Αίγυπτος: «Βουτιά» 39,9% στις εισαγωγές από Ελλάδα, το Α' τετράμηνο

NEWSROOM
Αίγυπτος: «Βουτιά» 39,9% στις εισαγωγές από Ελλάδα, το Α' τετράμηνο
Φωτογραφία: AP Images

Το 1,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών απορρόφησε η Αίγυπτος κατά το πρώτο τετράμηνο του 2020, με τη χώρα να κατατάσσεται 17η μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, ενώ από την άλλη πλευρά κατατάσσεται 18η μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της Ελλάδας, με μερίδιο 1,4% επί των συνολικών ελληνικών εισαγωγών.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Αίγυπτο, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2020, ανήλθε σε 177,22 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένη κατά 39,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όταν τότε είχε ανέλθει σε 294,88 εκατομμύρια ευρώ. Η εν λόγω μείωση φαίνεται να οφείλεται, κατά κύριο λόγο, αφ' ενός στη σημαντική πτώση της αξίας των εξαγωγών πετρελαιοειδών (-51,9%) εξαιτίας της διεθνώς διαμορφωμένης τάσης εξαιρετικά χαμηλών τιμών των καυσίμων, αφ' ετέρου στις δυσκολίες και στη γενικότερη αρνητική οικονομική συγκυρία που έχει δημιουργήσει η διεθνής πανδημία κορωνοϊού.

Παράλληλα, το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατά το πρώτο τετράμηνο 2020 παρουσίασε έλλειμμα για την Ελλάδα της τάξεως των 55,23 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι πλεονάσματος της τάξεως των 17,39 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Κατά την ίδια αυτή περίοδο, ο διμερής όγκος συναλλαγών εμφανίστηκε σημαντικά μειωμένος κατά 28,4% στα 409,67 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 572,36 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019.

Όπως εξάλλου αναφέρεται με βάση τα στοιχεία της αιγυπτιακής στατιστικής υπηρεσίας (CAPMAS), τα οποία καλύπτουν μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο εμφανίζονται μειωμένες κατά 37,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, ανερχόμενες σε 119,38 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες κατά 18,5% ανερχόμενες σε 141,63 εκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με κριτήριο την αξία στις κυριότερες κατηγορίες εξαγόμενων προϊόντων και με βάση την ταξινόμηση τετραψήφιων κωδικών δασμολογίου, αυξήσεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2020 εμφάνισαν οι ελληνικές εξαγωγές κυρίως σε μήλα, αχλάδια, κυδώνια, καθώς επίσης σε τσιγάρα και πούρα, με τις φράουλες, τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα να ακολουθούν, καθώς και τα παρασκευάσματα διατροφής. Αντιθέτων, μειώσεις σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές πετρελαιοειδών και αερίου, καθώς επίσης μη λαναρισμένου, χτενισμένου βαμβακιού, πλαστικών ειδών οικιακής χρήσης, χαρτιού, ακατέργαστων καπνών, εντομοκτόνων/ζιζανιοκτόνων, παρασκευασμένων και διατηρημένων φρούτων.

Όσον αφορά τις αιγυπτιακές εξαγωγές προς την Ελλάδα, ως σημαντικότερες κατηγορίες το τετράμηνο 2020, εμφανίζονται μεταξύ άλλων τα ακατέργαστα λάδια από πετρέλαιο και ασφαλτούχα ορυκτά, οι πατάτες και τα ορυκτά ή χημικά αζωτούχα λιπάσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ