fbpxΑλλάζουν όλα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | Economistas.gr
Skip to main content

Αλλάζουν όλα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Αλλάζουν όλα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Shutterstock

Υπό τη βαριά σκιά του κορωνοϊού θα γίνει και η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου από τους Θεσμούς, με αποτέλεσμα τα μέτρα στήριξης- ισχύοντα και νέα- καθώς και η προετοιμασία για το 2021, να μονοπωλούν το δημοσιονομικό σκέλος των διαβουλεύσεων. Το νέο “χτένισμα” από τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες δεν θα περιοριστεί, όμως, στα του Προϋπολογισμού.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς γύρω στα μέσα του επόμενου μήνα θα έχουν έντονο “άρωμα” πλειστηριασμών. Οι ξένοι τεχνοκράτες είχαν εντοπίσει κι είχαν επισημάνει στην ελληνική πλευρά εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, ότι το πλαίσιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών απαιτεί βελτιώσεις, οι οποίες λίγο ως πολύ είχαν δρομολογηθεί, χωρίς να αποτελούν, πάντως, προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο. 

Μια οι συζητήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μια οι διαβουλεύσεις για το νέο Πτωχευτικό, μια το παζάρι για το σχήμα επιδότησης όσων δανειοληπτών “γονάτισαν” από τη νέα κρίση, οι σχεδιασμοί για το lifting τόσο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όσο και στη διαδικασία των πλειστηριασμών έμειναν στο συρτάρι, αλλά πλέον το μήνυμα στην Αθήνα είναι σαφές: “Προχωρήστε”.  

Παρεμβάσεις σε 3 πεδία

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν σε τουλάχιστον 3 πεδία: 

  • Στο μηχανισμό των τιμών  
  • Στην τιμή εκκίνησης  
  • Στη χρηστικότητα της πλατφόρμας  

Το γεγονός ότι χιλιάδες πλειστηριασμοί κηρύσσονταν άγονοι δεν είχε διαφύγει της προσοχής των Θεσμών, οι οποίοι, άλλωστε, κατέγραψαν τις σχετικές παρατηρήσεις στις Εκθέσεις Αξιολόγησης. Οι ξένοι τεχνοκράτες επιμένουν ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τιμή εκκίνησης, έτσι ώστε να προχωράνε γρήγορα οι διαδικασίες, με χαμηλότερο τίμημα. Επιπλέον, η πλατφόρμα (e- auction) χαρακτηρίζεται “στεγνή”, καθώς οι πληροφορίες που παρέχει στους ενδιαφέρομενους είναι περιορισμένες. Έτσι σχεδιάζεται η συμπλήρωση φωτογραφιών για τα επίμαχα ακίνητα, χάρτες για την ακριβή τους τοποθεσία κ.λ.π. 

Οι εκτιμήσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Φυσικά οι διορθώσεις και βελτιώσεις στο πλαίσιο των πλειστηριασμών είναι ο μικρότερος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα κληθεί λίαν συντόμως να διαχειριστεί την κληρονομιά της πανδημίας και στα τραπεζικά δάνεια. Στα επιτελεία των τραπεζών θεωρούν ότι είναι πρόωρο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 δισ ευρώ νέα “κόκκινα” δάνεια, ενώ υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι που βλέπουν πάνω από 15 δισ ευρώ.  

Πριν μπει η οικονομία στο τούνελ της πανδημίας, τα “κόκκινα” δάνεια είχαν περιοριστεί σε περίπου 60 δισ ευρώ, αλλά πλέον η εικόνα έχει επιβαρυνθεί ειδικά σε κλάδους, που ήδη “υποφέρουν” από υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο λόγος των ΜΕΔ στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο (32,2%) συνεχίζει να επηρεάζεται κυρίως από το υψηλό ποσοστό στην κατηγορία των μικρομεσαίων (43,7%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (56,2%). Πολύ υψηλά ποσοστά ΜΕΔ καταγράφονται στους κλάδους της εστίασης (58,8%), των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και ενημέρωσης (47,6%), των κατασκευών (42,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (41,6%) και της μεταποίησης (33,8%), ενώ συνεχίζει να προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού / καταλυμάτων παρουσιάζει υψηλό ποσοστό ΜΕΔ (27,6%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προστασία πρώτης κατοικίας με επιδότηση εξετάζει η κυβέρνηση
Προστασία πρώτης κατοικίας με επιδότηση εξετάζει η κυβέρνηση
Το μοντέλο Κύπρου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, για να αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη και την απαγόρευση των πλειστηριασμών μελετά η κυβέρνηση.
Προστασία πρώτης κατοικίας με επιδότηση εξετάζει η κυβέρνηση
Με «βροχή» πλειστηριασμών φεύγει το 2019
Με «βροχή» πλειστηριασμών φεύγει το 2019
Οι Ευρωπαίοι περιμένουν πλήρη αναφορά από τις ελληνικές Αρχές για το πώς θα κλείσουν οι «τρύπες» που αξιοποιούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Με «βροχή» πλειστηριασμών φεύγει το 2019
Σκληρά τα παζάρια για το «Γέφυρα 2»
Σκληρά τα παζάρια για το «Γέφυρα 2»
Συμφωνία επί της αρχής με τους Θεσμούς αλλά προμηνύεται μάχη για τα κριτήρια- «Όχι επιδότηση σε όσους δεν έχουν ανάγκη» επιμένουν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες.
Σκληρά τα παζάρια για το «Γέφυρα 2»
Πλατφόρμα myProperty: Μεταβιβάσεις ακινήτων σε 15 λεπτά -Πώς λειτουργεί
Πλατφόρμα myProperty: Μεταβιβάσεις ακινήτων σε 15 λεπτά -Πώς λειτουργεί
Σε υπόθεση μόλις δεκαπέντε λεπτών έχει πλέον μετατραπεί η διαδικασία της συμπλήρωσης και υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα.
Πλατφόρμα myProperty: Μεταβιβάσεις ακινήτων σε 15 λεπτά -Πώς λειτουργεί