Οι Ευρωπαίοι φοβούνται «ξεχαρβάλωμα» της αγοράς εργασίας!

Φωτό: Shutterstock

Βγαίνοντας οι χώρες δειλά- δειλά από την υγειονομική κρίση, βρίσκονται αντιμέτωπες με το σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία κι όταν ακόμα και επίσημες ευρωπαϊκές Αρχές διατυπώνουν ανησυχία για τις «πληγές» στην αγορά εργασίας, τότε σίγουρα τα πράγματα είναι δύσκολα.

Τι σημαίνει «precarious job» κατά την Eurostat; Η αβέβαιη θέση απασχόλησης. Και πώς το προσδιορίζει αυτό; Κάνοντας αναφορά σε εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση δεν ξεπερνά τους 3 μήνες. Ποιο ήταν το ποσοστό αυτών των εργαζομένων το 2019; Έφτανε το 2,3% μεσοσταθμικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφοντας, μάλιστα, μια σταθερότητα ως ποσοστό της απασχόλησης καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Όλα αυτά είναι, όμως, παρελθόν.

Σύμφωνα με την Eurostat αυτή η εικόνα ενδέχεται να αλλάξει στα χρόνια που έρχονται, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναρρώνουν από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που πήραν οι χώρες. Ήδη, πολλές επιχειρήσεις «έκοψαν» ωράρια εργασίας- και φυσικά τους μισθούς- ανέστειλαν τη δραστηριότητα τους ή έβαλαν οριστικά «λουκέτο» κι αυτό σημαίνει πρακτικά, όπως εμφανώς υπονοεί η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ότι δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες οι εργασιακές σχέσεις για όσους διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Ποιοι είναι οι πιο «ευαίσθητοι» κλάδοι, που παίρνουν σάρκα και οστά αυτές οι «αβέβαιες θέσεις απασχόλησης»; Κατ’ αρχάς ο πρωτογενής τομέας, όπου ήδη πριν ξεσπάσει η κρίση το ποσοστό έφτανε στο 7,5%, δηλαδή τριπλάσιο από το μέσο όρο, ενώ ανάλογες συμβάσεις το πολύ 3μηνης απασχόλησης συναντάμε στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές και φυσικά στα τουριστικά καταλύματα και στην εστίαση.

Η Ελλάδα, επί του παρόντος, βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με ποσοστό μόλις 0,8%. Ωστόσο, η ελληνική αγορά εργασίας έχει ιδιαιτερότητες, που δεν αποτυπώνονται στη μελέτη της Eurostat: το υψηλό ποσοστό «μαύρης» εργασίας και η πλασματική ημιαπασχόληση. Με αυτές τις παθογένειες και το ήδη πιο υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε., που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 20% με το καλό σενάριο, είναι προφανείς οι κίνδυνοι για «ξεχαρβάλωμα» της αγοράς εργασίας.

Μια από τις εκπλήξεις του κορωνοϊού ήταν η άμεση και ευρεία προσφυγή επιχειρήσεων στη λύση της τηλεργασίας, προκειμένου να διατηρηθούν εν ζωή. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΕ, με βάση τα στοιχεία του 2019, το 32,8% των εργαζομένων στην Ελλάδα θα μπορούσε να εργαστεί από το σπίτι. Σε απόλυτο μέγεθος αυτό ισοδυναμεί με 1,263 εκατομμύρια εργαζόμενους. Το ποσοστό αυτό δεν διαφέρει πολύ από αυτό άλλων ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης, αν και είναι σχετικά χαμηλότερο. Είναι, όμως, όλα… ρόδινα;

Το ΚΕΠΕ θέτει ως στοιχείο προβληματισμού την ενίσχυση του άτυπου χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης, την εμπλοκή επαγγελματικών και οικιακών δραστηριοτήτων, τη δυσκολία ελέγχου και αξιόπιστης αξιολόγησης της οίκοι καταβαλλόμενης προσπάθειας και παραγόμενου έργου, τη μετακύλιση κόστους από τις επιχειρήσεις προς τον εργαζόμενο. Ήδη, άνθρωποι της αγοράς θεωρούν αναπόφευκτο ότι η στροφή στην τηλεργασία θα προκαλέσει πίεση στις αποδοχές των εργαζομένων, ενώ εργατολόγοι κρούουν τον κώδωνα των καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους των εργοδοτών, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι μάλλον ελλιπές.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι καθώς αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας από την τεχνολογία, η όσο το δυνατόν ταχύτερη προσαρμογή αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιτυχίας, ή και επιβίωσης. Με αυτό το σκεπτικό βλέπει ως μονόδρομο την ενίσχυση επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες, τη μείωση της αναντιστοιχίας μεταξύ των απαιτούμενων και των διαθέσιμων δεξιοτήτων με πολυμερείς συμπράξεις για την ενίσχυση των συστημάτων εκπαίδευσης και σύνδεση τους με την αγορά εργασίας, επιχειρήσεις ως φορείς επανακατάρτισης και πιστοποίησης στα πρότυπα της Microsoft Certified Solutions Expert, την ενίσχυση συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με σκοπό τη διεύρυνση της επαγγελματικής εκπαίδευσης πέρα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ