fbpxΦορολογικές δηλώσεις 2020: Τα 13 σημεία «SOS» των εντύπων | Economistas.gr
Skip to main content

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τα 13 σημεία «SOS» των εντύπων

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τα 13 σημεία «SOS» των εντύπων
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η πλατφόρμα στο TaxisNet της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις του 2020 άνοιξε, με την προθεσμία υποβολής να είναι η 30η Ιουνίου 2020. 

Η Φιλοθέη Μακριδάκη, Ειδικός Φοροτεχνικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων, περιγράφει, με άρθρο της στο economistas.gr, ποια είναι τα «SOS» σημεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων: 


Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη
Ειδικός Φοροτεχνικός
Σύμβουλος Επιχειρήσεων


«Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς τα στοιχεία που θα δηλώσετε θα διασταυρωθούν και υπάρχει ενδεχόμενο... προβλημάτων. 

Σε περίπτωση που εντοπιστούν διαφορές οι φορολογούμενοι θα κληθούν για εξηγήσεις, με την υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων που θα έχουν αποτέλεσμα φόρους και πρόστιμα με προσαυξήσεις.

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ποια στοιχεία θα «χτενίσει» η ΑΑΔΕ

Η εφορία θα προχωρήσει σε διασταύρωση των κάτωθι στοιχείων:

 1. -    Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το κάθε φυσικό πρόσωπο κατά το έτος 2019 και ο φόρος που παρακρατήθηκε για αυτά τα ποσά
 2. -    Όλα τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους 2019 εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
 3. -    Θα γίνει έλεγχος όλων των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των οποίων το υπόλοιπο είναι μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.
 4. -    Θα ελεγχθούν τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα εντός του 2019, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ ΕΧΑΕ.
 5. -    Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων και των στεγαστικών, και των καταναλωτικών, και κάθε είδους δάνειο περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και των καταβληθέντων τόκων, αλλά και των τόκων υπερημερίας.
 6. -    Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.
 7. -    Μείζονος σημασίας για έλεγχο είναι και το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές. Εδώ θα ελεγχθούν και αυτοί που τα καταβάλουν και αυτοί που τα εισπράττουν , με τις αντίστοιχες βέβαια διασταυρώσεις.
 8. -    Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
 9. -    Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
 10. -    Αξιο προσοχής είναι και το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος γίνεται ώστε να εντοπίζουν όσοι κάνουν χρήση αδήλωτης πισίνας.
 11. -    Τα εισοδήματα από ακίνητα θα ελεγχθούν και θα πρέπει αυτά να συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές ή υπάρχουν στις πλατφόρμες πχ Airbnb, Booking και σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα.
 12. -    Τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται ώστε να διαπιστωθεί εάν συμπίπτουν με τις δηλώσεις των φιλοξενούμενων ατόμων, και εδώ βεβαίως θα γίνει και έλεγχος διασταύρωσης για όλα τα επιδόματα τα οποία δίδονται και τα συναφή στοιχεία που δηλώνονται.
 13. Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές. Και κατόπιν έλεγχος των δηλώσεων για την είσπραξη αυτών των χρηματικών ποσών και την φορολόγηση τους.

Προσοχή λοιπόν στο τι θα δηλώσουμε και πως θα το δικαιολογήσουμε!!»

filothei_makridaki.jpg
Η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις
ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Διαθέσιμη στους φορολογουμένους είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2019.
ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Φορολογικές δηλώσεις: Οδηγίες για τις 8 δόσεις και την έκπτωση 2%
Φορολογικές δηλώσεις: Οδηγίες για τις 8 δόσεις και την έκπτωση 2%
Διευκρινήσεις σχετικά με την εφαρμογή της καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, καθώς και της έκπτωσης 2% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Φορολογικές δηλώσεις: Οδηγίες για τις 8 δόσεις και την έκπτωση 2%
ΑΑΔΕ: 1 εκατ. εκκρεμείς φορολογικές δηλώσεις
ΑΑΔΕ: 1 εκατ. εκκρεμείς φορολογικές δηλώσεις
Μεγάλος παραμένει ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που δεν έχουν ακόμα υποβληθεί, τη στιγμή μάλιστα που η νέα παράταση που δόθηκε εκπνέει στις 28 Αυγούστου.
ΑΑΔΕ: 1 εκατ. εκκρεμείς φορολογικές δηλώσεις
Πώς υποβάλλεται η αίτηση για χωριστή φορολογική δήλωση συζύγων
Πώς υποβάλλεται η αίτηση για χωριστή φορολογική δήλωση συζύγων
Απαραίτητη προϋπόθεση να δηλώσουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Πώς υποβάλλεται η αίτηση για χωριστή φορολογική δήλωση συζύγων