fbpx«Φουλ» στις ηλεκτρονικές πωλήσεις | Economistas.gr
Skip to main content

«Φουλ» στις ηλεκτρονικές πωλήσεις

«Φουλ» στις ηλεκτρονικές πωλήσεις
Shutterstock

Η καραντίνα εβδομάδα με την εβδομάδα περιορίζεται, ωστόσο αλλεπάλληλες έρευνες και στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες- και όχι μόνο- απέκτησαν συνήθειες που δύσκολα θα τις αποχωριστούν.  

Πέρα από τη στροφή στην τηλεργασία για χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, τα δεδομένα από την αγορά δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιμένουν στις ηλεκτρονικές αγορές, όχι απαραίτητα για την αποφυγή συνωστισμού αλλά κυρίως για μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα.  

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), εκπροσωπεί το σύνολο της αγοράς του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και των υπηρεσιών αυτής, όπου αποτελείται από περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Από την αρχή της πρωτοφανούς κρίσης καταγράφει σε εβδομαδιαία βάση τη συμπεριφορά των καταναλωτών και τα τελευταία ευρήματα είναι αποκαλυπτικά.  

Ηλεκτρονικό Εμπόριο: Ανάπτυξη 107% τον Μάιο

Το ηλεκτρονικό εμπόριο προϊόντων κάθε άλλο παρά επιστροφή στους “φυσιολογικούς” ρυθμούς ανάπτυξης του 25% ετησίως σημειώνει, καθώς στο σύνολο του Μαΐου (εβδομάδα 18 έως 22) ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 107% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και παραπάνω από τετραπλάσιος από την αρχή του 2020! Αξιοσημείωτο είναι ότι με την λήξη της καραντίνας στο λιανεμπόριο, οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν αυτομάτως στο φυσικό δίκτυο των καταστημάτων, αλλά συνέχισαν να αγοράζουν online, δείχνοντας αυξημένη εμπιστοσύνη στο ηλεκτρονικό κανάλι αγορών.  

greek_ecommerce_wk22_2020_revenues_and_visits.png

Στο διάστημα 18 έως 31 Μαΐου παρατηρείται επιβράδυνση του αναπτυξιακού ρυθμού, που σύμφωνα με το Σύνδεσμο μπορεί να αποδοθεί στη λειτουργία και των εμπορικών κέντρων αλλά και στον σχετικά καλό καιρό που επέτρεψε στους καταναλωτές να “εξορμήσουν”. Αυτό δεν αναιρεί, πάντως, το στοιχείο ότι η καραντίνα λειτούργησε ως καταλύτης και για τη ραγδαία αύξηση του e-shop.  

Σημειωτέον ότι αυτή η έρευνα αυτή διενεργήθηκε μηνιαίως με την συνεργασία των μηχανών σύγκρισης τιμών BestPrice & Skroutz και την ομάδα eMarket Intelligence της Convert Group. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από 4.451 e-shops με τα οποία συνεργάζεται το Skroutz και από 2.116 e-shops με τα οποία συνεργάζεται το BestPrice. Από την έρευνα έχουν εξαιρεθεί, μάλιστα, όλες οι κατηγορίες υπηρεσιών (όπως αεροπορικά εισιτήρια, μουσική, ταινίες, συνδρομές σε παιχνίδια) αλλά και η κατηγορία αγορών από online super markets και ειδών κινητής τηλεφωνίας. 

Ανάλογη πανευρωπαϊκή έρευνα από το GLAMI δείχνει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο ισχυροποιείται στην νέα εποχή του λιανεμπορίου μόδας. Μετά την αναμενόμενη μετατόπιση των καταναλωτικών δαπανών προς πιο βασικά είδη, και την πτώση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα στα προϊόντα μόδας, αναμένεται από τα μέσα του δεύτερου τρίμηνου του 2020 αύξηση του όγκου πωλήσεων, σε μεγάλο βαθμό υποκινούμενο και από τις on line δαπάνες των καταναλωτών. 

Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, από τις πρώτες εξαγγελίες της Κυβέρνησης και το κλείσιμο των σχολείων τον Μάρτιο, παρατηρήθηκε μείωση των πωλήσεων που έφτασε το -35% ενώ το αρνητικό κλίμα συνεχίστηκε αν και με μικρή αύξηση και την εβδομάδα που τέθηκε σε ισχύ το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια. Από εκείνο το σημείο και έπειτα καταγράφεται ταχεία ανάκαμψη με τις πωλήσεις από το Πάσχα και μετά να παρουσιάζουν σε εβδομαδιαία βάση εντυπωσιακή αύξηση και να κινούνται στο +113% σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα των μέτρων περιορισμού κατά του COVID-19. Για σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων, η δωρεάν παράδοση είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Το 37% ενδιαφέρεται για την ιδανική αναλογία τιμής-ποιότητας

glami-economistas.jpg

 

Αισιοδοξία στο Υπ. Οικονομικών

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους. Κατ’ αρχάς, η στροφή στις ηλεκτρονικές αγορές διέσωσε τον τζίρο στους μήνες της καραντίνας, άρα και τα φορολογικά έσοδα. Τα πρώτα στοιχεία για τον Ιούνιο δείχνουν αύξηση 60-705 κατά μέσο όρο, σε σχέση με πέρσι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και μάλιστα σε αγαθά κι υπηρεσίες υψηλής αξίας, όπως τα κλιματιστικά και τα service αυτοκινήτων.  

Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών επιτρέπει, όμως, την αισιοδοξία ότι θα περιοριστούν και οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με μετρητά, άρα θα “κλείσουν” οι τρύπες της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής. Το γεγονός, δε, ότι ακόμα και στις ιατρικές υπηρεσίες καταγράφεται αύξηση ως και 70% στις πληρωμές με κάρτα, δείχνει ότι η στροφή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι γενικευμένη. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονεί κανείς ότι φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές στο 30% του εισοδήματος τους και το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά περί τα 560 εκατ. ευρώ “κλείνοντας” τις “τρύπες” της καθημερινής φοροδιαφυγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται φόρος στις ψηφιακές υπηρεσίες!
Έρχεται φόρος στις ψηφιακές υπηρεσίες!
Την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε στο τραπέζι μια Πρόταση για τη φορολόγηση των εσόδων από συγκεκριμένες ψηφιακές δραστηριότητες, κυρίως πολυεθνικών εταιριών.
Έρχεται φόρος στις ψηφιακές υπηρεσίες!
«Χρυσωρυχείο» οι on line αγορές
«Χρυσωρυχείο» οι on line αγορές
Χαμηλά στην ευρωπαϊκή βαθμολογία η Ελλάδα παρά την αύξηση ελέω πανδημίας- «Μπουμ» στις αγορές από super markets.
«Χρυσωρυχείο» οι on line αγορές
Μεγάλη έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο -Tα μεγάλα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Μεγάλη έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο -Tα μεγάλα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και οι στρεβλώσεις που ανέδειξε η μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Μεγάλη έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο -Tα μεγάλα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει
Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει
Περί τα 14 δισ ευρώ υπολογίζεται ότι ήταν ο τζίρος των ηλεκτρονικών πωλήσεων της περασμένης χρονιάς, χωρίς να διαφαίνεται τάση υποχώρησης παρά την άρση των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία. Τουναντίον, η ευκολία επιλογής, σύγκρισης και αγοράς χωρίς ταλαιπωρία, φαίνεται ότι κέρδισε και τους πιο επιφυλακτικούς.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει
Νέα εποχή στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Νέα εποχή στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να επιτρέπει, πλέον, τη δημιουργία εικονικών δοκιμαστηρίων για όσους καταναλωτές προτιμούν τις εξ αποστάσεως αγορές, μπορεί η ταχύτητα παράδοσης των ηλεκτρονικών παραγγελιών να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την προτίμηση του ενός ή του άλλου e- shop, ωστόσο το ηλεκτρονικό εμπόριο εξακολουθεί να ταλανίζεται από “παιδικές ασθένειες”, όπως η προσπάθεια εξόφθαλμης εξαπάτησης των καταναλωτών.  
Νέα εποχή στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές