Συνέδριο ΙΟΒΕ-Κομισιόν: Οι εκτιμήσεις για επιχειρηματικότητα, εργασία, επενδύσεις στην Ελλάδα

NEWSROOM
Συνέδριο ΙΟΒΕ-Κομισιόν: Οι εκτιμήσεις για επιχειρηματικότητα, εργασία, επενδύσεις στην Ελλάδα
Φωτο: Shutterstock

Ολοκληρώθηκε το διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο: «Κίνητρα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης μέσω επενδύσεων, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης οικονομίας».

Ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΟΒΕ, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ώστε το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα να γίνει ελκυστικό για τους επενδυτές. Σημείωσε τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, την απλοποίηση των διαδικασιών και την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και δημόσιων συμβάσεων. Τέλος, αναφέρθηκε σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, όπως το Ελληνικό και η Κασσιόπη.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας, αναφέρθηκε στην αργή πρόοδο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αν και οι κρίσεις ιστορικά επιταχύνουν τις διαδικασίες αλλαγών. Υποστήριξε πως η χρηματοδότηση που μπορεί να διασφαλιστεί για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για δομικές αλλαγές και τη στροφή σε μια περισσότερο ανοιχτή οικονομία. Ως άμεσες προτεραιότητες, ανέφερε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των συστημάτων φορολογίας και συντάξεων, που σήμερα επιβαρύνουν υπερβολικά τη μισθωτή εργασία, για να υπάρξουν τρόποι επίλυσης οικονομικών διαφορών με ταχείες διαδικασίες και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία.

Ο Νίκολας Σμιτ επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της Ελλάδας και τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης, πρόοδο που ανέκοψε η έλευση της πανδημίας. Ο κ. Σμιτ σημείωσε ότι η χώρα μας έλαβε σημαντικά μέτρα για την προστασία της απασχόλησης, ωστόσο δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις σοβαρές επιπτώσεις της νέας κρίσης που θα οδηγήσει σε βαθιά ύφεση. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την ανακούφιση των χωρών μελών και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, σημείωσε, είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη ενώ υπογράμμισε τις αλλαγές και τις προκλήσεις που δημιουργεί η ψηφιακή επανάσταση.

O Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής στο London School of Economics και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών το 2010, στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι τα δύο βασικά προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην εργασία που σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Ο κ. Πισσαρίδης σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων κλειδί είναι η αναμόρφωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, επιτρέποντας την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των επενδύσεων. Τέλος, τόνισε, τη σημασία υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου με στόχο την αποτελεσματικότερη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την οικονομία. Σημείωσε την ένταξη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προγραμμάτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων, η ομαδική εργασία, η προσαρμοστικότητα κ.α. Η κα Κεραμέως υπογράμμισε ακόμα τη σημασία των ψηφιακών δεξιοτήτων στη σημερινή εποχή. Τέλος, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των πανεπιστημίων και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδίου για την προσαρμογή της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ακολουθήσει τα παραδείγματα άλλων χωρών που πέτυχαν την αποτελεσματική μετάβασή τους στις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η κρίση απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί. Οι καλύτερες και αποτελεσματικότερες ψηφιακές υποδομές, τόνισε, όχι μόνο βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων αλλά οδηγούν σε ποιοτικότερο δημόσιο διάλογο και καλύτερη δημοκρατία.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του Enterprise Greece, μίλησε για τη δράση του υπουργείου να συντονίσει και να διευκολύνει την ελληνική επιχειρηματικότητα στο εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ