Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για τα έσοδα

Η άδεια πλατεία Μοναστηρακίου / Eurokinissi

“Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μείωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όχι όμως βίαιη. Η μείωση είναι αναμενόμενη, ωστόσο όλα θα κριθούν στο τέλος του μήνα” επισημαίνει πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο economistas, συμπληρώνοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εύρος των αποκλίσεων στα έσοδα του μήνα της απόλυτης καραντίνας.

Με φόντο εκθέσεις και αναλύσεις, που “μετράνε” την ύφεση περίπου ως το 8% με το... καλό σενάριο- δηλαδή την άρση των περιορισμών χωρίς πισωγυρίσματα και χωρίς επανάληψη το Φθινόπωρο- και το δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 7%, στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι τα βήματα από εδώ και πέρα θα είναι καθοριστικά, έτσι ώστε οι επιπτώσεις της πανδημίας να είναι διαχειρίσιμες και στο δημοσιονομικό- ταμειακό πεδίο.

Αναμφίβολα, ο Απρίλιος αναμένεται να είναι “μαύρος” για τα φορολογικά έσοδα, καθώς ο κύκλος εργασιών στην οικονομία περιορίστηκε κυρίως στην αλυσίδα των τροφίμων και στα φαρμακεία, ενώ η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρονικών ειδών δεν θεωρείται ικανή να καλύψει το “κενό” της συνηθισμένης αγοραστικής κίνησης στα εν λόγω καταστήματα. Αυτό είναι το βασικό σενάριο εργασίας. Ωστόσο, στο ΓΛΚ δείχνουν να πιστεύουν ότι το κίνητρο της έκπτωσης του 25% φόρων και δόσεων ρυθμίσεων, όπως επίσης του ΦΠΑ, μπορεί να ανακόψει το κύμα αναστολής πληρωμών.

“Αναμφίβολα σε μια “κλειστή” οικονομία, με τη δυνατότητα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων, δεν μπορεί να περιμένει κανείς πολλά πράγματα, ωστόσο πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει στο τέλος του μήνα αυτή η έκπτωση του 25%, δηλαδή πόσοι θα θελήσουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα αντί να αναστείλουν τις πληρωμές”, σημειώνει η ίδια πηγή. Παράγοντες της αγοράς παρατηρούν, πάντως, ότι αν και η έκπτωση δεν είναι αμελητέα, δεν μπορεί παρά να αξιοποιηθεί είτε από φορολογούμενους με σχετικά μικρές υποχρεώσεις είτε από εκείνους που έχουν απόθεμα ρευστότητας.

Τα αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα του Μαρτίου, όπου ουσιαστικά το δεύτερο 15νθήμερο η οικονομία είχε μπει σε καραντίνα, φανέρωσαν αντοχές του Προϋπολογισμού, αλλά επιβεβαίωσαν ότι το μεγάλο πρόβλημα θα αποτυπωθεί στις εισπράξεις από την κατανάλωση, δηλαδή στο ΦΠΑ και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Μόνο το Μάρτιο, οι εισπράξεις ΦΠΑ- πλην καυσίμων- είχαν υστέρηση 235 εκατ. ευρώ, διευρύνοντας έτσι την “τρύπα” όλου του 3μήνου στα 248 εκατ. ευρώ. Αν τις συγκρίνει, δε, κανείς με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, θα διαπιστώσει μια διαφορά 487 εκατ. ευρώ.

Διπλά χαμένο είναι το ΓΛΚ από την καθίζηση των τιμών των καυσίμων, αφού ο αναλογών ΦΠΑ περιορίζεται και από τη μειωμένη ζήτηση και από τις χαμηλότερες τιμές. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΦΠΑ καυσίμων το Μάρτιο εμφάνισε υστέρηση 48 εκατ. Ευρώ και ο ΕΦΚ άλλα 51 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 99 εκατ. Ευρώ. Στο 3μηνο η “τρύπα” έχει ανοίξει, πλέον, στα 139 εκατ. Ευρώ, ενώ η διαφορά με τα περσινά έσοδα ανέρχεται στα 109 εκατ. Ευρώ.

Μάλλον θετική ήταν η έκπληξη από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή από το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, καθώς οι εισπράξεις υπερέβησαν κατά 33 εκατ. Ευρώ το στόχο. Συνολικά στο 3μηνο η εικόνα παραμένει, πάντως, αρνητική (- 131 εκατ. Ευρώ) και το προφανές είναι ότι από εδώ και πέρα, όταν θα αρχίσουν να αποτυπώνονται οι επιπτώσεις από την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, την εκ περιτροπής εργασία και τις καταγγελίες συμβάσεων, τα εν λόγω έσοδα θα πιεστούν ακόμα περισσότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ