Τελευταία ευκαιρία για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Shutterstock

Αντίστροφα μετράει, πλέον, το χρονόμετρο για τη λήξη της β’ φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής κι όπως φαίνεται δεν υπάρχει πρόθεση του οικονομικού επιτελείου για νέα παράταση.

Ως τα μεσάνυχτα είχαν οριστικοποιήσει αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, 127.806 επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας και με το παραπάνω τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει στο ΓΛΚ ότι στη β’ φάση θα μπουν υπερδιπλάσιοι από την α’ φάση. Παρά ταύτα, στο υπουργείο Οικονομικών προβληματίζονται από την περιορισμένη ανταπόκριση των ατομικών επιχειρήσεων, παρά το ότι η φάση αυτή «στήθηκε» σχεδόν αποκλειστικά γι’ αυτές.

Επί συνόλου 200.000 ατομικών επιχειρήσεων, που υπολογίζεται ότι δικαιούνται δάνειο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέχρι χθες το βράδυ είναι υποβάλει αίτηση περίπου 70.000 κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι 2 στις 3 ατομικές επιχειρήσεις δεν πάτησαν το κουμπί.

Προφανώς κανείς δεν μπορεί να εξαναγκάσει κάποιον να πάρει δανεικά. Ωστόσο οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό ή αν αυτό καταστεί εφικτό, γίνεται με μάλλον επαχθείς όρους, όπως άλλωστε καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περιορίζονται οι πηγές άντλησης ρευστότητας σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη βιωσιμότητα χιλιάδων πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Το οξύμωρο είναι ότι το «εργαλείο» της επιστρεπτέας προκαταβολής είχε ιδιαίτερη απήχηση στην α’ φάση, παρά το ότι το κριτήριο του τζίρου αλλά και ο αποκλεισμός των ατομικών επιχειρήσεων, περιόριζε τον κύκλο των δικαιούχων. Συγκεκριμένα με βάση τα ευρήματα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, οι 2 στις 10 (20,1%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έκαναν χρήση της παροχής ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αντίθετα μόλις 1 στις 10 (9,6%) επιχειρήσεις έκαναν χρήση των δανειοδοτήσεων που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι το 40% των επιχειρήσεων που δανειοδοτήθηκαν μέσω τραπεζών εντάχθηκαν και στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Την ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής δικαιούνται ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, καταστήματα ψιλικών, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ειδών δώρων, παντοπωλεία, περίπτερα, φαρμακεία, αρτοποιεία, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, και άλλα κατάστημα λιανικής που διαθέτουν ταμειακή μηχανή. Από το χρηματοδοτικό σχήμα μπορούν να επωφεληθούν επίσης πωλητές λαϊκών αγορών, εκμεταλλευτές ταξί, μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κ.ά.

Δυνατότητα ένταξης έχουν πλέον μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ