλος του χρόνου, ενώ οι Ισπανοί ψάχνουν περίπου τα μισά από αυτά!

Στην πραγματικότητα, οι τεχνοκράτες στην Αθήνα «ψάχνονταν» για έκδοση νωρίτερα, ωστόσο έπρεπε να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο υπαγωγής στο έκτακτο QE και ειδικά το αν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες θα γίνονται αποδεκτά και ως ενέχυρο, όπως τελικά έγινε. Φυσικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει στη λογική της… αρπαχτής, δηλαδή των μεγάλων εκδόσεων, προκειμένου να εξαντλήσει άρον- άρον τα 12 δις της κάλυψης που παρέχει η ΕΚΤ, αφού κάτι τέτοιο θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους επενδυτές. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι πέρα από την έκδοση του Ιουλίου, θα γίνει άλλη μία το Σεπτέμβριο κι από εκεί και πέρα θα κριθεί εάν υπάρχει χρόνος και λόγος για ακόμα μία ως το τέλος του έτους.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα «πετάξουμε» την ευκαιρία των 12 δις ευρώ. Κάθε άλλο. Υπάρχει η δυνατότητα reopening παλαιότερων ομολόγων, όπως επίσης έκδοσης εντόκων γραμματίων… 

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα επόμενα βήματα στο πεδίο του Χρέους
Τα επόμενα βήματα στο πεδίο του Χρέους
​​​​​​​Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για μια έκδοση benchmark και πώς θα "σκουπιστούν" τα ακριβά ομόλογα. Το σύνολο του ελληνικού Χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών ανέρχεται σε περίπου 46 δισ. ευρώ. 
Τα επόμενα βήματα στο πεδίο του Χρέους
Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη έκδοση ομολόγου το 2020
Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη έκδοση ομολόγου το 2020
Το αργότερο ως τα μέσα Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα χτυπήσει την πόρτα των αγορών. Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι η διάρκεια του πρώτου ομολόγου για τη φετινή χρονιά.
Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη έκδοση ομολόγου το 2020
«Παράθυρο» για νέα έξοδο στις αγορές!
«Παράθυρο» για νέα έξοδο στις αγορές!
Τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ το “μαξιλάρι” στο τέλος της χρονιάς- “Ασπίδα” απέναντι στον κορωνοϊό για νέα μέτρα στήριξης.
«Παράθυρο» για νέα έξοδο στις αγορές!
Ποδαρικό με έκδοση ομολόγου
Ποδαρικό με έκδοση ομολόγου
Αντίστροφη μέτρηση για έξοδο στις αγορές το αργότερο ως τις αρχές Φεβρουαρίου- Ποια είναι τα σχέδια για 20ετές ή 30ετές ομολόγο.
Ποδαρικό με έκδοση ομολόγου
«Φάρος» ο Τουρισμός για την ανάπτυξη και το 2022
«Φάρος» ο Τουρισμός για την ανάπτυξη και το 2022
«Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες από το μέτωπο του Τουρισμού μας γεμίζουν αισιοδοξία» λένε κυβερνητικές πηγές, χωρίς να καταφέρουν να συγκρατήσουν ένα χαμόγελο, καθώς βλέπουν ότι παράλληλα με τις αβεβαιότητες- κυρίως της ενεργειακής κρίσης- υπάρχουν βασικοί παράγοντες της οικονομίας που ενισχύουν τη δυναμική ανάκαμψης.  
«Φάρος» ο Τουρισμός για την ανάπτυξη και το 2022