«Μαύρος» ο Ιούλιος για τα έσοδα

Φωτογραφία: SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Ενδεχομένως χειρότερα κι από το Μάιο, θα είναι τα έσοδα τον Ιούλιο, καθώς τα στοιχεία που φτάνουν σε καθημερινή βάση στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι η μεγαλύτερη πίεση στον Τουρισμό έχει και αρνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο ΓΛΚ δεν πέφτουν από τα σύννεφα. Οι έντονοι κραδασμοί στα φορολογικά έσοδα δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς άπαντες γνώριζαν ότι ο τουριστικός Ιούλιος θα έχει μεγάλη “τρύπα”, λόγω του εκτιμώμενου χαμηλού αριθμού αφίξεων. Ωστόσο η διάψευση των προσδοκιών για έναν αξιοπρεπή τουριστικά Ιούλιο, συμπαρασύρει τις προβλέψεις για τα έσοδα και κάπως έτσι η υστέρηση του 33% που καταγράφηκε το Μάιο πιθανόν να επαναληφθεί ή και να ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «σε μια κανονική χρονιά, ο Τουρισμός φέρνει 2,7 δισ ευρώ τον Ιούλιο», ωστόσο όπως εκτιμούν επαγγελματίες του κλάδου, αυτές οι εισπράξεις- γύρω στα 3 δισ για την ακρίβεια- υπολογίζονται φέτος για όλη τη σεζόν! Φυσικά, το «κραχ» στον Τουρισμό δεν συμπαρασύρει μόνο τα έσοδα από τα καταλύματα, αλλά το σύνολο των συναφών δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση και ήδη οι εισπράξεις από το ΦΠΑ σχηματίζουν μια «τρύπα» που αγγίζει το 1,5 δισ ευρώ.

Πέρα, όμως, από τις αρνητικές επιπτώσεις του Τουρισμού, πίεση στον Προϋπολογισμό ασκούν και τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων. Η «τρύπα”» των 522 εκατ. Ευρώ στο εξάμηνο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ταμειακά τουλάχιστον οι αρχικοί υπολογισμοί του ΓΛΚ έχουν ανατραπεί για δύο συγκεκριμένους λόγους: 1) το «σπάσιμο» του φόρου σε 8 δόσεις 2) η αναστολή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων, με την προοπτική, μάλιστα, η πληρωμή τους να ξεκινήσει από την Πρωτοχρονιά του 2021 μέσω της αναμενόμενης νέας ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

«Ο ταμειακός στόχος για τον Ιούλιο ήταν 4,7 δισ αλλά αυτός δεν υπάρχει πια» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας όμως ότι αν και η πανδημία έχει κάνει θρύψαλα τους αρχικούς σχεδιασμούς, οι επιδόσεις στη... μετακορωνοϊό περίοδο- τουλάχιστον ως τώρα- αποδεικνύονται καλλίτερες από τους αναθεωρημένους στόχους.

Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο του Τουρισμού και τις επιπτώσεις στα έσοδα, στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις για το φετινό έλλειμμα, υπολογίζοντας ότι θα «κλείσει”» λίγο πιο πάνω από το 4%. Ωστόσο, μπαίνοντας στο Σεπτέμβριο κι έχοντας σαφέστερη εικόνα απ’ όλα τα «ευαίσθητα» μέτωπα (τουρισμός, λιανεμπόριο, εξαγωγές), οι υπολογισμοί θα γίνουν σε άλλη βάση, προκειμένου να κατατεθεί το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2021.

Αυτό που δεν φαίνεται να απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών είναι το ταμειακό “μαξιλάρι”, τα ταμειακά διαθέσιμα, μέσω των οποίων αφενός χρηματοδοτούνται τα μέτρα στήριξης που ήδη «τρέχουν» αφετέρου θα χρηματοδοτηθούν οι όποιες πρόσθετες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, εκτός εντυπωσιακού απροόπτου, η χρονιά θα “κλείσει” με “μαξιλάρι” τουλάχιστον 30 δισ ευρώ, κάτι που διασφαλίζει η τουλάχιστον μια ακόμα έκδοση ομολόγου το Φθινόπωρο, καθώς οι «ενισχυμένες» εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ