Κινεζική απόβαση επενδύσεων σε Ελλάδα και ευρωπαϊκό Νότο
Ο Ντόναλντ Τράμπ διώχνει τον «κινεζικό δράκο» των επενδύσεων καθώς τεντώνει το σχοινί της αντιπαράθεσης με τη Κίνα, με τις ΗΠΑ να αρνούνται τα κινεζικά κεφάλαια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την στροφή των κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη με Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία να κερδίζουν το ενδιαφέρον.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι κινεζικές επενδύσεις στον ευρωπαϊκό Νότο που επλήγη από την κρίση, έχουν ξεπεράσει πλέον εκείνες που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ για το τρέχον έτος. Το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον ευρωπαϊκό Νότο δεν είναι καινούριο, καθώς από το 2009 είχαν αρχίσει οι πρώτες επενδύσεις. Πλέον οι Κινέζοι κατέχουν μεγάλα πλειοψηφικά μερίδια στον ΟΛΠ στην Ελλάδα, στη Fidelidade που αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας, στην ιταλική βιομηχανία ελαστικών Pirelli, όπως και στον βραζιλιάνικο βραχίονα της ισπανικής Repsol.
Η κινεζική απόβαση έχει προκαλέσει ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως υπάρχει η πιθανότητα να κλαπεί τεχνογνωσία, όμως οι χώρες του Νότου έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για ανάκαμψη στα κεφάλαια που προέρχονται από το Πεκίνο. Υπάρχει η πεποίθηση πως οι Κινέζοι επενδυτές είναι λιγότερο πιθανό να παρέμβουν στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύουν ή να προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας σε σύγκριση με έναν τοπικό ανταγωνιστή.
Ο Rui Lobo, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο των ψηφιακών επικοινωνιών στη Λισσαβόνα, θεωρεί πως η χώρα του έχει βγει κερδισμένη, με τον 26χρονο να σημειώνει πως το στοίχημα της Κίνας στην Πορτογαλία αναζωογονεί την οικονομία της χώρας και αξίζει το ρίσκο του να είναι η Πορτογαλία όλο και πιο εξαρτημένη από την ανάπτυξη της Κίνας.
Σύμφωνα με την διπλωματική αποστολή της Κίνας στις Βρυξέλλες, η χώρα δεν στοχεύει ενεργά σε επενδύσεις στη νότια Ευρώπη, περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές, και τα κίνητρα είναι μόνο οικονομικά. Όπως αναφέρει η κινεζική αντιπροσωπεία στο Bloomberg, «οι επενδύσεις βασίζονται σε δραστηριότητες με επιχειρηματικό προσανατολισμό και η κατεύθυνση των επενδύσεων εξαρτάται από παράγοντες όπως τα πλεονεκτήματα της ίδιας της εταιρείας και οι συνθήκες στην αγορά», και συμπλήρωσε πως «δεν τίθεται θέμα στρατηγικού σχεδιασμού ή πολιτικών προθέσεων».
Σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα το Bloomberg σημειώνει την απόκτηση μεριδίου του ΟΛΠ από την Cosco έναντι 477,8 εκατ. δολαρίων, καθώς και τη συμμετοχή της Fosun -εταιρείας που έγινε γνωστή στην Ελλάδα από την επένδυσή της στην Folli Follie και από το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής- στην κοινοπραξία για την επένδυση στο Ελληνικό.